REYN-Hrvatska

Članak 28.

REYN-Hrvatska

Vijesti ... Događanja ...


9. GODIŠNJA KONFERENCIJA INTERNATIONAL STEP BY STEP ASSOCIATION: ACTIVE CITIZENSHIP: DEMOCRATIC PRACTICIES IN EDUCATION

U Budimpešti je od 9. do 12. listopada 2008. održana 9. međunarodna konferencija Međunarodne udruge Korak po korak s temom Aktivno građanstvo: demokratska praksa u obrazovanju. Oko 330 odgajatelja, učitelja, istraživača, kreatora obrazovnih politika i predstavnika civilnog sektora iz više od 70 zemalja, okupilo se kako bi razmijenilo iskustva i saznanja o tome kako kroz obrazovanje u djece razvijati demokratske vrijednosti. Fokus konferencije je bio obrazovanju za demokratsko građanstvo kao važnom dijelu ranog odgoja i obrazovanja. Potporu ovoj važnoj temi svojim su sudjelovanjem dale i ključne međunarodne organizacije kao što su UNICEF, World Forum Foundation, Open Society Institute, Children in Europe, Roma Education Fund, Early Years, Consultative Group on Early Childhood Care and Education itd.  Više...

POZIV UČITELJIMA KOJI SU ZAVRŠILI 2. CIKLUS NAPREDNIH 'KORAK PO KORAK' RADIONICA

Pozivamo učitelje razredne nastave koji su završili 2. ciklus naprednih 'Korak po korak' radionica da se uključe u 3. modul stručnog usavršavanja za primjenu metodologije 'Korak po korak': 'Unapređenje kvalitete rada primjenom ISSA pedagoških standarda'. Više...

Objavljena nova slikovnica 'Mango za djeda'

'Mango za djeda' je topla, dirljiva i realistična priča o dječjem iskustvu gubitka djeda i potiče dječje razumijevanje životnog ciklusa. U pripremi aktivnosti i razgovora s djecom vezanih za ovu temu pomoći će vam 'Prijedlozi za roditelje, odgajatelje i učitelje' koji su sastavni dio slikovnice. Više...

Dodijeljeni ISSA certifikati izvrsnosti

Učiteljicama razredne nastave Sonji Ivić iz OŠ Vladimira Gortana iz Rijeke, Danijeli Klajn iz OŠ Rugvica iz Rugvice, Meliti Lesić iz OŠ dr. Franje Tuđmana iz Belog Manastira, Vesni Marjanović iz OŠ Samobor iz Samobora i Dragici Varat iz OŠ Vladimira Vidrića iz Kutine, dodijeljeni su ISSA Certifikati za visoku kvalitetu poučavanja usmjerenog na dijete. Na svečanosti održanoj 4. veljače 2008. u Zagrebu, ovo veliko međunarodno priznanje dobitnicama je uručila Gorana Hitrec, članica Upravnog vijeća POU Korak po korak. ISSA certifikat dodjeljuje ISSA (International Step by Step Association) preko Pučkog otvorenog učilišta Korak po korak koje je akreditirano za izdavanje ISSA Certifikata. Nives Milinović, ravnateljica POU Korak po korak, naglasila je da je izvrsnost koju su učiteljice postigle rezultat kontinuiranog profesionalnog razvoja, samoprocjene, promišljanja o vlastitoj praksi i spremnosti na vanjsku procjenu njihovog rada. U procesu certificiranja korišteni su ISSA Pedagoški standardi kao alat za eksternu evaluaciju rada učiteljica. Učiteljice su dobile najviše ocjene u svih sedam područja rada koje opisuju ISSA Pedagoški standardi. Darko Tot, pomoćnik ravnatelja Agencije za odgoj i obrazovanje, u svojem je govoru istaknuo da su ove učiteljice 'najbolji primjer kako treba raditi u školi 21. stoljeća'. Prof.dr.sc. Vlatka Domović, članica Upravnog vijeća POU Korak po korak i članica Upravnog odbora International Step by Step Association, govorila je o cjeloživotnom razvoju učitelja i europskim trendovima. Između ostaloga, istaknula je da je najveći značaj ISSA Pedagoških standarda promicanje kulture kvalitete kroz samoevaluaciju i vanjsku evaluaciju, te da činjenica da se ISSA Certifikat dodjeljuje na rok od pet godina govori o važnosti cjeloživotnog profesionalnog razvoja učitelja koji nikad ne prestaje. Učiteljicama su čestitali ravnatelji, kolegice i kolege, učenici i njihovi roditelji, predstavnici Agencije za odgoj i obrazovanje, predstavnici lokalnih vlasti, obitelj i prijatelji.
EDUKACIJA NASTAVNIKA STRUKOVNIH ŠKOLA

U tijeku je održavanje drugog modula edukacije za mentore srednjih strukovnih škola. Edukaciju provodi Pučko otvoreno učilište Korak po korak u organizaciji Agencije za strukovno obrazovanje. Drugi modul obuhvaća radionice: 'Stvaranje suradničkog nastavničkog tima' i 'Integrirano poučavanje'. Edukacija se održava u Zagrebu, Osijeku, Crikvenici i Zadru, raspored održavanja seminara možete naći u Katalogu stručnih skupova Agencije za strukovno obrazovanje, a zainteresirani nastavnicu mogu se za sudjelovanje prijaviti Agenciji za strukovno obrazovanje.


