REYN-Hrvatska

Članak 28.

REYN-Hrvatska

Vijesti ... Događanja ...


MEĐUNARODNI SASTANAK O KVALITETI PEDAGOŠKE PRAKSE

U Zagrebu je od 8. do 10. lipnja 2010. održan 'Treći susret stručnjaka za procjenu kvalitete procesa odgoja i obrazovanja’ Međunarodne udruge Korak po korak (International Step by Step Association) u kojem su sudjelovali predstavnici članica iz Albanije, Armenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Češke, Estonije, Hrvatske, Kosova, Latvije, Makedonije, Moldavije, Slovačke, Slovenije i Srbije, kao i predstavnici International Step by Step Association. Susret je za cilj imao pilotiranje novog dokumenta Komptentni odgajatelji i učitelji 21. stoljeća: ISSA-ina definicija kvalitetne pedagoške prakse. Gosti su posjetili dječje vrtiće Dječja igra, Malešnica, Savica i Špansko i Osnovnu školu Frana Krste Frankopana i opažali rad odgajateljica i učiteljica. Goste je u palači Dverce primila gospođa Pavičević-Vukičević, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba i gospođe Biserka Bucković i Bosiljka Devernay iz Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport. Više na stranicama Grada Zagreba.

Prikupljeno 24.050 kn u humanitarnoj akciji za haiti

U akciji prikupljanja sredstava za pomoć djeci Haitija sakupili smo 24.050 kn. Lista donatora  Pridružite nam se, naručite slikovnicu  Mango za djeda. Sva sredstva od prodaje slikovnice idu našoj partnerskoj organizaciji TiPa TiPa (Step by Step Haiti).

suradnja s nacionalnim centrom za vanjsko vrednovanje obrazovanja na projektu Samovrjednovanje osnovnih škola

U okviru projekta Samovrjednovanje osnovnih škola u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem 'Korak po korak' razvijen je Model izobrazbe djelatnika u osnovnim školama Republike Hrvatske, s naglasakom na kompetencijama članova školskih timova za kvalitetu koje su potrebne za kvalitetnu izradu i provedbu školskih razvojnih planova te praćenje kvalitete rada škole. U sklopu navedenog Modela u Zagrebu je od 19. do 21. svibnja 2010. provedena pilot-edukacija 'Uspješna škola' koju je organizirao NCVVO u suradnji s POU 'Korak po korak' i u kojoj je sudjelovalo 30 polaznika iz pet osnovnih škola: OŠ Čučerje, OŠ Jordanovac,  OŠ Oton Iveković, OŠ Petar Zrinski i OŠ Trnjanska. Polaznici su edukaciju evaluirali izvrsnim ocjenama. Više na stranicama NCVVO.

15 godina časopisa 'dijete, vrtić, obitelj'

U sklopu Dana dječjih vrtića Grada Zagreba, 17.5.2010. u plenarnom dijelu skupa održanom u hotelu Panorama, prof. dr. sc. Jasna Krstović i Helena Burić, prof. održale su prezentaciju povodom 15. godišnjice časopisa 'Dijete, vrtić, obitelj'. Prof. Krstović je govorila o važnosti i ulozi stručnog časopisa u promicanju djelatnosti predškolskog odgoja i obrazovanja i profesionalizaciji struke odgajatelja. Naglasila je kako je Pučko otvoreno učilište ‘Korak po korak’ tijekom svih ovih 15 godina preuzimalo odgovornost izdavanja jedinog visokokvalitetnog časopisa u području predškolskog odgoja. Časopis je često otvarao za nas nova područja ili produbljivao teme kao što su politika ranog odgoja i obrazovanja, rad s djecom s posebnim potrebama, demokratizacija procesa, sudjelovanje obitelji, itd. Helena Burić, glavna urednica časopisa, prezentirala je promišljanja odgajatelja, udruga odgajatelja, sveučilišnih profesora, roditelja i studenata o njegovom utjecaju na rani predškolski odgoj i obrazovanje, te je izložila viziju njegovog daljneg razvoja.

Zahvaljujemo svim bivšim i sadašnjim članicama uredništva i svim suradnicima koji su prilozima iz svoje prakse sudjelovali u njegovom kreiranju!

