REYN

headerImage

VIJESTI IZ KORAKOGRADA

Ako želite biti ukorak s Korakom, ovo je pravo mjesto za to! Donosimo vam vijesti relevantne za zajedničko djelovanje ka stvaranju društva usmjerenog na dijete. Osim aktivnosti i novosti iz Pučkog otvorenog učilišta Korak po korak, dijelimo i sve vijesti koje smatramo relevantnima za napredak odgoja i obrazovanja.

VIJESTI

BESJEDA O FORMATIVNOM VREDNOVANJU U SARAJEVU: KORAKOVKE GOŠĆE EMISIJE

U srijedu, 12.02.2022. naše korakovke, ravnateljica Sanja Brajković i učiteljica i edukatorica Gabriela Žokalj gostovale su u emisiji 'Besjede o obrazovanju' koje vodi Centar za obrazovne inicijative Step by step iz Bosne i Hercegovine.

ZAJEDNICE UČENJA U OKVIRU 'REC PROJEKTA'

Trenutno u okviru REc projekta radimo s dvije osnovne škole u Zagrebu, OŠ Gustav Krklec i OŠ Frana Galovića. Svaka škola okupila je 10ak učiteljica, među kojima su i stručne suradnice, koje s nama jednom mjesečno u trajanju od dva sata rade na vlastitoj praksi.

IN MEMORIAM: prof.dr.sc. Biserka Petrović - Sočo

U prosincu, 2021. godine, iznenadno je napustila cijenjena i svima draga prof. dr. sc. Biserka Petrović-Sočo koja je ostavila veliki profesionalni trag u području ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, ali i u radu Udruge pa zatim i Pučkog otvorenog učilišta 'Korak po korak'.

ČESTITKA IZ KORAKOGRADA

Dragi prijatelji Koraka, želimo vam mirne i sigurne blagdane, veselu i zdravu novu 2022. godinu!

POZIV NA KONFERENCIJU 'RAZLIČITOST KAO POKRETAČ PROMJENA'

Pozivamo Vas na online konferenciju pod nazivom ‘Različitost kao pokretač promjena’, koja će se održati na Zoom platformi, 20. prosinca 2021. godine s početkom u 10.00 sati. Konferenciju organizira Pučko otvoreno učilište 'Korak po korak' u okviru Mreže podrške romskoj djeci REYN Hrvatska.

HRVATSKI KAO DRUGI JEZIK - EDUKACIJA O RADU S DJECOM KOJOJ HRVATSKI NIJE PRVI JEZIK

Ovaj vikend edukatorice izv. prof. dr. sc Lidija Cvikić i dipl. učiteljica Janja Kolak provele su edukaciju 'Poučavanje djece kojoj hrvatski nije prvi jezik'.

RASPISAN JE NATJEČAJ ZA RAVNATELJA/ICU

Pučko otvoreno učilište Korak po korak raspisuje natječaj za ravnatelja/icu.

EDUKACIJE KAO ALAT DJELOVANJA ZA DRUŠTVENU PRAVDU

U okviru programa 'Faza II: Testiranje Jamstva za svako dijete' provedene su edukacije 'Živjeti različitosti - obrazovanje za društvenu pravdu' u Tuheljskim toplicama te 'Odgoj za različitosti' u DV Cipelica u Čakovcu. Pogledajte kako je bilo!

EDUKACIJA 'UPRAVLJANJE RAZREDOM' U OŠ DONJA DUBRAVA

Ovaj vikend su trenerice Vesna Perhoč i Bernarda Novak provele edukaciju 'Upravljanje razredom' u OŠ Donja Dubrava u Međimurju.

EMBRACING DIVERSITY ZA RAVNATELJICE VRTIĆA U  SINGAPURU

Prošli smo tjedan, uz International Step by Step Association (ISSA) i Association for Early Childhood Educators Singapore (AECES) bili suorganizatori i domaćini radionice 'Embracing Diversity' za ravnateljice vrtića iz Singapura.

ZAVRŠIO JE I POSLJEDNJI, PETI MODUL PROFESIONALNOG USAVRŠAVANJA RAVNATELJA

Ovaj vikend službeno smo završili s izvođenjem petog, posljednjeg modula u okviru HEAD (Empowering School Principals for Inclusive School Culture) projekta.

UDOMLJAVAMO IGRAČKE!

Ukoliko biste željeli pridonijeti raznolikosti poticaja u skoro otvorenim Centrima igre doniranjem novih ili rabljenih igračaka, mi ih nestrpljivo čekamo na adresi Pučkog otvorenog učilišta Korak po korak – Ilica 73, 10 000 Zagreb.

SRETAN SVJETSKI DAN UČITELJA I UČITELJICA!

