REYN-Hrvatska

Članak 28.

REYN-Hrvatska

Vijesti ... Događanja ...


pridružite se kampanji 'hoću, mogu, mijenjam!'

Zabrinuti ste za atmosferu krize, neimaštine i besperspektivnosti u kojoj djeca žive? Učitelj ste, učiteljica, roditelj, osoba kojoj je stalo da svijet bude dobro mjesto za svako dijete? Pridružite se regionalnoj kampanji 'HOĆU, MOGU, MIJENJAM!' koju u Hrvatskoj provodi naše Učilište.

Uključimo djecu u dobre stvari! Na stranici kampanje pronađite Katalog ideja koje Vi, Vaša djeca ili čitavi razredi možete učiniti i tako svijet učiniti boljim za svako dijete. Dobijte inspiraciju od drugih i inspirirajte druge! Objavite svoju dobru priču na stranicama kampanje.

Pridružite nam se na facebooku kampanje. Donator kampanje je

KONFERENCIJA 'POLITIKA PREMA DJECI: EUROPSKA UNIJA, VIJEĆE EUROPE, HRVATSKA'

Pravobraniteljica za djecu, Ured UNICEF-a za Hrvatsku i Koordinacija udruga za djecu zajednički su organizirali konferenciju 'Politika prema djeci: Europska unija, Vijeće Europe, Hrvatska' koja je održana 27. studenoga 2012. u Saboru, pod pokroviteljstvom Vlade RH. O ključnim odrednicama politike prema djeci u Europskoj uniji izvijestio je šef Delegacije Europske unije u RH Paul Vandoren, a Igor Kolman, član izaslanstva Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe predstavio je novu Strategiju Vijeća Europe za prava djeteta 2012.-2015. Zamjenici ministara izvijestili su o stanju ostvarivanja dječjih prava u sustavu pravosuđa, obrazovanja, zdravstva i socijalne politike, a voditelji tematskih radnih skupina Koordinacije udruga za djecu izložili su prepreke za ostvarivanje dječjih prava u navedenim sustavima, kao i preporuke koje bi unaprijedile ostvarivanja dječjih prava u tim sustavima. Preporuke su nastale kao rezultat rada tematskih skupina u kojima su sudjelovali zainteresirani stručnjaci i predstavnici članica Koordinacije. Pučko otvoreno učilište 'Korak po korak' sudjelovalo je u radu tematske radne skupine za obrazovanje. Cilj konferencije bio je usmjeriti pozornost javnosti na važnost kreiranja strategija i politika prema djeci kako bi se njihova prava lakše i transparentnije ostvarivala u praksi

osnovan Romani Early Years network (REYN) - pridružite se!

U Opatiji je 15. listopada 2012. osnovan REYN (Romani Early Years Network), međunarodna mreža koja će djelovati u okviru ISSA-e (International Step by Step Association) i okupljati odgajatelje, učitelje, ostale obrazovne stručnjake i paraprofesionalace koji se bave odgojem i obrazovanjem djece romske nacionalnosti od rođenja do završetka osnovne škole i rade s njihovim obiteljima. Na osnivanju mreže sudjelovalo je 40 stručnjaka iz 16 zemalja, uključujući i sudionike iz Hrvatske. Svrha REYN-a je osnaživanje članova, osobito Roma, kroz razmjenu iskustava, on-line tečajeve, studijske posjete, partnerske projekte i sl. Kako biste se pridružili REYN-u pošaljite na membership@issa.nl sljedeće podatke: ime i prezime, kontakt informacije, ime organizacije u kojoj radite, glavna područja vašeg rada i interesa, te kako ste čuli za REYN. Više o REYN-u čitajte na blogu http://issa.nl/blog/. Pogledajte još neke fotografije s osnivanja i promocije REYN-a.

