REYN-Hrvatska

Članak 28.

REYN-Hrvatska

Priprema za školu i vježbe grafomotorike

 • Sonja @ 13.04.2007, 14:16

  Čini mi se da nas ima dosta koje ovo zanima:

  Preporuka literature za vježbe grafomotorike za dijete koje će uskoro u školu. Možda se ne bi trebalo ograničiti samo na grafomotoriku, već i na logičko razmišljanje i zaključivanje.

  Naime, po knjižarama se prodaje sve i svašta - radni listovi i vježbenice, a nisam sigurna da je sve i primjereno NAŠEM školskom sustavu. Dosta su česti prijevodi stranih izdanja (nabavila sam nešto "na neviđeno" prek interneta tj. nisam mogla prolistati. Bilo je deklarirano za 5-7 godina, a unutra matematika za 2. razred osnovne...

  Što preporučujete?

 • UČI @ 13.04.2007, 15:54

  Draga mama,
  mislim da je važno da prvo sami "istražite" koje je područje interesa vašeg dijeteta. Svaka nakladnička kuća će vam ponuditi pregršt vježbenica za predškolsko dijete. Nemojte nikako "mučiti" svojeg limača s redovima kosih i inih crta ne bi li poboljšalo svoju grafomotoriku, ako ono to ne voli. Naime, ima djece koja vole i zabavno im je ispunjavanje redova slova ili crti i oblika, no ima i one koja preferiraju vježbenice s logičko-matematičkim zadacima. Moj predškolac obožava te posljednje. Ja vam preporučujem stranicu www.foma.hr na kojoj ćete sa sigurnošću moći izabrati dobru vježbenicu, hrvatskih autora za različita područja interesa. Usput, vježbenica Katice Puškarić: "Pripremi se za školu" ima zadatke vrlo slične testu kojeg klinci ispunjavaju na predupisnom testiranju.
  Puno sreće i užitka u zajedničkom rješavanju i druženju!

 • Sonja @ 18.04.2007, 13:16

  Hvala, naručili smo preporučenu vježbenicu, pa sad čekamo da stigne.

  U međuvremenu obavili liječnički pregled - kaže liječnica školske medicine da je našem sinu grafomotorila izrazito nezrela. Zapravo, najprije je rekla "osrednja", ali sam je potakla da mi iskreno i otvoreno kaže. Znamo mi to i sami. Zapravo, roditelj koji poznaje svoje dijete rijetko se iznenadi rezultatima pregleda.

  Logički zadaci našem sinu nisu problem - nikada nisu bili, pa zapravo nema svrhe da ga s tim zasipamo kad on to radi "lijevom nogom" bez ikakvog napora. Napor je držanje olovke, škara itd. Sa kistom, recimo, ide lakše jer kist zahtijeva drugačiji "hvat" (više se koristi ručni zglob, a manje prsti). Isto je i s kredom. I da - kako kaže mama Uči - snalazimo se s aktivnostima koje dijete voli.

  Dijete ne samo da poznaje slova, on čita i računa bez problema, no pisanje i crtanje je druga stvar! Nadam se da će naići na učitelja/učiteljicu koji će imati strpljenja i razumijevanja da mu osigura vrijeme koje mu treba da pismeni zadatak dovrši do kraja.

  Od materijala za vježbanje fine motorike još koristimo sitne puzzle, lego kocke i druge srodne igračke za sastavljanje, a od pismenih zadataka obožavamo labirinte, zapetljane uzice i slično. Nadam se da će i ljeto donijeti napredak.

 • Sonja @ 26.04.2007, 12:51

  Stigla nam je preporučena vježbenica "Pripremi se za školu" Katice Puškarić. Zadovoljna sam kako je organizirano gradivo - dijeli se na parne i neparne zadatke (tj. ima naizmjence čiste grafomotoričke vježbe i logičke zadatke kod kojih je potrebno zaključivanje i rješavanje problema). Zadaci postepeno postaju teži.
  Pokazali smo vježbenicu logopedici, koja ju je također povoljno ocijenila, uz napomenu da je treba rješavati REDOM da se paralelno vježba i motorika i logika.
  Moj sin baš nije oduševljen redovima zakrivljenih crta, ali digli smo ga na "štos" i rekli da su to morski valovi, zubi grablji (bla bla) i stvar sada ide. Inače, moje bi dijete najradije crtalo vodovod, hidropak, kabele i prekidače ili barem ceste i pruge, a ljude i životinje ne bi nikako... Uz dobru motivaciju sve će to doći na svoje mjesto, bar se nadam. Hvala na savjetu!

 • Gost @ 28.04.2007, 11:52

  Draga Sonja,
  pa nek crta dečko vodovod!Nedavno smo u mojoj skupini pekli tortu.Maja je odvajala bjelanjak od žutanjka, Helena brojala žlice šećera, Matija mazao kalup uljem i posipao brašnom da nam torta ne zagori, Ela rezala marelice a Filip je zapisao recept da ga ne zaboravimi za slijedeći put. Nemam ništa protiv radnih listića i crtica i kružića ako je dijtet zainteresirano za takovu vrstu vježbe grafomotorike ali naš Filip je pisanjem recepta za prefinu tortu koju su djeca sama pripravila isto tako vježbao grafomotoriku na način za koji je bio intrinzično motiviran.Dakle, najvažnije je da djecu zanima ono što rade jer ona uče radeći a koja je metoda to je ipak sekundarno.Napravila sam po uzoru na montesori pedagogiju taktilna slova od tzv."šmirgl" papira na kartonu s kojima djeca igraju vrlo spontane igre pogađanja slova "žmirečki".Moram naglasiti da djeci nisam dala upute a da su ona instiktivno nakon perioda manipuliranja, osimislila natjecanje u pogađanju slova po opipu.Mlađa djeca su u ovoj igri promatrači (glas za mješovitu skupinu,op.) što je isto jedan vid učenja....Po meni ne treba biti rigidan u odabiru metode već je najvažnije pratiti djetetovu prirodu i nudeći mu tražiti onu koja će mu najviše odgovarati.Ako je to crtanje vodovoda, ok...može recimo napisati dijelove vodovoda ili....mašti na volju.
  Lijepi pozdrav

 • Sonja @ 18.06.2007, 08:15

  Evo - mali update. Napomena - naš sin čita već dugo (čak i titlove) i to nije problem. Problem je fina motorika ruke za pisanje i crtanje.

  U međuvremenu on je uspješno savladao brojne "prepreke" upisa u školu i to je iza nas - čekamo početak školske godine.

  Sad se polako počinjemo pripremati (bez pritiska i nervoze, ali redovito) i vidi se napradak. Jednom je to crtanje vodovoda...drugi put labirint, treći put nešto treće, često vezanje cipela ili navođenje konca u debelu iglu za goblene. Dijete je najviše motivirano vlastitim uspjehom i nadam se da će tako i ostati. Sve polako i s mjerom! :-)))

 • nena @ 22.02.2009, 20:10

  molim vas da li mi netko može reći gdje se mogu kupiti radni listići za predškolsko djete moj sin ove jeseni kreće u 1 razred i htjela bi kupiti radne listiće da se malo izvježba

Brzi odgovor

Prepiši znakove:

Brza prijava

Kor. ime: Lozinka:

Početna stranica
Korak po korak na Facebooku


forum


kontakti


newsletter

korak po korak je program metoda poučavanja usmjerenih na dijete

4. travnja 2020.
3.253.439 posjeta