četvrta dodjela issa certifikata

Četvrtu godinu za redom dodijeljeni su ISSA Certifikati za visoku kvalitetu poučavanja usmjerenog na dijete. Ovogodišnje dobitnice ovog velikog međunarodnog priznanja su odgajateljice Maja Vodopić iz Dječjih vtrića Dubrovnik i Višnja Vekić Kljaić iz Centra za predškolski odgoj Osijek, te učiteljica Marijeta Ranogajec iz Osnovne škole Samobor. Svečana dodjela održana je 14. svibnja 2010. u Hrvatskom školskom muzeju u Zagrebu. ISSA certifikat dodjeljuje ISSA (International Step by Step Association), a za evaluaciju rada odgajateljica i učiteljice korišteni su ISSA Pedagoški standardi. Maja Vodopić, Višnja Vekić Kljaić i Marijeta Ranogajec dobile su najviše ocjene u svih sedam područja rada koje opisuju ISSA Standardi. Prikazane su kratke video snimke iz njihovih grupa i razreda. ISSA Certifikate je uručila prof. dr. sc. Vlatka Domović, članica Upravnog vijeća POU Korak po korak, koja je pritom naglasila da je certificiranje u Hrvatskoj pionirski posao i da upravo mali broj dodijeljenih certifikata pokazuje da se taj posao shvaća vrlo odgovorno i ozbiljno. U ime Agencije za odgoj i obrazovanje dobitnicama je čestitala Sanja Urek, pomoćnica ravnatelja.

individualni pretplatnici imaju 30% popusta na časopise

Pozivamo Vas da se pretplatite na naš časopis 'Dijete, škola, obitelj'! Individualna godišnja pretplata iznosi 82,5 knViše

Pozivamo Vas da se pretplatite na naše časopise 'Dijete, vrtić, obitelj' i 'Djeca u Europi'! Individualna godišnja pretplata iznosi 162 kn. Više o DVO. Više o DuE.  

POZIV - UKLJUČITE SE U PROJEKT 'Izgradnja zajednice učitelja koja uči'

U okviru projekta Pučko otvoreno učilište Korak po korak organizira besplatnu edukaciju 'Izgradnja zajednice učitelja koja uči' namijenjenu voditeljima školskih aktiva razredne nastave. Više o projektu Prijavite se na e-mail: sanja@korakpokorak.hr ili na tel: 4854 935.

Metoda 'Persona Doll' za rad s djecom na uvažavanju različitosti

Metoda 'Persona Doll' (Lutka-osoba) omogućuje djeci da izraze svoje osjećaje i mišljenje o diskriminirajućim situacijama i doživljajima koje im 'ispriča' lutka, te tako uče uočavati nepravdu, zauzimati se za sebe i za druge, razvijati samopoštovanje i izgrađivati vlastiti identitet. Metoda se primjenjuje u mnogom zemljama svijeta i poznata kao jedna od najmoćnijih i najvrednijih za rad s djecom na poštivanju različitosti. Pučko otvoreno učilište Korak po korak se uključilo u međunarodni projekt koji će omogućiti primjenu ove metode u hrvatskim vrtićima. Esmina Skopljak i Aleksandra Fabrio sudjelovale su u treningu trenera za primjenu metode 'Persona Doll' održanom u Budimpešti 25. i 26. ožujka 2010. Projekt će se provoditi u DV Špansko i DV Malešnica u Zagrebu i DV Jastrebarsko u Jastrebarskom.

tipa tipa humanitarna akcija za djecu haitijaZnate li kako Haićani kažu 'korak po korak'? Tipa tipa.
Tragedija koja se dogodila na Haitiju osobito strašno utječe na djecu. Potrebna im je naša pomoć da normaliziraju život i da u odgojno-obrazovni sustav što prije uključe svu djecu. Vi, škole, vrtići, roditelji i djeca možete kupnjom slikovnice haićanske autorice Mango za djeda donirati 50 kuna djeci Haitija. 100% prikupljenih sredstva bit će uplaćeno partnerskoj organizaciji Tipa Tipa na Haitiju.

Slikovnica Mango za djeda omogućuje djeci da zavire u život svojih vršnjaka na tom dalekom otoku i približe im teške slike i vijesti koje dolaze do nas putem medija. Narudžbenica
TiPa TiPa/’Step by Step Haiti’ djeluje unutar fondacije FOKAL i radi na unapređenju obrazovanja djece od 0 do 12 godina. Osim što educira odgajatelje i učitelje TiPa TiPa je izgradila i opremila brojne vrtiće i škole.

