REYN-Hrvatska

Članak 28.

REYN-Hrvatska

U četvrtak, 23. svibnja 2013. u Velikoj vijećnici Međimurske županije u Čakovcu održana je završna prezentacija projektaOsnaživanje roditelja romske nacionalnosti za podršku razvoju i obrazovanju njihove djece kojega zajedno provode Pučko otvoreno učilište Korak po korak i četiri osnovne škole - OŠ Dr. Ivana Novaka (Macinec), OŠ Orehovica (Orehovica)OŠ Tomaša Goričanca (Mala Subotica) PŠ Držimurec-Strelec (Držimurec-Strelec) i OŠ Vladimira Vidrića (Kutina) od početka 2011. godine. Projekt je usmjeren na poboljšanje kvalitete suradnje između roditelja i škole te osnaživanje romskih roditelja u podršci djeteta u razvoju i pripremi za školu.

U sklopu projekta gotovo su svi djelatnici škola educirani o različitim strategijama suradnje s roditeljima, ali i interkulturalnoj osjetljivosti i osjetljivosti zadruštvenu pravdu koja se u suradnji s roditeljima iz manjinskih zajednica pokazala kao bitan čimbenik koji doprinosi kvaliteti. Uključeni odgajatelji, učitelji, stručni suradnici, ravnatelji škola i romski pomagači već 2 godine svaki tjedan vode edukativne radionice za roditelje i ostale članove obitelji budućih prvoškolaca. Iskustva projekta pokazuju da roditelji izuzetno pozitivno reagiraju na ovakav oblik rada te da naučene vještine i sadržaje primjenjuju sa svojom djecom kod kuće. U samom projektu je kontinuirano sudjelovalo oko 245 roditelja i drugih članova obitelji u navedenim zajednicama.

Sudionici i sudionice projekta govorili su o važnosti partnerstva između škole kao zaštitnog čimbenika za razvoj djeteta, promjenama koje su se tijekom provedbe projekta dogodile u suradnji s roditeljima, u djeci čiji roditelji pohađaju radionice, svojim osobnim iskustvima promjena na profesionalnoj i osobnoj razini i izazovima s kojima su se suočavali. Ovo događanje uspjelo je okupiti dionike iz različitih područja - predstavnike škola iz više županija, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sportaNacionalnog centra za vanjsko vrednovanjeobitelji koje su sudjelovale u projektu, organizacija civilnog društvaVijeća romske nacionalne manjinei druge.  U raspravi je zaključeno da partnerstvo obitelji i škole svakako treba biti prioritetom obrazovnih politika, u pogledu svih škola i svih roditelja, te dijelom sustavne podrške roditeljima , školama i zajednicama

Projekt je podržala međunarodna Fondacija Otvoreno društvo.

Prethodna stranica: veseli-blagdani-i-sretna-nova-2011 Sljedeća stranica: e-slikovnice Početna stranica
Korak po korak na Facebooku


forum


kontakti


seminari za škole

Edukacija za voditelje Zajednica učenja
raspored radionica
prijavni list

seminari za vrtiće

Edukacija za voditelje Zajednica učenja
raspored radionica
prijavni list

newsletter

korak po korak je program metoda poučavanja usmjerenih na dijete

16. veljače 2020.
3.222.180 posjeta