REYN-Hrvatska

Članak 28.

REYN-Hrvatska

Vijesti ... Događanja ...


In memoriam

prof. dr. sc. Vlasta Vizek Vidović
1950.  – 2018.

Napustila nas je Vlasta Vizek-Vidović, naša dugogodišnja suradnica i prijateljica. Vlasta je bila istaknuta znanstvenica u području psihologije obrazovanja i obrazovnih znanosti. Uz velike znanstvene doprinose, svojstvenom je otvorenošću i širinom odmah prepoznala važnost i ulogu organizacija  civilnog društva u odgoju i obrazovanju. Vlasta je od samih početaka podupirala rad Pučkog otvorenog učilišta Korak po korak i punih 15 godina bila je predsjednica Upravnog vijeća POU Korak po korak. Svojim strateškim promišljanjem i vizijom značajno je doprinijela unapređenju njegovog rada i njegovom institucijskom razvoju. Voljela je raditi s praktičarima pa se uključila i kao trenerica edukacije 'Uspješna škola'. Znala je reći da je potrebno 'gusto sijati i veseliti se kad tu i tamo nešto lijepo nikne'.

Uz osjećaj tuge i gubitka, osjećamo i silnu zahvalnost što smo imali privilegiju surađivati s Vlastom i što je s nama dijelila svoju mudrost i viziju.

 

Ponuda seminara za školsku/pedagošku godinu 2017./2018.

Drage učiteljice i dragi učitelji, odgajateljice i odgajatelji, stručni suradnici, ravnateljice i ravnatelji!

Korak je spreman pratiti vas iz kroz ovu pegagošku i školsku godinu, pružajući vam stručnu podršku različitim oblicima stručnog usavršavanja.

Pogledajte naš plan edukacija za 2017./2018. godinu, pronađite temu, mjesto i vrijeme koje vam najviše odgovara i pošaljite nam ispunjen prijavni list.

S obzirom na iskazan interes raspored će bit sklon izmjenama i zato je važno da svoje mjesto rezervirate što ranije. Svi koji se za bilo koji od programa prijave do 20. listopada ostvaraju popust od 20%.

Također, na našoj internet stranici pogledajte sve ostale edukacije i oblike stručnog usavršavanja u našoj ponudi i dogovorite izravno s nama onu koja će najbolje odgovarati vašim ili potrebama vaše ustanove, a neovisno o ovom rasporedu.

Kliknite na sljedeće poveznice:

Vrtićki seminari

Školski seminari

Veselimo se zajedničkom druženju i učenju!

Poziv na sudjelovanje u istraživanju - upitnik za ravnatelje vrtića

Kako bi utvrdili pristupačnosti kvalitetnog ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja djece u ranjivim situacijama, kao i osiguravanja jednakih obrazovnih mogućnosti svoj djeci, neovisno o uvjetima u kojima žive, njihovom razvojnom statusu, etičkoj pripadnosti i sl. - Ured UNICEF-a za Hrvatsku i Pučko otvoreno učilište 'Korak po korak' provode analizu razine i kvalitete praktične primjene zakonskih i podzakonskih akata koji uokviruju hrvatski odgojno-obrazovni sustav.

Analiza se nadovezuje na program „Korak prema inkluziji" kojeg smo providili dvije godine s ciljem osnaživanja osnažili 17 lokalnih dječjih vrtića u razvoju kvalitetne i inkluzivne prakse.

Pozivamo vas - ravnateljice i ravnatelje dječjih vrtića s područja čitave Hrvatske – da se odazovete pozivu na sudjelovanje u spomenutoj analizi i ispunite upitnik kojeg možete pronaći na sljedećem linku:

LINK

Time ćete značajno doprinjeti argumentiranom zagovaranju prava ranjivih skupina djece na različitim razinama odlučivanja, kreiranju i provedbi odgojno-obrazovnih politika, kako bi se stvorili preduvjeti koje će svoj djeci osigurati dostupnost prava sadržanih u Konvenciji o pravima djeteta.

Ispunjene upitnike možete nam anonimno dostaviti putem zemaljske pošte, ili poslati mailom na masa@korakpokorak.hr

Vijesti iz Osnovne škole Huga Badalića iz Slavonskog Broda

Donosimo Vam fotografije iz Osnovne škole Huga Badalića (Jelas - Slavonski Brod) s kojom smo provodili projekt "Krenimo zajedno", podržan od strane UNICEF-a, s ciljem osnaživanje suradnje između škole i obitelji.