Danas se obilježava Svjetski dan učitelja, kojega je UNESCO proglasio 1994. godine u spomen na isti datum 1966. godine kada je potpisana Preporuka o statusu učitelja. Ovaj se spomendan obilježava u više od 100 zemalja svijeta, uključujući naravno i Republiku Hrvatsku.

POZIV NA EDUKACIJU PODRŠKA 'POŽELJNOM DJEČJEM PONAŠANJU'

Pozivamo vas na edukaciju ''Podrška poželjnom dječjem ponašanju'' koja će se održati u Dječjem vrtiću Savica u Zagrebu, 23. 10. 2021.

USKORO I PETI MODUL EDUKACIJE S RAVNATELJIMA OSNOVNIH ŠKOLA

U okviru međunarodnog HEAD projekta, naše Učilište ima za cilj osnažiti ravnatelje/ice osnovnih škola na području inkluzivne školske kulture. U Hrvatskoj se ovom temom bavi i 'Forum za slobodu odgoja' koji kao naši projektni partneri također stvaraju svoj modu i vode edukacije za srednjoškolske ravnatelje i ravnateljice.

PRVE AKTIVNOSTI U OKVIRU 'REC' PROJEKTA

U dvije zagrebačke škole, OŠ Gustav Krklec i OŠ Frana Galovića od jeseni ćemo oformiti održive Zajednice učenja. Naredne dvije godine, jednom mjesečno, profesionalno ćemo razgovarati o praksi, mogućim izazovima, pružat ćemo podršku jedni drugima i tražiti zajednička rješenja za poboljšanje prakse ali i osnaživanje svake ponaosob.

TORBAKE ZA ĐAKE

I ove godine ponosno održavamo inicijativu 'Torbake za đake' i sretni smo što su torbe počele pristizati na našu adresu i prije objave poziva za donacije

POZIV NA ZAJEDNIČKO STVARANJE ČASOPISA 'DIJETE,VRTIĆ,OBITELJ'

Veselimo se proširiti vidike kada je riječ o odgojno-obrazovnom procesu čitajući Vaše primjere dobre prakse jer upravo je to tema prvog broja časopisa koji izlazi na jesen pod nazivom 'Korak dalje'! U časopisu ćemo objaviti primjere kvalitetne pedagoške prakse iz Vaših vrtića.

NOVI BROJ ČASOPISA 'DIJETE, VRTIĆ, OBITELJ'

U posljednjem broju ovogodišnje pretplate časopisa 'Dijete, vrtić, obitelj' i ujedno ovogodišnjem ljetnom štivu za naše pretplatnike, govorimo o tranziciji, o kontinuitetu odgojno obrazovnog procesa kakvog zaslužuje svako dijete (ali i njihove obitelji).

ZAPOČEO JE PROJEKT REC: REFLEKSIJA, ODGOJ I OBRAZOVANJE!

Refleksivna praksa, iako ključna kompetencija svih edukatora, često predstavlja problem ukoliko nije dobro organizirana i ukoliko se na nju ne gleda kao na timski zadatak već kao na "posao pojedinca". Kada se refleksija provodi smislenim, motivirajućim i suradničkim metodama, ona olakšava istinsko učenje i nudi kvalitetnu promjenu odgoja i obrazovanja.

ZAPOČELE SU AKTIVNOSTI U SURADNJI S UNICEFOM

Mentorskim posjetom Centru igre u Orehovici, 22.07.2021. započeli smo s aktivnostima za djecu u okviru programa 'Faza III:Testiranje Jamstva za svako dijete' koji provodimo kao implementacijski partneri u suradnji s UNICEF Hrvatska.

ONLINE DOGAĐAJ PREDSTAVLJANJA STRUČNOG USAVRŠAVANJA RAVNATELJA NA PODRUČJU INKLUZIVNE ŠKOLSKE KULTURE

Pridružite nam se na online događaju u srijedu, 12.05.2021. od 13.00 do 15.00 sati na Zoom platformi gdje ćemo zajedno s Forumom za slobodu odgoja predstaviti program profesionalnog stručnog usavršavanja ravnatelja 60 škola Hrvatske.

SAŽETI PRIKAZ ISTRAŽIVANJA O PRIJELAZNOJ PRAKSI DJECE IZ VRTIĆA U ŠKOLU

Projekt 'Transition is our Mission - TIM' osmišljen je s ciljem podizanja svijesti stručnjaka u vrtićima i školama o važnosti olakšavanja prijelaza djece iz vrtića u školu i jačanja njihovih kompetencija u ovom području. 'TIM' projektom se istražuje i unapređuje prijelazna praksa iz vrtića u školu u Hrvatskoj, Sloveniji i Latviji.