REYN-Hrvatska

Članak 28.

REYN-Hrvatska

Razvojno-primjereni program za djecu od 3 do 6 godina, Kirsten A. Hansen, Roxane K. Kaufmann, Kate Burke Walsh

Preuzmite PDF (6 MB)

Koje su odrednice humanističko - razvojnog pristupa? Što je pristup usmjeren na dijete? Kako individualizirati proces poučavanja? Kako pratiti, promatrati i bilježiti dječji razvoj? To su samo neka od pitanja na koja ćete dobiti odgovor u priručniku „Kurikulum za vrtiće — razvojno —primjereni program za djecu od 3 do 6 godina.

Priručnik sadržava razne liste provjere, obrasce za promatranje, karte razvoja djece, ankete, koji su primjenjivi u svakodnevnom radu odgajatelja.

U prvom dijelu priručnika naslovljenom Razmišljanje usmjereno na dijete opisane su polazne osnove i filozofija na kojoj se temelje osnovne postavke Programa Korak po korak. Ovo poglavlje bavi se još važnošću individualizacije procesa poučavanja, te pitanjem razvojno-primjerenog kurikuluma.

Drugi dio priručnika Poučavanje usmjereno na dijete poseban naglasak stavlja na potrebu razvoja partnerstva s roditeljima, uz detaljne smjernice, prijedloge i mogućnosti razvoja partnerstva.

Poglavlje Promatranje i bilježenje ukazuje na potrebu objektivnog bilježenja dječjeg ponašanja kao predloška za individualno planiranje. Upoznajemo se s metodama promatranja i načinima bilježenja dječjeg razvoja. Posljednji dio ovog poglavlja govori o Integriranom kurikulumu. Posebnu pažnju stavlja na važnost dobro osmišljenog plana aktivnosti koji otkriva odnos između teme i razvojnih područja.

Treći dio priručnika Učenje usmjereno na dijete naglašava važnost dobro osmišljenog okruženja za učenje. Odgovara na brojna pitanja od toga kako oformiti sobu dnevnog boravka da bi doista bila poticajno okruženja za učenje djeteta predškolske dobi do toga kojim materijalima opskrbiti centre aktivnosti.

Prethodna stranica: krenimo-zajedno-uredjivati-i-opremati-centar-igre-i-knjiznicu-igracaka-u-orehovici Sljedeća stranica: early-childhood-matters Početna stranica
Korak po korak na Facebooku


forum


kontakti


newsletter

korak po korak je program metoda poučavanja usmjerenih na dijete

4. kolovoza 2021.
3.557.755 posjeta