Čitav članak pronađite putem ove poveznice.

Vesele blagdane i sretnu i uspješnu 2016. želi Vam POU Korak po korak!

E-slikovnice "Bursunsul i Paskualina", "Naranče za sve" i "Dora i naočale"

U sklopu programa „Krenimo zajedno" koji provodi ured UNICEF-a za Hrvatsku u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem „Korak po korak", predstavljamo Vam tri e-slikovnice. E-slikovnice integriraju zvuk čitanog teksta slikovnice s vizualnim podražajem isticanja riječi koja biva čitana, a sve kroz tri slikovnice prilagođene djeci iz Reading Cornera International Step by Step Associationa. Radi se o slikovnicama „Bursunsul i Paskualina", „Naranče za sve" i „Dora i naočale", a sve tri je moguće preuzeti jednostavnim klikom na dolje navedene poveznice.

Kako biste mogli pristupiti slikovnicama jednom kada ih preuzmete na svoj tvrdi disk, potrebno je imati instalirani program WinRAR koji je moguće preuzeti ovdje. Po pokretanju tog programa, stisnite u gornjem lijevom kutu „Extract to" i odaberite gdje na svoje računalo želite raspakirati sadržaj. Jednom kada se raspakira, dovoljno je u raspakiranoj mapi pokrenuti datoteku koja je istog imena kao i slikovnica (ona se otvara u vašem preferiranom internet pretraživaču).

Slikovnicu je potom moguće pokrenuti ili opcijom „START", koja će pokrenuti već ugrađeno čitanje slikovnice s isticanjem riječi, ili ako želite možete i vi ručno okretati stranice te prepustititi djetetu da samo čita slikovnicu ili da je vi čitate. Možete naravno i izmjenjivati ta dva moda zaustavljanjem ili pokretanjem čitanja s komandom u donjem desnom kutu slikovnice. Uživajte u čitanju!

BURSUNSUL I PASKUALINA

DORA I NAOČALE

NARANČE ZA SVE

Studijska posjeta mreže podrške romskoj djeci REYN-Hrvatska mreži REYN-Srbija

Od 18. do 21. listopada 2015. odvijala se studijska posjeta članova mreže podrške romskoj djeci REYN-Hrvatska - predstavnika lokalnih zajednica iz Kutine, Kuršanca, Orehovice, Siska, Slavonskog Broda, Pribislavca, predstavnici POU Korak po korak te predstavnik Vladinog ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Republike Hrvatske - mreži REYN-Srbija. U okviru posjete, 19. listopada u Gradskoj vijećnici grada Kragujevca je održan okrugli stol 'Lokalne politike i primjeri dobre prakse i međusektorske suradnje u području socijalne i obrazovne inkluzije Roma'.

U popodnevnim satima organiziran je posjet naselju Bresnica i razgovor s obiteljima, te upoznavanje s resursima i provedenim aktivnostima u programima ranog razvoja 'Bibiloteka igračaka OKZ Romanipen'. Predstavnici iz Hrvatske i Srbije međusobno su podijelili iskustva u radu pedagoških asistenata/romskih pomagača na razini obrazovnih institucija i u području međusektorske suradnje te razgovarali o izazovima u praksi.

Sljedeća lokacija bila je Beograd, gdje su sudionici imali priliku sudjelovati na okruglom stolu "Razmjena iskustva u području socijalne i obrazovne inkluzije Roma u Republici Srbiji i Republici Hrvatskoj - nacionalni okviri i inicijative".

Posljednji dio studijske posjete je pružio priliku članovima REYN-Hrvatska da se upoznaju s provedbom programa poučavanja romskog jezika u Osnovnoj školi 'Ištvan Sečenji' u Subotici, programima rane intervencije te s djelovanjem Edukativnog centra Roma, nevladine organizacije koji povezuje i djeluje na različite aktere u zajednici, od institucija do praktičara. Ovom dijelu posjete je nazočio i generalni konzul Republike Hrvatske, g. Velimir Pleša.

Sretan vam svjetski dan učitelja!