U Opatiji održana međunarodna konferencija

Oko 340 odgajatelja, učitelja, ostalih odgojno-obrazovnih djelatnika, istraživača, predstavnika nevladinih organizacija i donositelja obrazovnih politika iz 47 zemalja i s 5 kontinenata, sastalo se u Opatiji od 15. do 17. listopada kako bi sudjelovali u konferenciji Sukonstrukcija profesionalnog razvoja: Put prema kvaliteti, pravednosti i uvažavanju različitosti u odgoju i obrazovanju  koju su organizirali ISSA (International Step by Step Association), DECET (Diversity in Early Childhood Education and Training) i Pučko otvoreno učilište 'Korak po korak'. Konferenciju, kojoj je pokrovitelj predsjednik RH, prof. dr. sc. Ivo Josipović, otvorili su predstavnici Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta i Agencije za odgoj i obrazovanje. Sudionici su imali priliku slušati uvodna izlaganja eminentnih stručnjaka Petera Mossa, Michela Vandenbroecka i Edite Slunjski koji su o ulozi edukatora, profesionalnom razvoju i kompetentnim sustavima govorili iz različitih kutova. Imali su priliku birati između 130 održanih sesija u kojima su učili iz zanimljivih primjera iz prakse i istraživali inovativne metode za stvaranje sustava koji odgojno-obrazovnim djelatnicima osiguravaju stjecanje kompetencija za pružanje kvalitetnog odgoja i obrazovanja. Ovaj prestižni međunarodni događaj bio je i izvrsna prilika da se strani sudionici upoznaju s uspjesima i izazovima hrvatskog odgojno-obrazovnog sustava kroz 16 sesija koje su vodile sudionice iz Hrvatske. Prezentacije uvodničara možete naći na stranici konferencije, a možete pogledati i još neke fotografije.

Seminar 'Kvaliteta odgojno-obrazovnog procesa u vrtiću i osnovnoj školi'

Tridesetak sudionika iz različitih institucija (AZOO, NCVVO, CIRO, učiteljski i filozofski fakulteti iz Rijeke, Zagreba i Osijeka, gradske uprave za obrazovanje grada Zagreba i Rijeke, vrtići i osnovne škole, Pučko otvoreno učilište 'Korak po korak') sudjelovalo je u seminaru održanom 12. i 13. travnja 2012. u Mariji Bistrici na temu 'Kvaliteta odgojno-obrazovnog procesa u vrtiću i osnovnoj školi'. POU 'Korak po korak' je predstavilo 'ISSA Definiciju kvalitetne pedagoške prakse', odnosno standarde kvalitete rada odgajatelja i učitelja, koje je razvila International Step by Step Association, kao i dodatne resurse koji odgajateljima i učiteljima pomažu u unapređenju kvalitete njihovog rada: priručnike 'Teorija u praksi' i 'Koraci prema kvalitetnoj praksi'. Diskusije tijekom seminara su pokazale da je dijalog o kvaliteti procesa među različitim akterima u odgoju i obrazovanju nužno potreban, te da je kvalitetu odgojno-obrazovnog procesa potrebno definirati, kao i da je potrebno raditi na izgradnji zajedničkog razumijevanja kvalitete procesa na svim razinama. Skup je podržalo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta.

dodijeljeni ISSA certifikati za visoku kvalitetu poučavanja

ISSA Certifikat za visoku kvalitetu poučavanja ove su godine dobile Sanja Božić, učiteljica iz Osnovne škole Frana Krste Frankopana iz Zagreba, Bojana Gotlin, odgajateljica iz Dječjeg vrtića Savica iz Zagreba, Lidija Grobenski, odgajateljica iz Dječjeg vrtića Malešnica iz Zagreba, Romana Lisec Vrbanović, učiteljica iz Osnovne škole Samobor iz Samobora i Vesna Perhoč, učiteljica iz Osnovne škole Dr. Ivana Novaka iz Macinca. Ovo veliko međunarodno priznanje kojeg International Step by Step Association dodjeljuje odgajateljima i učiteljima za visoku kvalitetu poučavanja usmjerenog na dijete, dobitnicama je uručila Jadranka Bjelica, članica upravnog vijeća POU Korak po korak. U ime Agencije za odgoj i obrazovanje dobitnicama je čestitala Sanja Urek, pomoćnica ravnatelja. Zavirite u grupe i razrede kolegica Sanje Božić, Bojane Gotlin, Lidije Grobenski, Romane Lisec Vrbanović i Vesne Perhoč.

Program stručnog usavršavanja u 2011./2012.

Ovdje možete pogledati Program stručnog usavršavanja ODGAJATELJA i UČITELJA za pedagošku/školsku godinu 2011/12. Za sve dodatne informacije obratite nam se telefonom ili e-mailom. Pozivamo Vas da nam pošaljete prijavnicu za edukaciju koja Vas zanima, a mi ćemo Vas naknadno obavijestiti o terminu i mjestu održavanja edukacije.

konferencija 'kvalitetno obrazovanje'

Regionalna konferencija 'Kvalitetno obrazovanje' održana od 20. do 23. kolovoza 2011. na Bjelašnici u Bosni i Hercegovini sa sloganom 'Kvalitetno obrazovanje nije slučajnost'. I ovog puta je okupila više od 250 sudionika/ca, učitelja, odgajatelja, ravnatelja, predstavnika visokoškolskih institucija, obrazovnih vlasti… Predstavljeni su revidirani ISSA Pedagoški standardi kao podloga za diskusiju o kvaliteti, a kroz radionice smo razmjenjivali primjere i video-snimke kvalitetne prakse i materijale koje koristimo u radu. Iz Hrvatske su sudjelovale dvadeset i tri sudionice, a  Esmina Skopljak, Bojana Gotlin, Jasmina Kardoš, Renata Kubelka, Helena Gašpar, Višnja Vekić Kljajić, Sanja Bilač, Jadranka Jovanović, Sanja Božić, Irena Mihaljević, Sanja Urek, Vesna Marjanović i Sanja Brajković su održale radionice i prezentacije.

