REYN-Hrvatska

Članak 28.

REYN-Hrvatska

pohvala ili kritika

 • Gost @ 19.01.2007, 17:24

  prijedlog za anketu:
  Što vam je bolji poticaj za rad pohvala ili kritika.Meni kao odgajatelju puno je veći poticaj za rad pohvala,a to je i svakom djetetu draže,svako dijete u sebi ima nešto drago i dobro.

 • Sonja @ 23.01.2007, 09:17

  Pohvala je uvijek bolja od kritike. Ne treba za to neka velika pamet - samo si svatko od nas treba razmisliti što je njemu/njoj milije. Nemojte drugima činiti ono što ne želite da čine vama... Poznato?
  A kritika, kad mora biti izrečena (ima takvih situacija) može se izreći na RAZLIČITE NAČINE. Daklem, uvijek treba voditi računa da naše riječi (i djela, i djela...) imaju nekakve posljedice, pogotovo ako su upućene maloj djeci ili djeci općenito. Oni još nemaju "debelu kožu" i jako ih se dojmi prijekor i kritika. Tako stječu loše mišljenje o sebi, a to dugoročno ima strašne posljedice.
  Ovo pak ne znači da im treba sve pustiti - granica mora biti, ali postavljamo ih na ljudski način, dajući djetetu da osjeti kako njegovo dostojanstvo nije ugroženo ni narušeno.
  U praksi - nije to baš tak lako izvesti, ali trudimo se i svaki dan vježbamo. I nadamo se najboljem.

 • Nataša @ 20.02.2007, 18:13

  Kako nisam jedan od stručnjak , već samo mama sada već velikog djeteta, uvjerila sam se da pohvala fenomenalno utječe na dijete i često sam koristila pohvala u odgoju, dijete se osjeća važnije, sposobnije i bolje. Kritiku sam koristila u onom periodu kada dijete pokušava preći i pomaknuti granice malo previše , uglavnom ja sam za pohvalu.

 • buba @ 16.03.2007, 20:50

  Pozdrav,
  jednom sam svog tatu pitala kako to da me ni zašto nije nikada pohvalio na što mi je odgovorio ( s izrazom na licu halo?!?) da se to ne radi jer se onda djeca pokvare.Danas sam mama 18 godišnjakinje koju čitav život konstruktivno hvalm ali koja je naučena i na kritiku.Slažem se da postoje način dobre i loše kritike kao što postoje i loše pohvale.Navest ću primjer:predškolac crta za stolom duboko koncentriran a tata ( ili mam ) je zabavljen svojim poslom.Dijete završava crtež i ponosno donosi crtež na ocjenu roditelju, a roditelj počinje hvaliti crtež koji je toliko apstraktan da uopće ne zna što to točno pohvaljuje.To je loša pohvala.Prvo je roditelj trebao uzet par minuta vremena i pitati dijete što je to točno nacrtalo, a tek onda pohvaliti.Konstruktivno. S druge strane i kritika može biti konstruktivna ako se kritičar sav ne zapljuje od kritiziranja! Pa to nas i razlikuje od životinja:mi naše emocije moramo naučiti kontrolirati.Za djecu a i za odrasle je dobro čuti i kritike upravo zbog "treninga".Teško je za vjerovati da će za moju kćer bezgranično razumijevanje koje dobiva u svom domu imati i ostatak svijeta.Upravo zato svi se moramo naučiti i primati kritike pri čemu je vrlo važno i "tko govori, a ne što govori".
  Lijepi pozdrav,

 • Gost @ 29.03.2008, 20:18

  ne čini drugima ono što ne bi želio da tebi čine - ili u pozitivnoj varijanti, a još samo kad bi bilo tako lako!

Brzi odgovor

Prepiši znakove:

Brza prijava

Kor. ime: Lozinka:

Početna stranica
Korak po korak na Facebooku


forum


kontakti


newsletter

korak po korak je program metoda poučavanja usmjerenih na dijete

4. travnja 2020.
3.253.534 posjeta