REYN-Hrvatska

Članak 28.

REYN-Hrvatska

Vijesti ... Događanja ...


poziv za prijavu radovaMeđunarodna konferencija Embracing Inclusive Approaches for Children and Youth with Special Education Needs održat će se od 11. do 14. srpnja 2010. u Rigi u Latviji. Organizatori konferencije su International Step by Step Association, Division of International Special Education and Services, Council for Exceptional Children i Center for Education Initiatives. Konferencija će okupiti praktičare, istraživače, kreatore obrazovne politike i nevladine organizacije iz cijelog svijeta kako bi razmotrili stanje u obrazovanju djece s posebnim obrazovnim potrebama.
Rok za prijavu radova je 30. siječnja 2010.
Za više informacija i za prijavu radova posjetite stranicu CEC

10. konferencija International Step by Step Association

International Step by Step Association proslavila je deset godina djelovanja konferencijom 'Sjeme promjena: Učinkovito ulaganje u rani odgoj i obrazovanje za trajan socijalni napredak' održanoj u Bukureštu od 15. do 17. listopada 2009. Proslavi su se pridružili predstavnici međunarodnih organizacija, partnera ISSA-e, kao što su UNICEF, DECET, Early Years, World forum Foundation, OSI, Children in Europe, Consultative Group on ECCE i drugi. U pregledu postignuća ISSA-e prisjetili smo se i osnivačke skupštine održane 1998. godine u Dubrovniku. Među uvodničarima na konferenciji bili su neki od vodećih svjetskih eksperata u području dječjeg razvoja i obrazovanja čije prezentacije možete naći na ISSA-inoj web stranici http://www.issa2009.ro/keynotes.php Primjere suradnje hrvatskih vrtića i škola s Pučkim otvorenim učilištem Korak po korak prezentirale su Nives Milinović, Sanja Brajković i Helena Burić.

OKRUGLI STOL O POLITIKAMA U PODRUČJU DJEČJEG RAZVOJA

Okrugli stol o politikama u području dječjeg razvoja održan je u Bukureštu 14. listopada 2009. u organizaciji Ministarstva obrazovanja Rumunjske i International Step by Step Association, u suradnji s UNICEF-om, OSI i Consultative Group on Early Childhood Care and Development. Na okruglom stolu sudjelovali su predstavnici iz 14 zemalja i eksperti iz svijeta. Hrvatsku su predstavljale prof.dr.sc. Ninoslava Pećnik, Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Bosiljka Devernay, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba i Nives Milinović, Pučko otvoreno učilište Korak po korak. Zaključke, preporuke, kao i prezentacije eksperata kao što su dobitnik Nobelove nagrade prof. James J. Heckman, prof. Nathan A. Fox i dr. Stuart Shanker možete naći na ISSA-inoj web stranici http://www.issa.nl/news_ecdpol.html

Predstavljena knjiga 'Integrirano poučavanje'

U okviru proslave Dana učitelja 5. listopada 2009. na Učiteljskom     fakultetu Sveučilišta u Zagrebu predstavljena je knjiga 'Integrirano poučavanje' autorica prof. emer. Mire Čudina-Obradović i Sanje Brajković, prof. Recenzentica knjige prof. dr. sc. Vlatka Domović je na predstavljanju istaknula da 'ovaj priručnik predstavlja prvi cjelovit i zaokružen teorijski prikaz integriranog poučavanja o kojem se u obrazovnoj politici i praksi dosta govori ali se nedovoljno razumije, a još manje primjenjuje', te da je 'knjiga pisana vrlo jednostavnim i razumljivim jezikom, koji ni na koji način ne umanjuje njenu znanstvenost, da je bogato ilustrirana i da nudi praktične primjere, što ju čini pristupačnom i pitkom za sve kategorije potencijalnih čitatelja'. Recenzentica prof. dr. sc. Vlasta Vizek-Vidović je posebnu kvalitetu ove knjige vidjela 'u realističnoj procjeni dometa i prednosti integriranog poučavanja ali i potencijalnih ograničenja s obzirom na uvjete funkcioniranja našeg školstva'. Recenzentice knjigu preporučuju ne samo učiteljima osnovnih škola, već i profesorima srednjoškolskih ustanova, ali i kao visokoškolski priručnik za studente učiteljskih i nastavničkih profila koji u njemu mogu steći jasan uvid o tome kako se teorijske spoznaje uspješno transformiraju u vodič za praktičnu primjenu. 

Više o knjizi Integrirano poučavanje...

