REYN-Hrvatska

Članak 28.

REYN-Hrvatska

spavanje u vrtiću

 • buba @ 29.10.2007, 13:34

  Lijepi pozdrav,
  slušam danas na radiju prigovor jedne mame na običaj vrtića koji pohađa njeno dijete,da djeca nemaju dnevni odmor tj. ne spavaju poslije ručka .Onda se tu javila ravnateljica istog vrtića koja smatra da treba "slijediti želje i potrebe djeteta a ne roditelja" pa tako oni svakom djetetu ponude, a djeca sama biraju da li žele ili ne žele spavati.Mislim da je to kriva interpretacija humanističkog odgoja.Djeca IMAJU PRAVO na dnevni odmor.Ne mislim da djecu treba prisiljavati na spavanje ali im treba ponuditi takav oblik odmora i percipirati djetetove potrebe svakog ponaosob.Drugim riječima, ako upitate dvogodišnjaka da li želi spavati u vrtiću pogađate i sami kakav možete najvjerojatnije dobiti odgovor.Mi odgojitelji trebamo pokušati djetetu od dvije godine spavanje na neki način učiniti privlačnijim jer ne možemo očekivati da u toj dobi dijete racionalno pristupa svojim potrebama.S druge strane, ako dijete u nekoliko dana pokušavanja privikavanja na običaj dnevnog odmora i nadalje ne uspjeva spavati onda mu svakako treba ponuditi tihe i mirnije aktivnosti u kojima ne će ometati prijatelje u njihovu odmoru.Ne držim se rigidno stava spavati ili ne spavati jer i u tome je stvarnost nijansirana, a ne crno-bijela.Nadalje,nije isti odmor potreban ni djeci različite kronološke dobi, ni djeci različitih individualnih potreba.U nas se prečesto na probleme gleda uopćeno i generalno .U takvom pogledu nitko doista ne vidi dijete kao jedinku.

 • petrova mama @ 15.11.2007, 10:23

  Slažem se Buba da se kod nas postavke humanističkog odgoja interpretiraju bukvalno, ponekad čak i na štetu djeteta. Primjerice, razgovarala sam s jednom odgajateljicom i pitala kako to da je razmak između obroka u vrtiću samo tri sata pa se dogodi da djeca gotovo ništa ne pojedu. Odgovorila mi je da je razlog tome činjenica da kuharice trebaju u jedan sat ići kući pa se stoga ručak pomiče. Inače se zaklinju u razvojno-humanistički pristup. Što se tiče spavanja, također smatram da je to stvar individualnog pristupa djetetu, naime moj klinac kojem je tek nešto više od šest mjeseci spava vrlo kratko danju no uvijek u isto vrijeme. Ja njegov ritam poštujem i mislim kad bi mu netko ritam pomaknuo na neki „očekivani“ da se baš i ne naspavao. Ista stvar je i s vrtićem, kod nas pratimo dijete tijekom nekoliko dana i ako nakon nekih dvadesetak minuta ne zaspe, nudimo mu mirne igre u pretprostoru sobe. Zna se naravno dogoditi da neko dijete zaspe u tijeku dana kada se u vrtiću događaju neke sasvim druge stvari, i njegovu potrebu treba poštivati. To se obično događa kod jednog ili dva djeteta u grupi pa za njega već imamo pripremljen odvojen kutak. Stvari doista nisu „crno – bijele“ a promatranje djeteta jedini je put koji će nam zasigurno pokazati ispravan odgovor.

 • Gost @ 06.06.2008, 09:28

  Ja se sto slažem da je stvar izbora,odnosno da se poštiva i ritam djeteta kad je rječ o spavanju.Ja osobno imam djevojčicu koja ima 5,5 godina i kad sam je upisivala u vrtić rekla sam da nespava posljepodne jer jednostavno ima takav ritam. Međutim u vrtiću je "morala" spavati jer tad tete piju kavu sve zajedno i djeca su sva u svim grupama sama u sobama s tim da su vrata od soba malo odškrinuta, a tete su ili zimi u nekoj svojoj prostorijici u kojoj mogu pušit (one koje puše), ili na hodniku na ulazu u vrtić.Sad kad je ljepše vrjeme sjede vani. Ja pitam svoje djete za spavanje al tu dolazim do odgovora tipa,nečeš dobiti bombon ako nezaspeš, ili ići ćeš u jaslice kod malih beba i sl.Ja znam da ima djece koja žele spavati i treba to poštivati ali šta sa ovima kao što je moje djete.

 • Gost @ 03.09.2008, 09:41

  Moje dijete od 4 godine došlo je iz jaslica u vrtić i ne želi spavati, tj. dok su sva djeca mirna i leže on skače po krevetima i remeti mir. Teta mu stavlja krevet u kupaonicu i onda ondje zaspi. Ja sam tražila da ga i ne stavlja spaviti neka se zabavlja na neki drugi način u mirnom kutku, a ona veli da ako ne želi spaviti neka mirno leži. Kako će ležati više od 2 sata i ništa ne raditi. Dok je doma preko vikenda isto poslijepodne ne spava. U jaslicama je isto bilo problema pa su ga stavljale u kaznu u kupaonicu na hladnim pločicama da stoji bos, pa se prehladio. Zašto djete kažnjavati zbog takvog nečega, pa nemaju sva djeca iste potrebe, a tetama je najlakše da svi pozaspu pa da mogu tračati i sl. Na koji način da se izborim za njegova prava?

Brzi odgovor

Prepiši znakove:

Brza prijava

Kor. ime: Lozinka:

Početna stranica
Korak po korak na Facebooku


forum


kontakti


newsletter

korak po korak je program metoda poučavanja usmjerenih na dijete

24. siječnja 2021.
3.438.379 posjeta