čestitamo neni holetić na nagradi ivan filipović

Nevenka Holetić, odgajateljica iz Dječjeg vrtića u Čakovcu, primila je najvišu državnu Nagradu Ivan Filipović za postignuća u predškolskom odgoju u 2008. godini. Nena u svojem radu primjenjuje metodologiju Korak po korak i dobitnica je ISSA Certifikata, međunarodnog priznanja koje International Step by Step Association dodjeljuje za visoku kvalitetu rada usmjerenog na dijete. Trenirala je mnoge svoje kolegice i kolege za primjenu metodologije Korak po korak. Video snimku iz Nenine grupe možete vidjeti ovdje.

poziv za prijavu radovaMeđunarodna konferencija Embracing Inclusive Approaches for Children and Youth with Special Education Needs održat će se od 11. do 14. srpnja 2010. u Rigi u Latviji. Organizatori konferencije su International Step by Step Association, Division of International Special Education and Services, Council for Exceptional Children i Center for Education Initiatives. Konferencija će okupiti praktičare, istraživače, kreatore obrazovne politike i nevladine organizacije iz cijelog svijeta kako bi razmotrili stanje u obrazovanju djece s posebnim obrazovnim potrebama.
Rok za prijavu radova je 30. siječnja 2010.
Za više informacija i za prijavu radova posjetite stranicu CEC

10. konferencija International Step by Step Association

International Step by Step Association proslavila je deset godina djelovanja konferencijom 'Sjeme promjena: Učinkovito ulaganje u rani odgoj i obrazovanje za trajan socijalni napredak' održanoj u Bukureštu od 15. do 17. listopada 2009. Proslavi su se pridružili predstavnici međunarodnih organizacija, partnera ISSA-e, kao što su UNICEF, DECET, Early Years, World forum Foundation, OSI, Children in Europe, Consultative Group on ECCE i drugi. U pregledu postignuća ISSA-e prisjetili smo se i osnivačke skupštine održane 1998. godine u Dubrovniku. Među uvodničarima na konferenciji bili su neki od vodećih svjetskih eksperata u području dječjeg razvoja i obrazovanja čije prezentacije možete naći na ISSA-inoj web stranici http://www.issa2009.ro/keynotes.php Primjere suradnje hrvatskih vrtića i škola s Pučkim otvorenim učilištem Korak po korak prezentirale su Nives Milinović, Sanja Brajković i Helena Burić.

OKRUGLI STOL O POLITIKAMA U PODRUČJU DJEČJEG RAZVOJA

Okrugli stol o politikama u području dječjeg razvoja održan je u Bukureštu 14. listopada 2009. u organizaciji Ministarstva obrazovanja Rumunjske i International Step by Step Association, u suradnji s UNICEF-om, OSI i Consultative Group on Early Childhood Care and Development. Na okruglom stolu sudjelovali su predstavnici iz 14 zemalja i eksperti iz svijeta. Hrvatsku su predstavljale prof.dr.sc. Ninoslava Pećnik, Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Bosiljka Devernay, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba i Nives Milinović, Pučko otvoreno učilište Korak po korak. Zaključke, preporuke, kao i prezentacije eksperata kao što su dobitnik Nobelove nagrade prof. James J. Heckman, prof. Nathan A. Fox i dr. Stuart Shanker možete naći na ISSA-inoj web stranici http://www.issa.nl/news_ecdpol.html

Predstavljena knjiga 'Integrirano poučavanje'

U okviru proslave Dana učitelja 5. listopada 2009. na Učiteljskom     fakultetu Sveučilišta u Zagrebu predstavljena je knjiga 'Integrirano poučavanje' autorica prof. emer. Mire Čudina-Obradović i Sanje Brajković, prof. Recenzentica knjige prof. dr. sc. Vlatka Domović je na predstavljanju istaknula da 'ovaj priručnik predstavlja prvi cjelovit i zaokružen teorijski prikaz integriranog poučavanja o kojem se u obrazovnoj politici i praksi dosta govori ali se nedovoljno razumije, a još manje primjenjuje', te da je 'knjiga pisana vrlo jednostavnim i razumljivim jezikom, koji ni na koji način ne umanjuje njenu znanstvenost, da je bogato ilustrirana i da nudi praktične primjere, što ju čini pristupačnom i pitkom za sve kategorije potencijalnih čitatelja'. Recenzentica prof. dr. sc. Vlasta Vizek-Vidović je posebnu kvalitetu ove knjige vidjela 'u realističnoj procjeni dometa i prednosti integriranog poučavanja ali i potencijalnih ograničenja s obzirom na uvjete funkcioniranja našeg školstva'. Recenzentice knjigu preporučuju ne samo učiteljima osnovnih škola, već i profesorima srednjoškolskih ustanova, ali i kao visokoškolski priručnik za studente učiteljskih i nastavničkih profila koji u njemu mogu steći jasan uvid o tome kako se teorijske spoznaje uspješno transformiraju u vodič za praktičnu primjenu. 