 KONFERENCIJA 'BUDUĆNOST JE U NAŠIM RUKAMA – MI SMO UČITELJI'

Regionalna konferencija 'Budućnost je u našim rukama - mi smo učitelji' održana je u Fojnici, nedaleko od Sarajeva, od 22. do 25. kolovoza 2009. Sudjelovalo je oko 180 predškolskih i osnovnoškolskih djelatnica/ka iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije, Slovenije i Srbije.
Kroz brojne radionice, predavanja, prezentacije, okrugle stolove i neformalna druženja, sudionici su se upoznavali s novim trendovima u obrazovanju, razmjenjivali iskustva i učili jedni od drugih. Sanja Brajković, Renata Kubelka, Helena Gašpar, Dragica Varat i Helena Burić održale su radionice i prezentacije za svoje kolege iz regije. Sudjelovanje tridesettročlanog hrvatskog tima omogućila je Anna Lindh Euro-Mediterranean Foundation.10. KONFERENCIJA INTERNATIONAL STEP BY STEP ASSOCIATION: SJEME PROMJENA

Deseta godišnja konferencija ISSA-e održat će se u Bukureštu, Rumunjska, od 14. do 17. listopada 2009., pod pokroviteljstvom rumunjskog predsjednika H.E. Traiana Bãsescua. Tema konferencije je 'Sjeme promjena: Učinkovito ulaganje u rani odgoj i obrazovanje za trajan socijalni napredak', a uvodno izlaganje održat će dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju prof. James J. Heckman.
Pridružite nam se u proslavi 10. godišnjice ISSA-e!
http://www.issa.nl/events
Email: lghent@issa.hu • Tel: +36 1 354 3920 • www.issa.nl


Dodijeljeni ISSA certifikati izvrsnosti

ISSA Certifikati za visoku kvalitetu poučavanja usmjerenog na dijete dodijeljeni su odgajateljici Nevenki Holetić iz DV Čakovec iz Čakovca, učiteljici Bernardi Novak iz OŠ Dr. Ivana Novaka iz Macinca i odgajateljici Marijani Todić iz DV Savica iz Zagreba. Svečana dodjela održana je 13. svibnja 2009. u Hrvatskom školskom muzeju u Zagrebu, uz nazočnost ravnateljica i kolegica iz DV Čakovec i DV Savica, predstavnica Agencije za odgoj i obrazovanje, te kolegica, prijatelja i rodbine. ISSA certifikat dodjeljuje ISSA (International Step by Step Association) preko Pučkog otvorenog učilišta Korak po korak koje je akreditirano za izdavanje ISSA Certifikata, a u procesu certificiranja korišteni su ISSA Pedagoški standardi kao alat za eksternu evaluaciju. Nevenka Holetić, Bernarda Novak i Marijana Todić dobile su najviše ocjene u svih sedam područja rada koje opisuju ISSA Pedagoški standardi. Nives Milinović, ravnateljica POU Korak po korak, naglasila je da je izvrsnost koju su kolegice postigle rezultat kontinuiranog profesionalnog razvoja, promišljanja o vlastitoj praksi i spremnosti na vanjsku procjenu njihovog rada. Ovo veliko međunarodno priznanje dobitnicama je uručila Gorana Hitrec, članica Upravnog vijeća POU Korak po korak, a u ime Agencije za odgoj i obrazovanje dobitnicama je čestitala Sanja Urek, pomoćnica ravnatelja.

PROMOCIJA ČASOPISA ‘DJECA U EUROPI’

Promocija hrvatskog izdanja časopisa ‘Djeca u Europi' održana je u okviru Dana dječjih vrtića Grada Zagreba u petak, 8. svibnja 2009., u Europskom domu. 'Djeca u Europi' se tiska kroz mrežu nacionalnih časopisa u 16 europskih zemalja i na 15 različitih jezika, među kojima je sada i hrvatski. Časopis su predstavili uvaženi gosti, članovi uredništva: Jan Peeters iz Belgije i Ferruccio Cremaschi iz Italije, te Helena Burić, urednica hrvatskog izdanja i članica međunarodnog uredništva. Gospodin Cremaschi je govorio o historijatu časopisa i načinu rada uredništva koje čini 15 časopisa. Kao što je gospodin Peeters rekao, 'Djeca u Europi' ne predstavlja samo prozor kroz koji hrvatski odgojno-obrazovni djelatnici mogu vidjeti što se događa u europskom predškolskom odgoju i obrazovanju, već predstavlja i medij kroz koji se hrvatski predškolski odgoj i obrazovanje mogu predstaviti europskim čitateljima. ‘Djecu u Europi' izdaje Pučko otvoreno učilište Korak po korak uz potporu Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba.
Više..., www.childrenineurope.org


Edukativni promotivni plakat za časopis 'Djeca u Europi' možete dobiti u Pučkom otvorenom učilištu Korak po korak.

