REYN-Hrvatska

Članak 28.

REYN-Hrvatska

Vijesti ... Događanja ...


Regional Certifier Meeting and Mentor Training, Zagreb, 8.-11. 02. 2006.

International Step by Step Association (ISSA) je odabrala Zagreb za međunarodni sastanak certifikatora i trening za mentore. Domaćin susreta je Pučko otvoreno učilište 'Korak po korak', a sudionici su predstavnici Korak po korak organizacija iz zemalja srednje i jugoistočne Europe. Pučko otvoreno učilište 'Korak po korak' je u Hrvatskoj započelo s procesom unapređenja kvalitete poučavanja prema ISSA Pedagoškim standardima kvalitete rada. Hrvatski odgajatelji i učitelji će po prvi put imati mogućnost dobivanja međunarodnog priznanja - ISSA Certifikata izvrsnosti za visoku kvalitetu poučavanja usmjerenog na dijete.
Izgradnja sustava unapređenja kvalitete kroz mentorsku podršku, samoevaluaciju i vanjsku evaluaciju, zahtjevan je zadatak Da bi certifikatori postigli objektivnost i pouzdanost u procjeni, moraju se kontinuirano usaglašavati. Tako će tijekom ovog susreta certifikatori iz Hrvatske i spomenutih zemalja posjetiti neke zagrebačke vrtiće i osnovne škole i usaglašavati pouzdanost. Pritom će im pomoći kolege iz Estonije i SAD-a.
HNOS u osnovno obrazovanje uvodi aktivne metode poučavanja usmjerene na učenike, dakle, upravo ono za što se zalažemo već deset godina i za što smo kroz Program Korak po korak educirali preko 2.500 učitelja. Mnogi od njih su zainteresirani za mentorsku podršku u svojem radu, kao i za dobivanje ISSA Certifikata izvrsnosti. Vjerujemo da će Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, kao i Zavod za školstvo, prepoznati važnost ISSA Certifikata izvrsnosti i u Pravilnik o načinu i uvjetima napredovanja u struci uvrstiti kriterij kvalitete rada.

ISSA konferencija u Armeniji

Od 9. do 11. studenoga 2005., u Yerevanu, glavnom gradu Armenije, održana je 7. godišnja konferencija Međunarodne udruge Korak po korak (International Step by Step Association) pod nazivom "Developing Strong Early Education NGOs and Professional Networks". Na konferenciji je sudjelovalo više od stotinu sudionika iz trideset zemalja u kojima se provodi Program Korak po korak, kao i desetak predstavnika velikih svjetskih organizacija koji su predstavili svoj rad. Posebno su zanimljiva bila izlaganja Marka Ginsberga, direktora NAEYC-a iz SAD-a (The National Association for the Education of Young Children je najveća svjetska organizacija koja djeluje na području obrazovanja i okuplja gotovo 100.000 članova, uglavnom učitelja), Jana Peetersa, direktora DECET-a (Diversity in Early Childhood Care, Education and Training je mreža koja okuplja osam europskih država) i Artioma Soloveychika, direktora školskih novina Prvi septembar iz Rusije koje imaju 200.000 pretplatnika. Nemoguće je s nekoliko fotografija dočarati atmosferu konferencije i gostoljubivost i ljepotu daleke Armenije, pa nam nemojte zamjeriti na izboru ove tri: naš mali tim s kolegicama iz drugih država; folklor uz večeru; posjet vrtiću u Yerevanu koji radi po Programu Korak po korak.

Održana je prva edukacija 'ŽIVJETI RAZLIČITOSTI'

Drugi dio seminara 'Živjeti različitosti - edukacija za socijalnu pravdu' za učitelje razredne i predmetne nastave, odgajatelje iz vrtića, predstavnike lokalnih vlasti i udruga s područja Baranje održan je u Đakovu od 15. do 16. listopada. U završnoj evaluaciji sudionici su sadržaj i voditeljice seminara ocijenili ocjenom 'odlično'. Evo nekih komentara: 'Upoznala sam još više sebe i osvijestila neke svoje predrasude', ''Shvatila sam da ne smijem biti samo promatrač', 'Neke aktivnosti su mi bile jako teške, ali sam još dugo razmišljala o njima', 'Osvijestila sam neke svoje postupke', ' Naučila sam da ne mogu promijeniti svijet ali da mogu utjecati na nepravdu u mojoj okolini ako imenujem problem, postavim jasne ciljeve i korake i pridobijem saveznike' itd.
Seminar za drugu grupu polaznika iz Baranje počinje 5. studenoga.

Prethodna stranica: casopis-djeca-u-europi Sljedeća stranica: slikovnice Početna stranica
Korak po korak na Facebooku


forum


kontakti


seminari za škole

Rovinj, 25. i 26.10. 2019. Poučavanje djece kojoj je hrvatski drugi jezik
raspored radionica
prijavni list

seminari za vrtiće

Zagreb, 25. i 26.10.2019. Metoda Persona Doll za rad s djecom na uvažavanju različitosti
raspored radionica
prijavni list

newsletter

korak po korak je program metoda poučavanja usmjerenih na dijete

17. rujna 2019.
3.137.231 posjeta