Više o knjizi Integrirano poučavanje...

 KONFERENCIJA 'BUDUĆNOST JE U NAŠIM RUKAMA – MI SMO UČITELJI'

Regionalna konferencija 'Budućnost je u našim rukama - mi smo učitelji' održana je u Fojnici, nedaleko od Sarajeva, od 22. do 25. kolovoza 2009. Sudjelovalo je oko 180 predškolskih i osnovnoškolskih djelatnica/ka iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije, Slovenije i Srbije.
Kroz brojne radionice, predavanja, prezentacije, okrugle stolove i neformalna druženja, sudionici su se upoznavali s novim trendovima u obrazovanju, razmjenjivali iskustva i učili jedni od drugih. Sanja Brajković, Renata Kubelka, Helena Gašpar, Dragica Varat i Helena Burić održale su radionice i prezentacije za svoje kolege iz regije. Sudjelovanje tridesettročlanog hrvatskog tima omogućila je Anna Lindh Euro-Mediterranean Foundation.10. KONFERENCIJA INTERNATIONAL STEP BY STEP ASSOCIATION: SJEME PROMJENA

Deseta godišnja konferencija ISSA-e održat će se u Bukureštu, Rumunjska, od 14. do 17. listopada 2009., pod pokroviteljstvom rumunjskog predsjednika H.E. Traiana Bãsescua. Tema konferencije je 'Sjeme promjena: Učinkovito ulaganje u rani odgoj i obrazovanje za trajan socijalni napredak', a uvodno izlaganje održat će dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju prof. James J. Heckman.
Pridružite nam se u proslavi 10. godišnjice ISSA-e!
http://www.issa.nl/events
Email: lghent@issa.hu • Tel: +36 1 354 3920 • www.issa.nl


Dodijeljeni ISSA certifikati izvrsnosti

ISSA Certifikati za visoku kvalitetu poučavanja usmjerenog na dijete dodijeljeni su odgajateljici Nevenki Holetić iz DV Čakovec iz Čakovca, učiteljici Bernardi Novak iz OŠ Dr. Ivana Novaka iz Macinca i odgajateljici Marijani Todić iz DV Savica iz Zagreba. Svečana dodjela održana je 13. svibnja 2009. u Hrvatskom školskom muzeju u Zagrebu, uz nazočnost ravnateljica i kolegica iz DV Čakovec i DV Savica, predstavnica Agencije za odgoj i obrazovanje, te kolegica, prijatelja i rodbine. ISSA certifikat dodjeljuje ISSA (International Step by Step Association) preko Pučkog otvorenog učilišta Korak po korak koje je akreditirano za izdavanje ISSA Certifikata, a u procesu certificiranja korišteni su ISSA Pedagoški standardi kao alat za eksternu evaluaciju. Nevenka Holetić, Bernarda Novak i Marijana Todić dobile su najviše ocjene u svih sedam područja rada koje opisuju ISSA Pedagoški standardi. Nives Milinović, ravnateljica POU Korak po korak, naglasila je da je izvrsnost koju su kolegice postigle rezultat kontinuiranog profesionalnog razvoja, promišljanja o vlastitoj praksi i spremnosti na vanjsku procjenu njihovog rada. Ovo veliko međunarodno priznanje dobitnicama je uručila Gorana Hitrec, članica Upravnog vijeća POU Korak po korak, a u ime Agencije za odgoj i obrazovanje dobitnicama je čestitala Sanja Urek, pomoćnica ravnatelja.

