REYN-Hrvatska

Članak 28.

REYN-Hrvatska

Vijesti ... Događanja ...


konferencija International step by step association u Bratislavi

Od 26. do 28. studenoga 2006. u Bratislavi je održana 8. godišnja konferencija Međunarodne udruge Korak po korak (International Step by Step Association) pod nazivom "Promoting diversity through education: Eliminating exclusion and challenging discrimination". Na konferenciji je sudjelovalo sedamdesetak sudionika iz trideset zemalja u kojima se provodi Program Korak po korak, kao i brojni gosti i stručnjaci iz cijelog svijeta. Izlaganja u plenarnom dijelu: Diverse Diversities, Dr. M. Vandenbroeck, University of Ghent, Belgium; Adult Tolerance or transformation: Which Do YOU Choose?, L. Derman-Sparks, Director of the Culturally Relevant/Anti-Bias Education Leadership Project, USA; Researching Equality in the Home and Preschool: How Does It influence Young Children's Learning, Dr. I. Siraj-Blatchford, University of London, UK; EFA Global Monitoring Report, Aaron Benavot, UNESCO, USA; Diversity and Children's Television, Dr. C.F. Cole, Sesame Workshop, USA. Tijekom 3 dana odvijalo se 29 sesija o rezultatima istraživanja, primjerima dobre prakse, te prezentacija međunarodnih programa koji se tiču promocije različitosti i borbi protiv diskriminacije u obrazovanju i kroz obrazovanje.


"Korak po korak" na INTERLIBERU

Pozivamo vas da nas posjetite na INTERLIBERU
Zagrebački velesajam, 7.-11. studenoga
Paviljon 5 - štand 15c
Nudimo popust od 20% na sva izdanja

MINISTAR PRIMORAC I PREMIJER SANADER ČESTITALI UČITELJICI SANJI ŽUPA NA ISSA CERTIFIKATU IZVRSNOSTI

Na uglednom skupu znanstvenika održanom u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici 5. listopada 2006. ministar Dragan Primorac i premijer Ivo Sanader, povodom Dana učitelja, čestitali su učiteljici Sanji Župa na Certifikatu izvrsnosti koji joj je dodijelila International Step by Step Association za visoku kvalitetu poučavanja usmjerenog na dijete.

DODIJELJENI PRVI ISSA CERTIFIKATI IZVRSNOSTI

Prve Certifikate izvrsnosti koje International Step by Step Association (ISSA) dodjeljuje za visoku kvalitetu poučavanja usmjerenog na dijete dobile su učiteljica Sanja Župa iz OŠ Spinut iz Splita, odgajateljica Esmina Skopljak iz DV Matulji iz Matulja i odgajateljica Jadranka Tomljanović iz DV Rijeka. To su prvi međunarodni certifikati izvrsnosti dodijeljeni odgojno-obrazovnim radnicima u Hrvatskoj. Svečana dodjela održana je 6. listopada 2006. u Školskom muzeju u Zagrebu, a ISSA Certifikate je dobitnicama uručila prof.dr.sc. Vlasta Vizek Vidović, predsjednica Upravnog vijeća Pučkog otvorenog učilište Korak po korak, koje je ISSA akreditirala za postupak certificiranja. Govornici na dodjeli su bili Nives Milinović, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Korak po korak, prof.dr.sc. Hicela Ivon, profesorica na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Splitu i Vinko Filipović, ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje. Dobitnicama su čestitali prijatelji, suradnici, te ravnateljica DV Matulji Vesna Mateči i ravnatelj OŠ Spinut Ivan Maršić. Čestitke ministra Primorca prenijeli su mr.sc. Vera Šutalo, pomoćnica ministra i Josip Ujević, savjetnik ministra, a čestitke državnog tajnika za osnovno obrazovanje dr.sc. Nevia Šetića prenije su predstavnice Nacionalnog vijeća za potporu HNOS-u mr.sc. Lucija Puljak, Ljiljana Klinger i Vesna Bobinski.