Usmjeravaju, inspiriraju, poučavaju - teško je riječima opisati važnost učiteljske profesije za život svakog djeteta i ukupan razvoj društva. Pučko otvoreno učilište 'Korak po korak' i REYN - Hrvatska povodom Svjetskog dana učitelja, pružaju podršku kvalitetnom radu učitelja predstavljanjem isječka iz dokumentarnog filma 'Učiteljica'. Uskoro ćete moći vidjeti cijeli film.
Svim učiteljicama i učiteljima, odgajateljima i odgajateljicama želimo sretan Svjetski dan učitelja!

Film pogledajte OVDJE

Što je potrebno djeci? Kako možemo pomoći?

Kako reagirati na izbjegličku krizu

Izbjeglička kriza snažno djeluje na živote sve djece, kako djece izbjeglica, tako i sve djece s kojima radimo i s kojima dolazimo u kontakt.

Naši stavovi i reakcije djeluju na ostvarenja prava djece i formiranje dječjih stavova.


BUDITE NA STRANI DJECE!


I djecu, baš kao i odrasle, često preplave različiti osjećaji izazvani izbjegličkom krizom u Europi i
zbivanjima u Siriji i na Bliskom Istoku. Ponekad djeca ne mogu razumjeti ono što vide, a mogu biti posebno osjetljiva na osjećaj tjeskobe, stresa i tuge.


KAKO RAZGOVARATI S DJECOM O KRIZI IZBJEGLICA?


Reci glasno. Reagiraj!

Biti odgajatelj-ica/učitelj –ica ne znači 'samo' odgajati i obrazovati djecu. Znači odgajati i obrazovati društvo, znači reagirati na svaki oblik neuvažavanja, kako bi svako dijete imalo jednake šanse za razvoj, učenje i vjerovanje da je jednako vrijedno kao i svako drugo dijete. Donosimo vam pismo koje je jedna učiteljica poslala jednom dječjem kazalištu. Reakciju, nažalost, još uvijek nije primila.

Objavljen priručnik "Obazovanje za društvenu pravdu"

Priručnik je nastao kao rezultat projekta 'Kvalitetno obrazovanje za romsku djecu' koji je Pučko otvoreno učilište Korak po korak uz financijsku podršku EU provodilo tijekom školskih godina 2013./2014. i 2014./2015 u šest međimurskih škola. Cilj ovog projekta bilo je unapređenje kvalitete poučavanja u skladu s filozofijom usmjerenom na dijete kako bi se djeci koja dolaze iz ranjivih skupina, a posebno se to odnosi na djecu romske nacionalnosti, pružile jednake šanse za visoka školska postignuća. Unapređenje kvalitete rada za koje se zalažemo temelji se na modelu obrazovanja za društvenu pravdu koji je opisan u ovom priručniku.

Prvo poglavlje priručnika moguće je preuzeti na sljedećoj poveznici:

www.korakpokorak.hr/upload/vijesti/2015/02/prirucnik-obrazovanje.pdf

U Zagrebu je održana konferencija "Kvalitetno obrazovanje za romsku djecu"

U Zagrebu je 17. veljače 2015. održana konferencija pod nazivom "Kvalitetno obrazovanje za romsku djecu", koja je objedinila tri povezana događanja - predstavljanje studije 'Socijalno uključivanje djece Roma (RECI+)', završnu konferenciju projekta 'Kvalitetno obrazovanje za romsku djecu' te predstavljanje nacionalne kampanje 'Vidiš li me? Dikhes lji man? Da li m vez?' koja se provodi u sklopu Mreže podrške romskoj djeci REYN - Hrvatska. Na konferenciji, koju je zajedno s partnerima organiziralo Pučko otvoreno učilište 'Korak po korak', sudjelovalo je 140 sudionika iz čitave Hrvatske, ali i iz inozemstva. Partnerske i pokroviteljske organizacije u projektima koji su povezani ovim događanjem, bili su Mreža fondacija Otvoreno društvo, UNICEF, Roma Education Fund (REF), Institut 'Ivo Pilar', Osnovna škola 'Orehovica' (Orehovica), Osnovna škola Tomaša Goričanca (Mala Subotica), Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih (ASOO), International Step by Step Association (ISSA), Udruga za obrazovanje Roma - UZOR, Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva (NZRCD) te Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske (UZUVRH).

