REYN-Hrvatska

Članak 28.

REYN-Hrvatska

portfolio

 • marijana @ 10.11.2007, 18:37

  Zanima me kako se vodi profesionalni portfolio učitelja .

 • Gost @ 14.11.2007, 16:44

  Draga kolegice,
  pitanje je puno jednostavnije nego što je odgovor na njega . Naime, postoje različite vrste učiteljskih portfolia koje su uglavnom povezane sa svrhom zbog koje učitelj/ica vodi takav portfolio. Ipak najjednostavnije rečeno, učiteljski portfolio je zbirka "uzoraka/radova koji svjedoče o praksi/kvaliteti rada učitelja i njegovom/njezinom profesionalnom razvoju. Na početku portfolia nalaze se osnovne informacije o učitelju/ici (ime, prezime, gdje radi).
  Nadalje se u portfolio stavlja sve ono što svjedoči oVašoj praksi u razredu (pripreme, dječji radovi, evaluacije djece i roditelja, fotografije...). Tu je jako važna jasna struktura i odabir onih radova koji najviše svjedoče o vašem radu. Mi učiteljima predlažemo da portfolio organiziraju prema ISSA Pedagoškim standardima jer im ona tako služi i za lakše određivanje vlastitih ciljeva u profesionalnom razvoju (učitelji vrlo lako na temelju portfolia odrede što su im jake strane i što trebaju unaprijediti). Preporučujemo i da se napravi npr. godišnji plan unapređenja kvalitete i to priloži u portfolio.
  Eto, to je ukratko o portfoliju. Ako imate još pitanja rado ćemo Vam odgovoriti. Moram napomenuti da se sve što sam napisala odnosi i na odgajatelje kojima također preporučujemo da vode svoj portfolio.
  I na kraju, moram priznati da mnogi učitelji na prvu loptu kažu da vođenje portfolia oduzima puno vremena i zahtijeva dosta angažmana. Naravno, u početku je to istina međutim iskustvo nam govori da portoflio jako otvara komunikaciju među profesionalcima (jer svatko voli prolistati tuđi portfolio i u njemu naći mnoštvo ideja za sebe). Druga velika prednost je da izvrsno sredstvo za objektivnu procjenu vašega rada, pa umjesto da vas netko procjenjuje (npr. za napredovanje) samo kroz opažanje u jednom satu, Vi na temelju portfolia možete govoriti što sve radite tijekom čitave godine i koliko napora ulažete u svoj posao.
  sanja

 • Gost @ 31.10.2013, 06:25

  poštovana, zanima me da li je vođenje portfolie u vrtićima obvezna, tu mislim da li je donešena po predškolskom zakonu ili je to još jedna od ideje naše ravnateljice? Da li mi to MORAMO voditi ili po našem izboru? hvala

 • Gost @ 03.11.2013, 22:31

  poštovana, mene zanima da li je vođenje portfolije obvezno u vrtićima, naime mi imamo dokumentaciju koju je propisalo ministarstvo, a ovo mi se čini da ne treba nego po vlastitom izboru odgojitelja ili vrtića. molim što brži odgovor. hvala

Brzi odgovor

Prepiši znakove:

Brza prijava

Kor. ime: Lozinka:

Početna stranica
Korak po korak na Facebooku


forum


kontakti


newsletter

korak po korak je program metoda poučavanja usmjerenih na dijete

4. travnja 2020.
3.253.440 posjeta