REYN-Hrvatska

Članak 28.

REYN-Hrvatska

Stanje u predskolskom vaspitanju u Hrvatskoj

 • Gost @ 19.04.2007, 12:09

  Pozdrav. Molim da mi ukratko opisete kakvo je stanje u Hrvatskoj kada je rijec o predskolskom obrazovanju.
  radim jedno malo istrazivanje na internetu, posto mi drugi vid informisanja nije dostupan . nadam se da cete mi moci pomoci, naime pokusala bih okupiti ljude u udruzenje roditelja BiH, pa me zanima kakva je situacija u zemljama u okruzenju i sta bismo mogli kod nas uvesti, nesto sto kod vas vec ima primjenu.
  Unaprijed zahvalna

 • Gost @ 19.04.2007, 17:06

  Mislim da je važno uputiti Vas na osnovne dokumente našeg predškolskog odgoja i obrazovanja. Ovi će Vam dokumenti dosta približiti stanje u području predškolskog odgoja u Hrvatskoj. Baza na kojoj počiva predškolski odgoj u Republici Hrvatskoj temelji se na trima dokumentima:
  1. Programsko usmjerenje odgoja i obrazovanja predškolske djece (Glasnik Ministarstva kulture i prosvjete Republike Hrvatske, br. 7/8 od 10. lipnja 1991.). Programsko usmjerenje temeljni je dokument i stručna podloga za izradu i provedbu različitih programa odgoja i obrazovanja s djecom predškolske dobi u dječjim vrtićima, a počiva na načelima pluralizma i slobode u primjeni pedagoških ideja i koncepcija. Programsko je nastalo na temelju dokumenta Koncepcija razvoja predškolskog odgoja, koja i danas nakon donošenja Zakona o predškolskom odgoju i naobrazbi (NN, br. 10/97.) vrijedi .
  2. Zakon o predškolskom odgoju i naobrazbi (NN, br. 10/97.). Ovim se Zakonom uređuje predškolski odgoj i naobrazba te skrb o djeci predškolske dobi.
  3. Državni pedagoški standard predškolskog odgoja i naobrazbe (1983.). Državnim pedagoškim standardom predškolskog odgoja i naobrazbe utvrđuju se: mjerila za broj djece u odgojnim skupinama, 2. ustroj programa s obzirom na trajanje i namjenu, 3. mjerila za broj odgojitelja, stručnih suradnika i ostalih zaposlenika u dječjem vrtiću, 4. mjerila za financiranje programa dječjih vrtića, 5. materijalni i financijski uvjeti rada, 6. predškolski odgoj i naobrazba djece s teškoćama u razvoju i darovite djece, 7. predškolski odgoj i naobrazba djece hrvatskih građana u inozemstvu, 8. predškolski odgoj i naobrazba djece pripadnika etničkih i nacionalnih zajednica ili manjina, 9. ustroj predškole. Mnogi stručnjaci iz područja odgoja i obrazovanja nalaze zamjerke u ovom doista zastarjelom dokumentu koji koči provedbu novih humanističkih ideja poglavito zbog preopterećenosti odgojnih skupina, manjka stručnih suradnika i sl. Već niz godina radi se na njegovoj izmjeni i izgledno je da će do nje doći uskoro, barem se tome nadamo.
  Mislim da su ovo dokumenti koje svakako trebate proučiti. Mogu reći da se donošenjem Programskog usmjerenja predškolski odgoj doista izmijenio u pogledu otvorenosti prema pluralizmu koncepcija, no nažalost iako ga mnogi smatraju najdemokratičnijim i najprogresivnijim dijelom sustava odgoja i obrazovanja, još uvijek nije sasvim otvoren za novine iako su se mnoge koncepcije i programi godinama potvrdili kao razvojno-primjereni i usmjereni na dobrobit djeteta. Mislim da bi bilo uputno i da potražite knjigu Milanović, M., Stričević, I., Maleš, D., Sekulić-Majurec, A. (1999) SKRB ZA DIJETE I POTICANJE RANOG RAZVOJA DJETETA U REPUBLICI HRVATSKOJ, UNICEF i Ministarstvo prosvjete i športa; u kojoj ćete naći vrlo dobru analizu stanja predškolskog odgoja u Hrvatskoj, načine organiziranja predškolskih ustanova i sl. Nadam se da ćete dobiti odgovore na pitanja koje tražite. Upućujem Vas i da se obratite na web stranicu udruge odgajatelja (naći ćete ju na linkovima), mislim da i tamo možete dobiti korisne informacije. Pozdrav!

 • Nives @ 19.04.2007, 20:12

  Dio vašeg pitanja odnosio se na udruživanje roditelja. Pogledajte stranice Udruge roditelja ''Korak po korak'' http://www.udrugaroditeljakpk.hr
  i udruge Roditelji u akciji RODA http://www.roda.hr kao i European Parents Association http://www.epa-parents.net

 • Gost @ 25.04.2007, 07:37

  Neke od podataka (i kontakt) možete naći ovdje:
  http://www.udruga-odgajatelja.hr

Brzi odgovor

Prepiši znakove:

Brza prijava

Kor. ime: Lozinka:

Početna stranica
Korak po korak na Facebooku


forum


kontakti


newsletter

korak po korak je program metoda poučavanja usmjerenih na dijete

4. travnja 2020.
3.253.541 posjeta