ISSA / DECET SASTANAK

U Zagrebu je od 30. listopada do 1. studenoga 2008. održan međunarodni sastanak između predstavnika ISSA-e (International Step by Step Association) i DECET-a (Diversity in Early Childhood Education and Training) s ciljem uspostavljanja formalne suradnje između ove dvije velike međunarodne organizacije. DECET je mreža koja okuplja deset europskih organizacija s ciljem promoviranja različitosti u ranom obrazovanju djece te stručnog usavršavanja osoba koje rade s djecom. Na sastanku u Zagrebu sudjelovali su Peter Lee (Škotska), Jan Peeters (Belgija), Sissy Vafeas (Grčka), Kathleen Mooren (Belgija) i Rita Swinnen (Nizozemska). ISSA-u su predstavljale Liana Ghent, izvršna direktorica i Dawn Tankersley, programska savjetnica u ISSA-i, te direktorice 'Step by Step' organizacija iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Slovačke i Hrvatske. Gosti su posjetili DV Špansko i DV Dječja igra, a Grad Zagreb ih je ugostio u Gradu mladih i upoznao s projektom 'Djeca u prirodi'. Svi su bili jako zadovoljni našom malom turom kroz zagrebački predškolski odgoj i impresionirani atmosferom i kvalitetom rada. Zahvaljujemo kolegicama iz DV Špansko i Dječja igra, kao i Gradskom uredu za obrazovanje!

Inkluzija djece s teškoćama u razvoju

U suradnji s Centrom za predškolski odgoj Osijek provodimo projekt 'Inkluzija djece s teškoćama u razvoju u Centru za predškolski odgoj Osijek'. Cilj projekta je poboljšati skrb za djecu s teškoćama u razvoju i omogućiti im kvalitetno uključivanje u redovne vrtićke grupe, potaknuti roditelje djece s teškoćama u razvoju da svoju djecu uključe u vrtić, te senzibilizirati roditelje zdrave djece za podršku inkluziji. Projekt financira Co-operating Netherlands Foundations. U okviru projekta 90 odgajatelja završilo je 5-dnevnu edukaciju 'Inkluzija djece s teškoćama u razvoju' koju provodi Učilište (Više...).Evaluacije polaznika su izvrsne! U okviru projekta izrađene su radionice za roditelje koje će se nastaviti održavati i nakon formalnog završetka projekta. U svrhu informiranja i senzibiliziranja roditelja i javnosti, napravili smo plakat i letak koji promoviraju inkluziju. Također, Centar za predškolski odgoj Osijek dobio je didaktičke materijale, namijenjene prvenstveno djeci s teškoćama u razvoju, u vrijednosti od oko 50.000 kn. Projekt je i medijski popraćen (Večernji list, RTL, Katolički radio) što će, nadamo se, dodatno doprinijeti podršci javnosti inkluziji. Pogledajte izvještaj o realizaciji projekta.

9. GODIŠNJA KONFERENCIJA INTERNATIONAL STEP BY STEP ASSOCIATION: ACTIVE CITIZENSHIP: DEMOCRATIC PRACTICIES IN EDUCATION

U Budimpešti je od 9. do 12. listopada 2008. održana 9. međunarodna konferencija Međunarodne udruge Korak po korak s temom Aktivno građanstvo: demokratska praksa u obrazovanju. Oko 330 odgajatelja, učitelja, istraživača, kreatora obrazovnih politika i predstavnika civilnog sektora iz više od 70 zemalja, okupilo se kako bi razmijenilo iskustva i saznanja o tome kako kroz obrazovanje u djece razvijati demokratske vrijednosti. Fokus konferencije je bio obrazovanju za demokratsko građanstvo kao važnom dijelu ranog odgoja i obrazovanja. Potporu ovoj važnoj temi svojim su sudjelovanjem dale i ključne međunarodne organizacije kao što su UNICEF, World Forum Foundation, Open Society Institute, Children in Europe, Roma Education Fund, Early Years, Consultative Group on Early Childhood Care and Education itd.  Više...

POZIV UČITELJIMA KOJI SU ZAVRŠILI 2. CIKLUS NAPREDNIH 'KORAK PO KORAK' RADIONICA

Pozivamo učitelje razredne nastave koji su završili 2. ciklus naprednih 'Korak po korak' radionica da se uključe u 3. modul stručnog usavršavanja za primjenu metodologije 'Korak po korak': 'Unapređenje kvalitete rada primjenom ISSA pedagoških standarda'. Više...