KONFERENCIJA ISSA / EECERA, PRAG, 29.8.-1.9.2007.

ISSA (International Step by Step Association) je ove godine bila domaćin godišnje konferencije EECERA (European Early Childhood Education Research Association). Gotovo 800 sudionika sa svih kontinenata privukla je tema Exploring Vygotsky's Ideas: Crossing Borders o utjecaju ideja velikog Leva Vygotskog (1896.-1934.) na današnji odgoj i obrazovanje. Uz brojne eminentne govornike u plenarnom dijelu konferencije, kroz tri dana odvijalo se 6 simpozija, a svaki je sadržavao do 26 paralelnih sesija. Težak izbor sesija olakšavali su nam izvanredna organizacija i popratni materijali. Bilo je veliko zadovoljstvo upoznati radove kolega iz nama bliskih, kao i dalekih zemalja i uspoređivati uspjehe i teškoće na koje nailazimo.


POZIVAMO VAS NA EDUKACIJU 'UNAPREĐENJE KVALITETE RADA UČITELJA PRIMJENOM ISSA PEDAGOŠKIH STANDARDA',

U tijeku je prikupljanje prijava; pozivamo Vas da se uključite! Edukacija je dio inicijative PRAKSA-KVALITETA-IZVRSNOST (vidi više) i namijenjena je učiteljima razredne nastave koji primjenjuju pristup usmjeren na dijete (Korak po korak ili neki drugi) i koji žele unapređivati kvalitetu vlastitog rada. Seminar će se održati 28. i 29. rujna 2007. (petak i subota) u Zagrebu u OŠ Dobriše Cesarića, Ksavera Šandora Đalskog 29, od 9 do 17 sati. Kotizacija iznosi 965 kn što uključuje: dvodnevni seminar, jedan follow-up susret mjesec dana nakon seminara, priručnik za učitelje 'Unapređenje kvalitete rada primjenom ISSA Pedagoških standarda' i kavu u pauzama.

Pozivamo vas na sudjelovanje u radionicama za učitelje

Andrea Pereković, plesna pedagoginja u Nacionalnom centru za koreografiju „Ballet Preljocaj” iz Francuske, ponovo dolazi u Hrvatsku i održat će radionicu 'Kreativni ples u nastavi' u Zagrebu 26. svibnja 2007. u OŠ Fran Krsto Frankopan od 9 do 13 sati i u Rijeci 2. lipnja 2007. u OŠ Vladimir Gortan od 10 do 14 sati. Dodatne informacije i prijavnicu možete naći niže na ovoj stranici, a intervju s Andreom Pereković pročitajte u Školskim novinama br. 17 od 1. svibnja 2007.

Dani dječjih vrtića grada Zagreba 2007.

Na stručno-znanstvenom skupu 'Prostor koji odgaja' održana je prezentacija istraživanja koje je Pučko otvoreno učilište Korak po korak provelo u 23 zagrebačka gradska vrtića. Anketu je ispunilo 85 djelatnika (ravnateljice, odgajateljice, članovi stručnih službi i tehničko osoblje), a pitanja su obuhvatila njihova mišljenja o primjerenosti i funkcionalnosti unutarnjeg i vanjskog prostora vrtića. Dijelovi ovog istraživanja objavljeni su u časopisu Dijete, vrtić, obitelj s temom 'Arhitektura vrtića'. Na kraju skupa je zaključeno kako je doista neophodno formirati grupe pedagoških stručnjaka koji će zajedno s arhitektima i drugim sustručnjacima promišljati o funkcionalnosti, primjerenosti, osjetilnosti,... takvog vrtićkog prostora koji potiče oblikovanje osobnosti svakog pojedinog djeteta.

EDUKACIJA 'ŽIVJETI RAZLIČITOSTI' U KNINU

U nedjelju 25. veljače 2007. u Vodicama je završena šestodnevna edukacija „Živjeti različitosti“ u kojoj su sudjelovale učiteljice i učitelji iz OŠ Knin i II. OŠ Knin, nastavnica iz Srednje škole kralja Zvonimira u Kninu, socijalna pedagoginja iz Pučkog otvorenog učilišta Knin, socijalna radnica iz Centra za socijalnu skrb Knin i predstavnica Centra za socijalno podučavanje PRONI iz Knina. Edukaciju je financiralo Američko veleposlanstvo.