Istraživanje Socijalno uključivanje djece Roma (RECI +) navodi da „ne postoji jednoobrazna, visokokvalitetna mreža usluga za svu djecu predškolske dobi, jer je odgovornost za odgoj i obrazovanje djece predškolske dobi prepuštena lokalnim vlastima, koje često imaju značajno različite fiskalne kapacitete i prioritete u programima i mjerama. Stoga je pristup uslugama i resursima za djecu rane dobi uvelike određen slučajnošću mjesta stanovanja."

U projektu kojega su u partnerstvu proveli Pučko otvoreno učilište 'Korak po korak' s dvije međimurske osnovne škole (OŠ Tomaša Goričanca iz Male Subotice i OŠ Orehovica iz Orehovice), sudjelovali su učitelji, pomagači, stručni suradnici i ravnatelji iz 6 međimurskih osnovnih škola koje pohađa značajan broj učenika i učenica Roma. Cilj projekta bio je podizanje kvalitete odgojno-obrazovnog procesa u kojemu sudjeluju djeca Romi, a same aktivnosti uključivale su edukacije iz pristupa usmjerenog na dijete, razvoja školskog kurikuluma koji reflektira multikulturalno okruženje u kojemu djeluju školske zajednice u Pribislavcu (OŠ Vladimira Nazora), Kotoribi (OŠ Jože Horvata), Maloj Subotici (OŠ Tomaša Goričanca), Kuršancu (OŠ Kuršanec), Orehovici (OŠ Orehovica) i Murskom Središću (OŠ Mursko Središće), poučavanja djece kojoj hrvatski nije prvi jezik, te kontinuiranog mentoriranja od strane sustručnjakinja, kao i opremanja 30 učionica primjerenim namještajem i didaktikom s ciljem doprinošenja stvaranju poticajnog okruženja za učenje i razvoj.

Mreža podrške romskoj djeci 'REYN-Hrvatska' predstavila je sudionicima nacionalnu kampanju 'Vidiš li me? Dikhes lji man? Da li m vez?', kojom se stručna i šira javnost upozorava na važnost imanja visokih očekivanja od djece Roma u odgoju i obrazovanju, njegovanja višestrukosti identiteta djeteta te uvažavanja činjenice dvojezičnosti i višejezičnosti djece Roma s ciljem podržavanja razvoja djetetovih jezičnih kompetencija. Kampanju provode članovi Mreže REYN-Hrvatska – odgajatelji, učitelji, stručni suradnici, pomagači i aktivisti za prava Roma. U sklopu događanja predstavljene su i lokalne zagovaračke akcije koje provode škole u Maloj Subotici (Program opismenjavanja roditelja – OŠ Tomaša Goričanca), Novigradu podravskom (Uključivanje romske djece u programe predškole i u redovan vrtićki program – OŠ Prof. Blaža Mađera i DV Fijolica), Rijeci (Jel ti znaš gdje je mjesto za mene? – COO Rijeka) i Zagrebu (Pravovremeni upis djeteta u školu i osnaživanje suradnje u lokalnoj zajednici – OŠ Dr. Vinka Žganca, Kozari Putevi).


Za sve informacije kontaktirajte POU 'Korak po korak' putem email adrese asja@korakpokorak.hr

Pokrenut program podrške romskoj djeci i djeci slabijeg imovinskog statusa "Krenimo zajedno"

U Slavonskom Brodu i Sisku, 26. odnosno 28. 11. 2014. održano je predstavljanje programa „Krenimo zajedno" usmjerenog na pomaganje romskoj djeci i djeci slabijeg imovinskog statusa pri polasku u osnovnu školu. U program su uključene Osnovna škola „Hugo Badalić" iz Slavonskog Broda i Osnovna škola „Braće Bobetko" iz Siska. Program predstavlja zajednički trud Pučkog otvorenog učilišta „Korak po korak", ureda UNICEF-a za Hrvatsku i svih ključnih dionika (škole, vrtića, lokalne vlasti i centra za socijalnu skrb) s područja uključenih gradova kako bi se romskoj djeci i djeci slabijeg imovinskog statusa omogućili što povoljniji uvjeti pri polasku u školu.