Objavljena nova slikovnica 'Mango za djeda'

'Mango za djeda' je topla, dirljiva i realistična priča o dječjem iskustvu gubitka djeda i potiče dječje razumijevanje životnog ciklusa. U pripremi aktivnosti i razgovora s djecom vezanih za ovu temu pomoći će vam 'Prijedlozi za roditelje, odgajatelje i učitelje' koji su sastavni dio slikovnice. Više...

Dodijeljeni ISSA certifikati izvrsnosti

Učiteljicama razredne nastave Sonji Ivić iz OŠ Vladimira Gortana iz Rijeke, Danijeli Klajn iz OŠ Rugvica iz Rugvice, Meliti Lesić iz OŠ dr. Franje Tuđmana iz Belog Manastira, Vesni Marjanović iz OŠ Samobor iz Samobora i Dragici Varat iz OŠ Vladimira Vidrića iz Kutine, dodijeljeni su ISSA Certifikati za visoku kvalitetu poučavanja usmjerenog na dijete. Na svečanosti održanoj 4. veljače 2008. u Zagrebu, ovo veliko međunarodno priznanje dobitnicama je uručila Gorana Hitrec, članica Upravnog vijeća POU Korak po korak. ISSA certifikat dodjeljuje ISSA (International Step by Step Association) preko Pučkog otvorenog učilišta Korak po korak koje je akreditirano za izdavanje ISSA Certifikata. Nives Milinović, ravnateljica POU Korak po korak, naglasila je da je izvrsnost koju su učiteljice postigle rezultat kontinuiranog profesionalnog razvoja, samoprocjene, promišljanja o vlastitoj praksi i spremnosti na vanjsku procjenu njihovog rada. U procesu certificiranja korišteni su ISSA Pedagoški standardi kao alat za eksternu evaluaciju rada učiteljica. Učiteljice su dobile najviše ocjene u svih sedam područja rada koje opisuju ISSA Pedagoški standardi. Darko Tot, pomoćnik ravnatelja Agencije za odgoj i obrazovanje, u svojem je govoru istaknuo da su ove učiteljice 'najbolji primjer kako treba raditi u školi 21. stoljeća'. Prof.dr.sc. Vlatka Domović, članica Upravnog vijeća POU Korak po korak i članica Upravnog odbora International Step by Step Association, govorila je o cjeloživotnom razvoju učitelja i europskim trendovima. Između ostaloga, istaknula je da je najveći značaj ISSA Pedagoških standarda promicanje kulture kvalitete kroz samoevaluaciju i vanjsku evaluaciju, te da činjenica da se ISSA Certifikat dodjeljuje na rok od pet godina govori o važnosti cjeloživotnog profesionalnog razvoja učitelja koji nikad ne prestaje. Učiteljicama su čestitali ravnatelji, kolegice i kolege, učenici i njihovi roditelji, predstavnici Agencije za odgoj i obrazovanje, predstavnici lokalnih vlasti, obitelj i prijatelji.
EDUKACIJA NASTAVNIKA STRUKOVNIH ŠKOLA

U tijeku je održavanje drugog modula edukacije za mentore srednjih strukovnih škola. Edukaciju provodi Pučko otvoreno učilište Korak po korak u organizaciji Agencije za strukovno obrazovanje. Drugi modul obuhvaća radionice: 'Stvaranje suradničkog nastavničkog tima' i 'Integrirano poučavanje'. Edukacija se održava u Zagrebu, Osijeku, Crikvenici i Zadru, raspored održavanja seminara možete naći u Katalogu stručnih skupova Agencije za strukovno obrazovanje, a zainteresirani nastavnicu mogu se za sudjelovanje prijaviti Agenciji za strukovno obrazovanje.


KONFERENCIJA ISSA / EECERA, PRAG, 29.8.-1.9.2007.

ISSA (International Step by Step Association) je ove godine bila domaćin godišnje konferencije EECERA (European Early Childhood Education Research Association). Gotovo 800 sudionika sa svih kontinenata privukla je tema Exploring Vygotsky's Ideas: Crossing Borders o utjecaju ideja velikog Leva Vygotskog (1896.-1934.) na današnji odgoj i obrazovanje. Uz brojne eminentne govornike u plenarnom dijelu konferencije, kroz tri dana odvijalo se 6 simpozija, a svaki je sadržavao do 26 paralelnih sesija. Težak izbor sesija olakšavali su nam izvanredna organizacija i popratni materijali. Bilo je veliko zadovoljstvo upoznati radove kolega iz nama bliskih, kao i dalekih zemalja i uspoređivati uspjehe i teškoće na koje nailazimo.