PRVI SEMINAR ‘INKLUZIJA DJECE S POSEBNIM POTREBAMA’ ODRŽAN U UMAGU

U Dječjem vrtiću i jaslicama ''Duga'' u Umagu, u petak i subotu (23. i 23. veljače) održan je prvi dio petodnevnog seminara 'Inkluzija djece s posebnim potrebama’. Sudjelovalo je tridesetak odgajateljica i stručnih suradnica iz dječjih vrtića ''Duga'' i ''Girotondo'' iz Umaga, dječjih vrtića Buje i ''Mrvica'' iz Buja, vrtića ''Olga Ban'' iz Pazina i ''Neven'' iz Rovinja.

PRVI SEMINAR ‘INKLUZIJA DJECE S POSEBNIM POTREBAMA’ ODRŽAN U UMAGU

RADIONICA ZA UČITELJE "KREATIVNI PLES U NASTAVI"

U subotu, 24. veljače 2007. u Osnovnoj školi Frana Krste Frankopana održana je radionica „Kreativni ples u nastavi“ za prvu grupu sudionika. Dvadesetak učiteljica iz zagrebačkih škola kreativno i kroz pokret izražavale su svoje ideje, želje i raspoloženja i učile kako isto raditi s djecom.

NOVA EDUKACIJA 'INKLUZIJA DJECE S POSEBNIM POTREBAMA'

U Dječjem vrtiću Milana Sachsa u Zagrebu, Renata Kubelka i Helena Burić održale su 28. veljače 2007. prezentaciju nove edukacije namijenjene odgajateljima i stručnim suradnicima dječjih vrtića „Inkluzija djece s posebnim potrebama“. Skup je održan za stručne suradnike – logopede i defektologe Grada Zagreba. Prezentaciji su prisustvovale i Biserka Bucković, zamjenica pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje i šport, Vesna Tokić, stručna savjetnica za djecu s teškoćama u razvoju pri Gradskom uredu i Edita Štefančić Dundović, savjetnica Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa u Odjelu za predškolski odgoj.

ORGANIZIRA SE RADIONICA ZA UČITELJE "KREATIVNI PLES U NASTAVI"

Pučko otvoreno učilište Korak po korak i Udruga roditelja Korak po korak organiziraju dvije radionice za učitelje razredne nastave „Kreativni ples u nastavi”. Kroz interaktivne oblike rada ova radionica nudi učiteljicama i učiteljima sredstva pomoću kojih će kreativni ples moći efikasno koristiti u različitim kontekstima. Sudjelujući u pokretu i plesu, refleksiji i razmjeni mišljenja sudionici će steći poticajno osobno iskustvo koje će im olakšati primjenu naučenog u svom razredu. više o radionici
Radionicu vodi Andrea Pereković koja živi u Francuskoj gdje i radi kao plesna pedagoginja u Nacionalnom centru za koreografiju „Ballet Preljocaj”. Pedagoška je voditeljica plesnih turneja baletnog ansambla „Grenade” Josette Baiz, te predaje moderni ples i kompoziciju u Centru za razvoj koreografije u Marseilleu. više o voditeljici
Radionice će se održati 24. veljače i 3. ožujka 2006. godine od 9,00 do 12,00 sati u OŠ F. K. Frankopana u Zagrebu. Kotizacija iznosi 244,00 kn.Ukoliko ste zainteresirani, prijavnicu podignite ovdje.
Sudionici trebaju biti obučeni u odjeću koja im omogućuje neometani pokret.

konferencija International step by step association u Bratislavi

Od 26. do 28. studenoga 2006. u Bratislavi je održana 8. godišnja konferencija Međunarodne udruge Korak po korak (International Step by Step Association) pod nazivom "Promoting diversity through education: Eliminating exclusion and challenging discrimination". Na konferenciji je sudjelovalo sedamdesetak sudionika iz trideset zemalja u kojima se provodi Program Korak po korak, kao i brojni gosti i stručnjaci iz cijelog svijeta. Izlaganja u plenarnom dijelu: Diverse Diversities, Dr. M. Vandenbroeck, University of Ghent, Belgium; Adult Tolerance or transformation: Which Do YOU Choose?, L. Derman-Sparks, Director of the Culturally Relevant/Anti-Bias Education Leadership Project, USA; Researching Equality in the Home and Preschool: How Does It influence Young Children's Learning, Dr. I. Siraj-Blatchford, University of London, UK; EFA Global Monitoring Report, Aaron Benavot, UNESCO, USA; Diversity and Children's Television, Dr. C.F. Cole, Sesame Workshop, USA. Tijekom 3 dana odvijalo se 29 sesija o rezultatima istraživanja, primjerima dobre prakse, te prezentacija međunarodnih programa koji se tiču promocije različitosti i borbi protiv diskriminacije u obrazovanju i kroz obrazovanje.