S obzirom na to da romska djeca i djeca slabijeg imovinskog statusa iz raznih razloga rijetko pohađaju redovni vrtićki ili predškolski program, pri polasku u školu često im nedostaju ključne predmatematičke i predčitačke vještine koje su potrebne za školski uspjeh od najranijih školskih dana. Uz izostanak uspjeha ta djeca vrlo brzo zaostaju za drugima, gube interes te razvijaju negativan stav prema školi. Za romsku djecu osim nedostatka predmatematičkih i predčitačkih vještina, velik problem predstavlja i nedovoljno poznavanje hrvatskog jezika pri polasku u školu.

Tri zaštitna faktora koja najviše utječu na obrazovna postignuća djece su: suradnja roditelja i škole, poticajno okruženje i spremnost zajednice za davanje podrške. Program „Krenimo zajedno" utjecat će na sva tri faktora i tako omogućiti romskoj djeci i djeci slabijeg imovinskog statusa da se lakše uključe u školski program. Suradnja roditelja i škole bit će potaknuta kroz niz radionica za učitelje kojima će ih se osnažiti za prepoznavanje stereotipa i predrasuda te uvažavanje različitosti, poučavanje hrvatskog kao drugog jezika i o različitim načinima kako kvalitetnije surađivati s obiteljima. Nakon pohađanja tih radionica, u školi će se početi održavati radionice „Poticajno roditeljstvo" za roditelje romske djece i djece slabijeg imovinskog statusa na kojima će se roditelje poučavati kako da kroz rad i igru sa svojom djecom potiču kod njih predmatematičke i predčitačke vještine. Osim rada kod kuće, roditelji će radionicama moći prisustvovati zajedno sa svojom djecom te imati priliku isprobati aktivnosti već tamo.

Poticajno okruženje ćemo osigurati kroz dijeljenje slikovnica i društvenih igara obiteljima uključenima u projekt, a u korak s modernom tehnologijom, na radionicama za roditelje djeca će se moći služiti tabletima s razvojno primjerenim igrama. Konačno, zajednicu ćemo osnažiti za davanje podrške romskoj djeci i djeci slabijeg imovinskog statusa kroz rad programskih odbora u gradovima uključenim u projekt, koji će se sastojati od predstavnika romske zajednice, škole, vrtića, socijalne skrbi, zdravstvene skrbi i lokalne vlasti. Osim nadziranja napretka projekta, njihov će zadatak biti da osmisle prijedloge za dugoročno rješavanje pitanja upisa romske djece i djece slabijeg imovinskog statusa u vrtiće i predškole.

Fotografije © UNICEF/Marin Ilej

Čestitke Gorani Hitrec na dobivanju nagrade za životno djelo

Još jedan od prekrasnih događaja u godini kada obilježavamo 20 godina Programa Korak po korak. U ozračju 25 godina Konvencije o pravima djeteta u četvrtak su u Ministarstvu socijalne politike i mladih dodijeljene nagrade za iznimna postignuća u promicanju i zaštiti prava i interesa djece. Ovogodišnja dobitnica Nagrade za životno djelo je psihologinja Gorana Hitrec, jedna od začetnica Programa Korak po korak u Hrvatskoj i dugogodišnja suradnica Pučkog otvorenog učilišta Korak po korak. Izuzetno smo ponosni i zahvalni Gorani na stalnom izvoru inspiracije i njenoj nepresušnoj energiji.

Nova ponuda Korakovih radionica za vrtiće i škole (2014./2015.)

PONUDA KORAKOVIH RADIONICA ZA 2014./2015. - POŠALJITE NAM PRIJAVNICU ZA RADIONICE U KOJIMA BISTE RADO SUDJELOVALI DO 20. LISTOPADA 2014. I OSTVARITE POPUST OD 15% NA UKUPNU CIJENU

Nova vrtićka i školska godina otvara nove prilike za profesionalni razvoj sviju koji su uključeni u odgoj i obrazovanje djece. Pučko otvoreno učilište Korak po Korak Vam stoga u radnoj godini 2014./2015.-toj nudi mogućnosti profesionalnog usavršavanja kroz različite programe za učitelje i odgajatelje - tu su, pored osnovnih Korakovih programa vezanih za Kurikulum usmjeren na dijete, i edukacije vezane uz interkulturalizam i različitost, inkluziju te kvalitetu poučavanja. Od ove godine u vrtićkom programu nudimo i novu edukaciju "Zajednice odgajatelja koje uče", a u školskom programu "Poučavanje djece kojoj je hrvatski drugi jezik". Učilište Vam također i nudi i stručna izdanja, vezana za odgojno-obrazovnu praksu. 