SEMINAR 'USPJEŠNO MENTORIRANJE ODGAJATELJA I UČITELJA U PRISTUPU USMJERENOM NA DIJETE'

Na seoskom imanju u Moslavini su od 25. do 27. kolovoza i od 1. do 3. rujna 2006. održani seminari "Uspješno mentoriranje odgajatelja i učitelja u pristupu usmjerenom na dijete". Polaznice seminara, trenerice i mentorice Pučkog otvorenog učilišta Korak po korak, utvrdile su znanja o ISSA Pedagoškim standardima kvalitete rada odgajatelja i učitelja i stekle nova znanja i vještine o efikasnom mentoriranju koje se temelji na 'jakim' stranama odgajatelja i učitelja, o vrstama mentorske podrške koje odgovaraju razini profesionalnog razvoja odgajatelja/učitelja, o fazama mentorskog ciklusa (planiranju ciljeva unapređenja kvalitete rada, praćenju, analizi i primjeni), o komunikacijskim vještinama,... a sve to uz dobro druženje.EDUKACIJA za predmetne nastavnike

U Rovinju 25. ožujka započinje Edukacija za primjenu metodologije Korak po korak u predmetnoj nastavi. U Pazinu je u tijeku Edukacija za primjenu metodologije Korak po korak u predmetnoj nastavi u kojoj sudjeluje tridesetero predmetnih učitelja iz pazinske i susjednih osnovnih škola. Polaznici uče o okruženju za učenje usmjerenom na dijete, uspostavljanju partnerstva između obitelji i škole, stvaranju suradničkog učiteljskog tima i o integriranju kurikuluma - tematskom poučavanju.

ZAVOD ZA ŠKOLSTVO SUPOTPISUJE POTVRDE O STRUČNOM USAVRŠAVANJU

Zavod za školstvo izdao je pozitivno stručno mišljenje o stručnom usavršavanju odgajatelja i učitelja za primjenu razvojno-primjerene, na dijete usmjerene metodologije Korak po korak te supotpisuje potvrde o stručnom usavršavanju polaznicima seminara.

AKTIV KORAKOVSKIH UČITELJICA

U Kutini su se 11. svibnja okupile učiteljice koje u svojim razredima primjenjuju metodologiju Korak po korak. Cilj njihova okupljanja je međusobna podrška i razmjena ideja o pristupu usmjerenom na dijete. Sljedeći sastanak planiran je za mjesec lipanj.

POSJET 'KORAKOVSKIH' UČITELJICA OSNOVNOJ ŠKOLI BREŽICE

"Korakovske" učiteljice iz I OŠ Bjelovar, OŠ dr. Ivan Novak iz Macinca i OŠ Sesvetski Kraljevec posjetile su OŠ "Brežice" u Sloveniji. Radi se o školi koja je već drugu godinu za redom proglašena najboljom školom u Sloveniji a učiteljice su se mogle upoznati s primjenom metodologije Korak po korak i drugih programa u toj školi. Djeca u Sloveniji kreću u školu gotovo godinu dana ranije nego u Hrvatskoj. Zato u prvom razredu ne uče pisati i čitati već se čitavu godinu bave vježbama koje će im olakšati učenje čitanja i pisanja kada za to dođe vrijeme. Zanimljivo je da u prvom razredu djecu poučavaju dvije osobe: učiteljica i odgajateljica koja iz vrtića prelazi raditi u školu na period od godinu dana.Posjet školi u Brežicama organizirala je Sanja Brajković, voditeljica programa za škole u Pučkom otvorenom učilištu 'Korak po korak'.

USPJEŠNA ŠKOLA

U Rijeci je od 12. do 14. svibnja održana druga edukacija 'Uspješna škola' koju sufinancira Grad Rijeka. Sudjelovali su timovi iz pet riječkih osnovnih škola. U okviru seminara timovi su imali priliku procijeniti dobre strane, kao i izazove u organizaciji svoje škole te napraviti plan za unapređenje kojeg će prezentirati u okviru follow-upa koji je predviđen za lipanj.

Regional Certifier Meeting and Mentor Training, Zagreb, 8.-11. 02. 2006.