PROMOCIJA ČASOPISA ‘DJECA U EUROPI’

Promocija hrvatskog izdanja časopisa ‘Djeca u Europi' održana je u okviru Dana dječjih vrtića Grada Zagreba u petak, 8. svibnja 2009., u Europskom domu. 'Djeca u Europi' se tiska kroz mrežu nacionalnih časopisa u 16 europskih zemalja i na 15 različitih jezika, među kojima je sada i hrvatski. Časopis su predstavili uvaženi gosti, članovi uredništva: Jan Peeters iz Belgije i Ferruccio Cremaschi iz Italije, te Helena Burić, urednica hrvatskog izdanja i članica međunarodnog uredništva. Gospodin Cremaschi je govorio o historijatu časopisa i načinu rada uredništva koje čini 15 časopisa. Kao što je gospodin Peeters rekao, 'Djeca u Europi' ne predstavlja samo prozor kroz koji hrvatski odgojno-obrazovni djelatnici mogu vidjeti što se događa u europskom predškolskom odgoju i obrazovanju, već predstavlja i medij kroz koji se hrvatski predškolski odgoj i obrazovanje mogu predstaviti europskim čitateljima. ‘Djecu u Europi' izdaje Pučko otvoreno učilište Korak po korak uz potporu Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba.
Više..., www.childrenineurope.org


Edukativni promotivni plakat za časopis 'Djeca u Europi' možete dobiti u Pučkom otvorenom učilištu Korak po korak.

ISSA / DECET SASTANAK

U Zagrebu je od 30. listopada do 1. studenoga 2008. održan međunarodni sastanak između predstavnika ISSA-e (International Step by Step Association) i DECET-a (Diversity in Early Childhood Education and Training) s ciljem uspostavljanja formalne suradnje između ove dvije velike međunarodne organizacije. DECET je mreža koja okuplja deset europskih organizacija s ciljem promoviranja različitosti u ranom obrazovanju djece te stručnog usavršavanja osoba koje rade s djecom. Na sastanku u Zagrebu sudjelovali su Peter Lee (Škotska), Jan Peeters (Belgija), Sissy Vafeas (Grčka), Kathleen Mooren (Belgija) i Rita Swinnen (Nizozemska). ISSA-u su predstavljale Liana Ghent, izvršna direktorica i Dawn Tankersley, programska savjetnica u ISSA-i, te direktorice 'Step by Step' organizacija iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Slovačke i Hrvatske. Gosti su posjetili DV Špansko i DV Dječja igra, a Grad Zagreb ih je ugostio u Gradu mladih i upoznao s projektom 'Djeca u prirodi'. Svi su bili jako zadovoljni našom malom turom kroz zagrebački predškolski odgoj i impresionirani atmosferom i kvalitetom rada. Zahvaljujemo kolegicama iz DV Špansko i Dječja igra, kao i Gradskom uredu za obrazovanje!

Inkluzija djece s teškoćama u razvoju

U suradnji s Centrom za predškolski odgoj Osijek provodimo projekt 'Inkluzija djece s teškoćama u razvoju u Centru za predškolski odgoj Osijek'. Cilj projekta je poboljšati skrb za djecu s teškoćama u razvoju i omogućiti im kvalitetno uključivanje u redovne vrtićke grupe, potaknuti roditelje djece s teškoćama u razvoju da svoju djecu uključe u vrtić, te senzibilizirati roditelje zdrave djece za podršku inkluziji. Projekt financira Co-operating Netherlands Foundations. U okviru projekta 90 odgajatelja završilo je 5-dnevnu edukaciju 'Inkluzija djece s teškoćama u razvoju' koju provodi Učilište (Više...).Evaluacije polaznika su izvrsne! U okviru projekta izrađene su radionice za roditelje koje će se nastaviti održavati i nakon formalnog završetka projekta. U svrhu informiranja i senzibiliziranja roditelja i javnosti, napravili smo plakat i letak koji promoviraju inkluziju. Također, Centar za predškolski odgoj Osijek dobio je didaktičke materijale, namijenjene prvenstveno djeci s teškoćama u razvoju, u vrijednosti od oko 50.000 kn. Projekt je i medijski popraćen (Večernji list, RTL, Katolički radio) što će, nadamo se, dodatno doprinijeti podršci javnosti inkluziji. Pogledajte izvještaj o realizaciji projekta.

Prethodna stranica: praksa-kvaliteta-izvrnost Sljedeća stranica: casopis-djeca-u-europi Početna stranica
Korak po korak na Facebooku


forum


kontakti


newsletter

korak po korak je program metoda poučavanja usmjerenih na dijete

31. listopada 2020.
3.393.919 posjeta