Ovdje pronađite čitavu ovogodišnju Korakovu ponudu u sklopu našeg vrtićkog i školskog programa.

    


Sretan početak školske godine!

Časopisi "Dijete, vrtić, obitelj" i "Djeca u Europi" na portalu Hrčak

Započeli smo s projektom objavljivanja starijih brojeva naša dva časopisa – „Dijete, vrtić, obitelj“ i „Djeca u Europi“ na internet portalu Hrčak (http://hrcak.srce.hr/) koji objedinjuje znanstvene časopise Republike Hrvatske pritom njegujući otvoreni (besplatni) pristup svoj građi. Zasad se mogu pročitati samo neki brojevi jer još prikupljamo građu i objavljujemo je, ali s vremenom je ideja omogućiti besplatno korištenje svih objavljenih brojeva (osim onih objavljenih u posljednjih godinu dana).

U skladu s pravilima portala Hrčak, svaki je broj razdijeljen na članke te je omogućen pristup i preuzimanje svakog pojedinačno u .pdf formatu. Svaki objavljeni članak sadrži cjelovit tekst tog članka, ali i informacije o autorima, sažetak te ključne riječi.

Časopisi su dostupni na sljedećim poveznicama:

„Dijete, vrtić, obitelj“ - http://hrcak.srce.hr/dvo

„Djeca u Europi“ - http://hrcak.srce.hr/due

Uživajte u čitanju!

PONOVO KREĆE AKCIJA
Ponovno pokrećemo akciju "Torbake za đake" kojom želimo prikupiti školske torbe za prvoškolce kako bismo im zaželjeli dobrodošlicu u školske klupe. Ova godina donijela je mnogoj djeci i njihovim obiteljima nevolje zbog kojih su izgubili svoje domove, učionice, čitave svoje zajednice i život kakvog su znali. U isto to vrijeme postoje i djeca koja odrastaju u siromaštvu, koje utječe na to kakav će život imati – počevši od prve školske torbe koje nemaju pa do diplome za koju će morati uložiti dvostruki trud u odnosu na druge vršnjake. I jedna i druga djeca na jesen kreću u školu, a ovom akcijom želimo upozoriti na važnost situacije u kojoj se nalaze. 

Svi koji žele podržati ovu akciju mogu to učiniti na slijedeći način:

Pošaljite novu ili korištenu školsku torbu te novi, nekorišteni školski pribor (pernice, olovke, gumice, bojice, likovne mape, bilježnice) na adresu

POU Korak po korak
Ilica 73
10000 Zagreb

Sama akcija prikupljanja školskih torbi i pribora za prvoškolce traje do 25. kolovoza 2014. Učilište će putem svoje Facebook stranice redovito izvještavati o broju prikupljenih školskih torbi i o lokacijama gdje ćemo dijeliti prikupljene torbe i školski pribor.

Ukoliko ste zainteresirani podržati ovu akciju, molimo Vas da isprintate letak s informacijama, a možete ga podijeliti i na svojim web i Facebook stranicama i profilima te forumima (post o akciji dostupan je na Korakovoj FB stranici https://www.facebook.com/reyn.hrvatska).

Za sve informacije molimo da nas kontaktirate na luka@korakpokorak.hr  ili asja@korakpokorak.hr

Izašao je novi broj časopisa Djeca u Europi

Izašao je novi broj časopisa 'Djeca u Europi' i to njegovo dvadeset peto, jubilarno izdanje koje obilježavamo prigodnom temom - vrijeme. U ovom broju, bavimo se tezom o politici preranog početka formalnog učenja. 'Kako se nosimo s pitanjem vremena?', 'Vrijeme i ritam svakodnevice u ranom odgoju', 'Koja je prava brzina razvoja?' neki su od članaka novog ovog broja kojeg možete naručiti u POU Korak po korak, putem maila ili telefonski.

Prethodna stranica: o-nama Sljedeća stranica: praksa-kvaliteta-izvrnost Početna stranica
Korak po korak na Facebooku


forum


kontakti


newsletter

korak po korak je program metoda poučavanja usmjerenih na dijete

24. siječnja 2021.
3.438.416 posjeta