International Step by Step Association (ISSA) je odabrala Zagreb za međunarodni sastanak certifikatora i trening za mentore. Domaćin susreta je Pučko otvoreno učilište 'Korak po korak', a sudionici su predstavnici Korak po korak organizacija iz zemalja srednje i jugoistočne Europe. Pučko otvoreno učilište 'Korak po korak' je u Hrvatskoj započelo s procesom unapređenja kvalitete poučavanja prema ISSA Pedagoškim standardima kvalitete rada. Hrvatski odgajatelji i učitelji će po prvi put imati mogućnost dobivanja međunarodnog priznanja - ISSA Certifikata izvrsnosti za visoku kvalitetu poučavanja usmjerenog na dijete.
Izgradnja sustava unapređenja kvalitete kroz mentorsku podršku, samoevaluaciju i vanjsku evaluaciju, zahtjevan je zadatak Da bi certifikatori postigli objektivnost i pouzdanost u procjeni, moraju se kontinuirano usaglašavati. Tako će tijekom ovog susreta certifikatori iz Hrvatske i spomenutih zemalja posjetiti neke zagrebačke vrtiće i osnovne škole i usaglašavati pouzdanost. Pritom će im pomoći kolege iz Estonije i SAD-a.
HNOS u osnovno obrazovanje uvodi aktivne metode poučavanja usmjerene na učenike, dakle, upravo ono za što se zalažemo već deset godina i za što smo kroz Program Korak po korak educirali preko 2.500 učitelja. Mnogi od njih su zainteresirani za mentorsku podršku u svojem radu, kao i za dobivanje ISSA Certifikata izvrsnosti. Vjerujemo da će Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, kao i Zavod za školstvo, prepoznati važnost ISSA Certifikata izvrsnosti i u Pravilnik o načinu i uvjetima napredovanja u struci uvrstiti kriterij kvalitete rada.

ISSA konferencija u Armeniji

Od 9. do 11. studenoga 2005., u Yerevanu, glavnom gradu Armenije, održana je 7. godišnja konferencija Međunarodne udruge Korak po korak (International Step by Step Association) pod nazivom "Developing Strong Early Education NGOs and Professional Networks". Na konferenciji je sudjelovalo više od stotinu sudionika iz trideset zemalja u kojima se provodi Program Korak po korak, kao i desetak predstavnika velikih svjetskih organizacija koji su predstavili svoj rad. Posebno su zanimljiva bila izlaganja Marka Ginsberga, direktora NAEYC-a iz SAD-a (The National Association for the Education of Young Children je najveća svjetska organizacija koja djeluje na području obrazovanja i okuplja gotovo 100.000 članova, uglavnom učitelja), Jana Peetersa, direktora DECET-a (Diversity in Early Childhood Care, Education and Training je mreža koja okuplja osam europskih država) i Artioma Soloveychika, direktora školskih novina Prvi septembar iz Rusije koje imaju 200.000 pretplatnika. Nemoguće je s nekoliko fotografija dočarati atmosferu konferencije i gostoljubivost i ljepotu daleke Armenije, pa nam nemojte zamjeriti na izboru ove tri: naš mali tim s kolegicama iz drugih država; folklor uz večeru; posjet vrtiću u Yerevanu koji radi po Programu Korak po korak.

Održana je prva edukacija 'ŽIVJETI RAZLIČITOSTI'

Drugi dio seminara 'Živjeti različitosti - edukacija za socijalnu pravdu' za učitelje razredne i predmetne nastave, odgajatelje iz vrtića, predstavnike lokalnih vlasti i udruga s područja Baranje održan je u Đakovu od 15. do 16. listopada. U završnoj evaluaciji sudionici su sadržaj i voditeljice seminara ocijenili ocjenom 'odlično'. Evo nekih komentara: 'Upoznala sam još više sebe i osvijestila neke svoje predrasude', ''Shvatila sam da ne smijem biti samo promatrač', 'Neke aktivnosti su mi bile jako teške, ali sam još dugo razmišljala o njima', 'Osvijestila sam neke svoje postupke', ' Naučila sam da ne mogu promijeniti svijet ali da mogu utjecati na nepravdu u mojoj okolini ako imenujem problem, postavim jasne ciljeve i korake i pridobijem saveznike' itd.
Seminar za drugu grupu polaznika iz Baranje počinje 5. studenoga.

Prethodna stranica: casopis-djeca-u-europi Sljedeća stranica: slikovnice Početna stranica
Korak po korak na Facebooku


forum


kontakti


newsletter

korak po korak je program metoda poučavanja usmjerenih na dijete

23. rujna 2021.
3.582.932 posjeta