"Korak po korak" na INTERLIBERU

Pozivamo vas da nas posjetite na INTERLIBERU
Zagrebački velesajam, 7.-11. studenoga
Paviljon 5 - štand 15c
Nudimo popust od 20% na sva izdanja

MINISTAR PRIMORAC I PREMIJER SANADER ČESTITALI UČITELJICI SANJI ŽUPA NA ISSA CERTIFIKATU IZVRSNOSTI

Na uglednom skupu znanstvenika održanom u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici 5. listopada 2006. ministar Dragan Primorac i premijer Ivo Sanader, povodom Dana učitelja, čestitali su učiteljici Sanji Župa na Certifikatu izvrsnosti koji joj je dodijelila International Step by Step Association za visoku kvalitetu poučavanja usmjerenog na dijete.

DODIJELJENI PRVI ISSA CERTIFIKATI IZVRSNOSTI

Prve Certifikate izvrsnosti koje International Step by Step Association (ISSA) dodjeljuje za visoku kvalitetu poučavanja usmjerenog na dijete dobile su učiteljica Sanja Župa iz OŠ Spinut iz Splita, odgajateljica Esmina Skopljak iz DV Matulji iz Matulja i odgajateljica Jadranka Tomljanović iz DV Rijeka. To su prvi međunarodni certifikati izvrsnosti dodijeljeni odgojno-obrazovnim radnicima u Hrvatskoj. Svečana dodjela održana je 6. listopada 2006. u Školskom muzeju u Zagrebu, a ISSA Certifikate je dobitnicama uručila prof.dr.sc. Vlasta Vizek Vidović, predsjednica Upravnog vijeća Pučkog otvorenog učilište Korak po korak, koje je ISSA akreditirala za postupak certificiranja. Govornici na dodjeli su bili Nives Milinović, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Korak po korak, prof.dr.sc. Hicela Ivon, profesorica na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Splitu i Vinko Filipović, ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje. Dobitnicama su čestitali prijatelji, suradnici, te ravnateljica DV Matulji Vesna Mateči i ravnatelj OŠ Spinut Ivan Maršić. Čestitke ministra Primorca prenijeli su mr.sc. Vera Šutalo, pomoćnica ministra i Josip Ujević, savjetnik ministra, a čestitke državnog tajnika za osnovno obrazovanje dr.sc. Nevia Šetića prenije su predstavnice Nacionalnog vijeća za potporu HNOS-u mr.sc. Lucija Puljak, Ljiljana Klinger i Vesna Bobinski.


SEMINAR 'USPJEŠNO MENTORIRANJE ODGAJATELJA I UČITELJA U PRISTUPU USMJERENOM NA DIJETE'

Na seoskom imanju u Moslavini su od 25. do 27. kolovoza i od 1. do 3. rujna 2006. održani seminari "Uspješno mentoriranje odgajatelja i učitelja u pristupu usmjerenom na dijete". Polaznice seminara, trenerice i mentorice Pučkog otvorenog učilišta Korak po korak, utvrdile su znanja o ISSA Pedagoškim standardima kvalitete rada odgajatelja i učitelja i stekle nova znanja i vještine o efikasnom mentoriranju koje se temelji na 'jakim' stranama odgajatelja i učitelja, o vrstama mentorske podrške koje odgovaraju razini profesionalnog razvoja odgajatelja/učitelja, o fazama mentorskog ciklusa (planiranju ciljeva unapređenja kvalitete rada, praćenju, analizi i primjeni), o komunikacijskim vještinama,... a sve to uz dobro druženje.EDUKACIJA za predmetne nastavnike

U Rovinju 25. ožujka započinje Edukacija za primjenu metodologije Korak po korak u predmetnoj nastavi. U Pazinu je u tijeku Edukacija za primjenu metodologije Korak po korak u predmetnoj nastavi u kojoj sudjeluje tridesetero predmetnih učitelja iz pazinske i susjednih osnovnih škola. Polaznici uče o okruženju za učenje usmjerenom na dijete, uspostavljanju partnerstva između obitelji i škole, stvaranju suradničkog učiteljskog tima i o integriranju kurikuluma - tematskom poučavanju.

Prethodna stranica: casopis-dijete-vrtic-obitelj Sljedeća stranica: vrtici-koji-su-usmjereni-na-dijete-i-promoviraju-demokraciju Početna stranica
Korak po korak na Facebooku


forum


kontakti


newsletter

korak po korak je program metoda poučavanja usmjerenih na dijete

31. listopada 2020.
3.393.925 posjeta