Studijska posjeta osnovnim školama u Bosni i Hercegovini

U okviru projekta 'Osnaživanje roditelja romske nacionalnosti za podršku razvoju i obrazovanju njihove djece' kojeg Pučko otvoreno učilište ‘Korak po korak’ provodi u suradnji s OŠ Orehovica iz Orehovice, OŠ Tomaša Goričanca iz Male Subotice, OŠ Dr. Ivana Novaka iz Macinca i OŠ Vladimira Vidrića iz Kutine, organizirali smo studijsku posjetu školama u Bosni i Hercegovini. Dvadeset i troje predstavnika škola (ravnatelji, učitelji, stručni suradnici i romski pomagači) posjetili su tri osnovne škole u Sarajevu i Jablanici. U OŠ Đemaludin Čaušević i OŠ Aleksa Šantić u Sarajevu  imali smo priliku podijeliti iskustva o obrazovanju djece romske nacionalnosti. U OŠ Jablanica u Jablanici prisustvovali smo radionici za predškolce i njihove roditelje kojoj je cilj osnažiti roditelje za podršku razvoju  predčitačkih i predmatematičkih vještina kod njihove djece. Imali smo priliku razgovarati s roditeljima koji su već bili sudionici ovakvih radionica o njihovim iskustvima. Studijska posjeta završila je planiranjem uvođenja sličnih aktivnosti u našim školama.

Izašao je dvobroj časopisa 'Dijete, vrtić, obitelj' posvećen temi 'Likovnost'!

Način na koji djeca stvaraju od svoje najranije dobi svojom svježinom i autentičnošću nadmašuje sva očekivanja, naravno, pod uvjetom da smo ga sposobni prihvatiti u njegovoj izvornosti. U uvodnom tekstu docentice Antonije Balić Šimrak  pročitajte kako nam kompleksnost dječjeg crteža može ukazati na neke elemente dječje ličnosti, kakav je povijesni pogled na značaj likovnog dječjeg izražavanja te kako njegovati i razvijati likovnost predškolskog djeteta.

U ovom dvobroju naći ćete i prikaz 43 likovne tehnike podijeljene prema metodičkom slijedu na crtačke, slikarske, kiparske, grafičke i arhitektonske tehnike, tehnike primijenjene umjetnosti, dizajna i novih medija. Svoj su prikaz pojedinih tehnika predstavile odgajateljice sa Krka, iz Osijeka, Rijeke, Čakovca, Zadra, Opatije, Zagreba, Splita i Umaga te nastali dvobroj predstavlja pravi mali priručnik likovnog stvaralaštva djece i odgajatelja.

Zbog velikog interesa dvobroj Likovnost može se kupiti zasebno narudžbenica. Više o časopisu Dijete, vrtić, obitelj.

MEĐUNARODNI SASTANAK O KVALITETI PEDAGOŠKE PRAKSE

U Zagrebu je od 8. do 10. lipnja 2010. održan 'Treći susret stručnjaka za procjenu kvalitete procesa odgoja i obrazovanja’ Međunarodne udruge Korak po korak (International Step by Step Association) u kojem su sudjelovali predstavnici članica iz Albanije, Armenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Češke, Estonije, Hrvatske, Kosova, Latvije, Makedonije, Moldavije, Slovačke, Slovenije i Srbije, kao i predstavnici International Step by Step Association. Susret je za cilj imao pilotiranje novog dokumenta Komptentni odgajatelji i učitelji 21. stoljeća: ISSA-ina definicija kvalitetne pedagoške prakse. Gosti su posjetili dječje vrtiće Dječja igra, Malešnica, Savica i Špansko i Osnovnu školu Frana Krste Frankopana i opažali rad odgajateljica i učiteljica. Goste je u palači Dverce primila gospođa Pavičević-Vukičević, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba i gospođe Biserka Bucković i Bosiljka Devernay iz Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport. Više na stranicama Grada Zagreba.

