REYN-Hrvatska

Članak 28.

REYN-Hrvatska

slabo vidno oko kod djece

 • Gost @ 04.10.2007, 22:27

  načini lječenja

 • Sonja @ 05.10.2007, 09:29

  Naš sin liječi se od ovog poremećaja već nekoliko godina na Zavodu za strabologiju klinike Rebro u Zagrebu i izuzetno smo zadovoljni rezultatima.

  Slabovidnost ili ambliopija je osjetni poremećaj oka koji nastaje zbog nemogućnosti razvoja vidne oštrine na jednom ili oba oka. Radi se o smanjenoj oštrini vida, koja se ne može popraviti nikakvim korekcijskom staklima, mada pri tome ne postoje organske promjene koje bi mogle objasniti takvo smanjenje oštrine vida.

  Kod ambliopije, jedno je oko slabije od drugog oka, najčešće zbog strabizma (škiljenje, razrokost).

  Bez liječenja - koje uključuje okluziju - nošenje poveza preko boljeg oka ili zamućivanje leće na naočalama jačeg oka - slabije oko postaje sve lošije.

  Važno je liječenje (tj. nošenje poveza ili flastera) započeti što ranije, jer ako se to ne učini, oko 12-14 godine mozak prestaje prepoznavati signal lošijeg oka i nastupa funkcionalno sljepilo na tom oku.

  Osim poveza na oku postoje i posebne vježbe na aparatu (koordinator) koje se provode u bolnici - ciklus traje 2 do 3 tjedna (dnevno po pola sata) i ponavlja se svaka 3 mjeseca - ovisno o stanju djetetovog oka.

  Okluzija se može provoditi nekoliko dana ( napr 5:1 ili 3:1) ili svakodnevno nekoliko sati (2-3 sata, 4-6 sati dnevno) ovisno o stupnju ambliopije. Važno je da roditelji budu uporni i savjesni, jer u igri je djetetov vid i njegove opće sposobnosti za cijeli život.

  Savjetujem vam da potražite stručnjaka - liječnika u kojeg imate povjerenja, te da strpljivo provodite vježbe. Ukoliko tako postupite, nakon nekoliko godina stanje slabijeg oka se popravi i često nije potrebno ni daljnje nošenje naočala.

  Sretno!

 • Sonja @ 05.10.2007, 09:34

  Zaboravila sam ovo - ODGAJATELJICA (kasnije i učiteljiteljica/učitelj, prema potrebi) je partner roditeljima u liječenju slabovidnosti kod njihovog djeteta.

  Uputite odgajateljicu i stručne službe u stanje djeteta i način na koji je potrebno provoditi terapiju. Neka djeca nose flaster (povez) i do osam sati dnevno. Naš sin nosio je povez u početku 3 sata, pa se vrijeme kroz godine smanjivalo, a danas (u sedmoj godini) nosi samo naočale s velikim izgledima da uskoro ne treba ni njih. Odgajateljice su savjesno vodile brigu o njegovoj terapiji. Puno su nam pomogle jer je dijete od najranije dobi bilo uključeno u redovni 10-satni program. Zahvalni smo im. :-)

  Upravo nas očekuje kontrola krajem listopada, a do tada - pola sata dnevno (čak ni svakodnevno nego nekoliko puta tjedno) i nadamo se uspjehu!

Brzi odgovor

Prepiši znakove:

Brza prijava

Kor. ime: Lozinka:

Početna stranica
Korak po korak na Facebooku


forum


kontakti


newsletter

korak po korak je program metoda poučavanja usmjerenih na dijete

24. siječnja 2021.
3.438.370 posjeta