POZIVAMO VAS NA EDUKACIJU 'UNAPREĐENJE KVALITETE RADA UČITELJA PRIMJENOM ISSA PEDAGOŠKIH STANDARDA',

U tijeku je prikupljanje prijava; pozivamo Vas da se uključite! Edukacija je dio inicijative PRAKSA-KVALITETA-IZVRSNOST (vidi više) i namijenjena je učiteljima razredne nastave koji primjenjuju pristup usmjeren na dijete (Korak po korak ili neki drugi) i koji žele unapređivati kvalitetu vlastitog rada. Seminar će se održati 28. i 29. rujna 2007. (petak i subota) u Zagrebu u OŠ Dobriše Cesarića, Ksavera Šandora Đalskog 29, od 9 do 17 sati. Kotizacija iznosi 965 kn što uključuje: dvodnevni seminar, jedan follow-up susret mjesec dana nakon seminara, priručnik za učitelje 'Unapređenje kvalitete rada primjenom ISSA Pedagoških standarda' i kavu u pauzama.

Pozivamo vas na sudjelovanje u radionicama za učitelje

Andrea Pereković, plesna pedagoginja u Nacionalnom centru za koreografiju „Ballet Preljocaj” iz Francuske, ponovo dolazi u Hrvatsku i održat će radionicu 'Kreativni ples u nastavi' u Zagrebu 26. svibnja 2007. u OŠ Fran Krsto Frankopan od 9 do 13 sati i u Rijeci 2. lipnja 2007. u OŠ Vladimir Gortan od 10 do 14 sati. Dodatne informacije i prijavnicu možete naći niže na ovoj stranici, a intervju s Andreom Pereković pročitajte u Školskim novinama br. 17 od 1. svibnja 2007.

Dani dječjih vrtića grada Zagreba 2007.

Na stručno-znanstvenom skupu 'Prostor koji odgaja' održana je prezentacija istraživanja koje je Pučko otvoreno učilište Korak po korak provelo u 23 zagrebačka gradska vrtića. Anketu je ispunilo 85 djelatnika (ravnateljice, odgajateljice, članovi stručnih službi i tehničko osoblje), a pitanja su obuhvatila njihova mišljenja o primjerenosti i funkcionalnosti unutarnjeg i vanjskog prostora vrtića. Dijelovi ovog istraživanja objavljeni su u časopisu Dijete, vrtić, obitelj s temom 'Arhitektura vrtića'. Na kraju skupa je zaključeno kako je doista neophodno formirati grupe pedagoških stručnjaka koji će zajedno s arhitektima i drugim sustručnjacima promišljati o funkcionalnosti, primjerenosti, osjetilnosti,... takvog vrtićkog prostora koji potiče oblikovanje osobnosti svakog pojedinog djeteta.

EDUKACIJA 'ŽIVJETI RAZLIČITOSTI' U KNINU

U nedjelju 25. veljače 2007. u Vodicama je završena šestodnevna edukacija „Živjeti različitosti“ u kojoj su sudjelovale učiteljice i učitelji iz OŠ Knin i II. OŠ Knin, nastavnica iz Srednje škole kralja Zvonimira u Kninu, socijalna pedagoginja iz Pučkog otvorenog učilišta Knin, socijalna radnica iz Centra za socijalnu skrb Knin i predstavnica Centra za socijalno podučavanje PRONI iz Knina. Edukaciju je financiralo Američko veleposlanstvo.

Prethodna stranica: praksa-kvaliteta-izvrnost Sljedeća stranica: casopis-djeca-u-europi Početna stranica
Korak po korak na Facebooku


forum


kontakti


seminari za škole

Zagreb, 1.12. 2018. Formativno procjenjivanje - ocjenjivanje koje učenika motivira na učenje
raspored radionica
prijavni list
Šibenik, 24.11. 2018. Partnerstvo s obitelji
raspored radionica
prijavni list
Zagreb, 23. i 24.11, 7. i 8. 12. 2018. Edukacija za voditelje Zajednica učenja
raspored radionica
prijavni list

seminari za vrtiće

Rovinj, 29. i 30.11. 2018. Metoda Persona Doll za rad s djecom na uvažavanju različitosti
raspored radionica
prijavni list
Rijeka, 24.11. 2018. Podrška poželjnom dječjem ponašanju
raspored radionica
prijavni list
Zagreb, 23. i 24.11, 7. i 8. 12. 2018. Edukacija za voditelje Zajednica učenja
raspored radionica
prijavni list

korak po korak je program metoda poučavanja usmjerenih na dijete

18. studenog 2018.
2.968.229 posjeta