Prikupljeno 24.050 kn u humanitarnoj akciji za haiti

U akciji prikupljanja sredstava za pomoć djeci Haitija sakupili smo 24.050 kn. Lista donatora  Pridružite nam se, naručite slikovnicu  Mango za djeda. Sva sredstva od prodaje slikovnice idu našoj partnerskoj organizaciji TiPa TiPa (Step by Step Haiti).

suradnja s nacionalnim centrom za vanjsko vrednovanje obrazovanja na projektu Samovrjednovanje osnovnih škola

U okviru projekta Samovrjednovanje osnovnih škola u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem 'Korak po korak' razvijen je Model izobrazbe djelatnika u osnovnim školama Republike Hrvatske, s naglasakom na kompetencijama članova školskih timova za kvalitetu koje su potrebne za kvalitetnu izradu i provedbu školskih razvojnih planova te praćenje kvalitete rada škole. U sklopu navedenog Modela u Zagrebu je od 19. do 21. svibnja 2010. provedena pilot-edukacija 'Uspješna škola' koju je organizirao NCVVO u suradnji s POU 'Korak po korak' i u kojoj je sudjelovalo 30 polaznika iz pet osnovnih škola: OŠ Čučerje, OŠ Jordanovac,  OŠ Oton Iveković, OŠ Petar Zrinski i OŠ Trnjanska. Polaznici su edukaciju evaluirali izvrsnim ocjenama. Više na stranicama NCVVO.

15 godina časopisa 'dijete, vrtić, obitelj'

U sklopu Dana dječjih vrtića Grada Zagreba, 17.5.2010. u plenarnom dijelu skupa održanom u hotelu Panorama, prof. dr. sc. Jasna Krstović i Helena Burić, prof. održale su prezentaciju povodom 15. godišnjice časopisa 'Dijete, vrtić, obitelj'. Prof. Krstović je govorila o važnosti i ulozi stručnog časopisa u promicanju djelatnosti predškolskog odgoja i obrazovanja i profesionalizaciji struke odgajatelja. Naglasila je kako je Pučko otvoreno učilište ‘Korak po korak’ tijekom svih ovih 15 godina preuzimalo odgovornost izdavanja jedinog visokokvalitetnog časopisa u području predškolskog odgoja. Časopis je često otvarao za nas nova područja ili produbljivao teme kao što su politika ranog odgoja i obrazovanja, rad s djecom s posebnim potrebama, demokratizacija procesa, sudjelovanje obitelji, itd. Helena Burić, glavna urednica časopisa, prezentirala je promišljanja odgajatelja, udruga odgajatelja, sveučilišnih profesora, roditelja i studenata o njegovom utjecaju na rani predškolski odgoj i obrazovanje, te je izložila viziju njegovog daljneg razvoja.

Zahvaljujemo svim bivšim i sadašnjim članicama uredništva i svim suradnicima koji su prilozima iz svoje prakse sudjelovali u njegovom kreiranju!

četvrta dodjela issa certifikata

Četvrtu godinu za redom dodijeljeni su ISSA Certifikati za visoku kvalitetu poučavanja usmjerenog na dijete. Ovogodišnje dobitnice ovog velikog međunarodnog priznanja su odgajateljice Maja Vodopić iz Dječjih vtrića Dubrovnik i Višnja Vekić Kljaić iz Centra za predškolski odgoj Osijek, te učiteljica Marijeta Ranogajec iz Osnovne škole Samobor. Svečana dodjela održana je 14. svibnja 2010. u Hrvatskom školskom muzeju u Zagrebu. ISSA certifikat dodjeljuje ISSA (International Step by Step Association), a za evaluaciju rada odgajateljica i učiteljice korišteni su ISSA Pedagoški standardi. Maja Vodopić, Višnja Vekić Kljaić i Marijeta Ranogajec dobile su najviše ocjene u svih sedam područja rada koje opisuju ISSA Standardi. Prikazane su kratke video snimke iz njihovih grupa i razreda. ISSA Certifikate je uručila prof. dr. sc. Vlatka Domović, članica Upravnog vijeća POU Korak po korak, koja je pritom naglasila da je certificiranje u Hrvatskoj pionirski posao i da upravo mali broj dodijeljenih certifikata pokazuje da se taj posao shvaća vrlo odgovorno i ozbiljno. U ime Agencije za odgoj i obrazovanje dobitnicama je čestitala Sanja Urek, pomoćnica ravnatelja.

individualni pretplatnici imaju 30% popusta na časopise

Pozivamo Vas da se pretplatite na naš časopis 'Dijete, škola, obitelj'! Individualna godišnja pretplata iznosi 82,5 knViše

Pozivamo Vas da se pretplatite na naše časopise 'Dijete, vrtić, obitelj' i 'Djeca u Europi'! Individualna godišnja pretplata iznosi 162 kn. Više o DVO. Više o DuE.  

