REYN-Hrvatska

Članak 28.

REYN-Hrvatska

RAVNATELJ DJEČJEG VRTIĆA I NOVI ZAKON O VRTIĆIMA

 • vlatka @ 10.01.2007, 15:05

  Pozdrav svima!! Molila bih samo za dvije informacije: čula sam da će početko ove godine biti donesen novi zakon o dječjim vrtićima? Jeli to točno i kada bi se isti trebao donijeti? Također, interesira me jeli istina da npr. osoba profesorskog zvanja ne može biti ravnatelj svog privatnog dječjeg vritća. Ako je to točno, doista ne razumijem razlog s obzirom da se radi o osobi koja je također educirana za rad (s istina malo većom) djecom, te je odslušala predmete poput pedagogije, psihologije, metodika podučavanja.... Može li se ta funkcija vršiti ukoliko se nakon profesorskog studija završi postdiplomski iz područja pedagogije ili odgojnih znanosti, ili ukoliko se završi neki specijalistički tečaj za odgojitelje? Vrijedi li isto za voditelja dječje igraonice?
  Hvala puno unaprijed!
  Puno pozdrava!!

 • helena @ 11.01.2007, 11:16


  Poštovana, doista nisam čula da se priprema izmjena Zakona o predškolskom odgoju i naobrazbi (NN br. 10/97), no već dulje vremena se priprema izmjena Odluke o elementima standarda društvene brige o djeci predškolskog uzrasta (NN 29/83). Stvar je u procesu već nekoliko godina i doista ne znam kada će se konačno donijeti odluka o njegovoj izmjeni. Osoba profesorskog zvanja može biti ravnatelj svog privatnog dječjeg vrtića no ne smije raditi u neposrenom radu s djecom. To mogu samo odgajatelji koji su završili Učiteljsku akademiju (smjer predškolski odgoj) i stekli stručno zvanje ''odgajatelj predškolske djece''. Prema promjenama u Bolonjskom procesu taj studij je sada koncipiran kao trogodišnji. Za detaljnije informacije obratite se u Ministarstvo znanosti, obrazovanja I športa. Pozdrav,

 • vlatka @ 11.01.2007, 13:42

  Postovana gđo. Burić,
  puno Vam hvala! Očito je da sam onda u Sesvetama, kada sam se raspitivala vezano uz otvaranje vtića, dobila krivu informaciju. Pretpostavljam da je točno to što mi je tamo rečeno, da osobe prof. zvanja mogu raditi i kraće programe s djecom u vrtiću, npr. podučavanje stranih jezika (ukoliko je osoba npr. završila 6. stupanj u školi stranih jezika)?
  Hvala, puno pozdrava!!

 • helena @ 12.01.2007, 14:20


  Točno je da osobe sa završenim 6. stupnjem mogu raditi kraće programe stranog jezika u vrtiću, obično su ti programi organizirani u vrijeme nakon boravka djeteta u vrtiću. Ukoliko se odlučite krenuti u privatnu inicijativu, svakako se povežite sa ljudima iz Udruge ravnatelja privatnih vrtića, savjet potražite i u Gradskom uredu i u Ministarstvu kako biste zaista imali cijelu sliku funkcioniranja. Pozdrav!

 • vlatka @ 12.01.2007, 15:17

  Hvala Vam puno!!
  Puno pozdrava!

Brzi odgovor

Prepiši znakove:

Brza prijava

Kor. ime: Lozinka:

Početna stranica
Korak po korak na Facebooku


forum


kontakti


newsletter

korak po korak je program metoda poučavanja usmjerenih na dijete

7. travnja 2020.
3.256.857 posjeta