POZIV - UKLJUČITE SE U PROJEKT 'Izgradnja zajednice učitelja koja uči'

U okviru projekta Pučko otvoreno učilište Korak po korak organizira besplatnu edukaciju 'Izgradnja zajednice učitelja koja uči' namijenjenu voditeljima školskih aktiva razredne nastave. Više o projektu Prijavite se na e-mail: sanja@korakpokorak.hr ili na tel: 4854 935.

Metoda 'Persona Doll' za rad s djecom na uvažavanju različitosti

Metoda 'Persona Doll' (Lutka-osoba) omogućuje djeci da izraze svoje osjećaje i mišljenje o diskriminirajućim situacijama i doživljajima koje im 'ispriča' lutka, te tako uče uočavati nepravdu, zauzimati se za sebe i za druge, razvijati samopoštovanje i izgrađivati vlastiti identitet. Metoda se primjenjuje u mnogom zemljama svijeta i poznata kao jedna od najmoćnijih i najvrednijih za rad s djecom na poštivanju različitosti. Pučko otvoreno učilište Korak po korak se uključilo u međunarodni projekt koji će omogućiti primjenu ove metode u hrvatskim vrtićima. Esmina Skopljak i Aleksandra Fabrio sudjelovale su u treningu trenera za primjenu metode 'Persona Doll' održanom u Budimpešti 25. i 26. ožujka 2010. Projekt će se provoditi u DV Špansko i DV Malešnica u Zagrebu i DV Jastrebarsko u Jastrebarskom.

tipa tipa humanitarna akcija za djecu haitijaZnate li kako Haićani kažu 'korak po korak'? Tipa tipa.
Tragedija koja se dogodila na Haitiju osobito strašno utječe na djecu. Potrebna im je naša pomoć da normaliziraju život i da u odgojno-obrazovni sustav što prije uključe svu djecu. Vi, škole, vrtići, roditelji i djeca možete kupnjom slikovnice haićanske autorice Mango za djeda donirati 50 kuna djeci Haitija. 100% prikupljenih sredstva bit će uplaćeno partnerskoj organizaciji Tipa Tipa na Haitiju.

Slikovnica Mango za djeda omogućuje djeci da zavire u život svojih vršnjaka na tom dalekom otoku i približe im teške slike i vijesti koje dolaze do nas putem medija. Narudžbenica
TiPa TiPa/’Step by Step Haiti’ djeluje unutar fondacije FOKAL i radi na unapređenju obrazovanja djece od 0 do 12 godina. Osim što educira odgajatelje i učitelje TiPa TiPa je izgradila i opremila brojne vrtiće i škole.

čestitamo neni holetić na nagradi ivan filipović

Nevenka Holetić, odgajateljica iz Dječjeg vrtića u Čakovcu, primila je najvišu državnu Nagradu Ivan Filipović za postignuća u predškolskom odgoju u 2008. godini. Nena u svojem radu primjenjuje metodologiju Korak po korak i dobitnica je ISSA Certifikata, međunarodnog priznanja koje International Step by Step Association dodjeljuje za visoku kvalitetu rada usmjerenog na dijete. Trenirala je mnoge svoje kolegice i kolege za primjenu metodologije Korak po korak. Video snimku iz Nenine grupe možete vidjeti ovdje.

Prethodna stranica: seminari Sljedeća stranica: casopis-dijete-vrtic-obitelj Početna stranica
Korak po korak na Facebooku


forum


kontakti


seminari za škole

Zagreb, 1.12. 2018. Formativno procjenjivanje - ocjenjivanje koje učenika motivira na učenje
raspored radionica
prijavni list
Šibenik, 24.11. 2018. Partnerstvo s obitelji
raspored radionica
prijavni list
Zagreb, 23. i 24.11, 7. i 8. 12. 2018. Edukacija za voditelje Zajednica učenja
raspored radionica
prijavni list

seminari za vrtiće

Rovinj, 29. i 30.11. 2018. Metoda Persona Doll za rad s djecom na uvažavanju različitosti
raspored radionica
prijavni list
Rijeka, 24.11. 2018. Podrška poželjnom dječjem ponašanju
raspored radionica
prijavni list
Zagreb, 23. i 24.11, 7. i 8. 12. 2018. Edukacija za voditelje Zajednica učenja
raspored radionica
prijavni list

korak po korak je program metoda poučavanja usmjerenih na dijete

18. studenog 2018.
2.968.240 posjeta