REYN-Hrvatska

Članak 28.

REYN-Hrvatska

pedagoški standard o broju djece

 • Gost @ 02.11.2006, 18:40

  Poštovani!
  Imam jedno pitanje i hitno mi treba jedan podatak koji nisam znala na stručnom ispitu ,a nigdje ga ne mogu naći.Za pedagoški standard znam, ali mi treba bro,j koliko djece treba biti po tom standardu u svakoj skupini u vrtiću.Unaprijed zahvaljujem

 • Gost @ 02.11.2006, 21:59

  Najbolje informacije možete pročitati na www.udruga.odgajatelja.hr , pod temom normativi broja djece.

 • helena @ 06.11.2006, 15:50

  Razlog iz kojeg ne možete tako lako naći Standarde leži i u činjenici što su oni doneseni još 1983. dakle prošlo je oko 23 godine od njihova donošenja pa ih vjerojatno nećete tako lako naći u elektronskom formatu već u arhivu Nacionalne knjižnice ili Narodnih novina. Donji podatak sam pronašla na forumu pa Vam ih tako proslijeđujem. Nadam se da će Vam pomoći.

  Utvrdjuje se broj djece po dobnim grupama u optimalnoj predskolskoj organizaciji kako slijedi:

  1. dobna grupa djece u drugoj godini zivota 12 djece

  2. dobna grupa djece u trecoj godini zivota 16 djece

  3. dobna grupa djece u drugoj i trecoj godini zivota-mjesovita grupa 14 djece

  4. dobna grupa djece u cetvrtoj godini zivota 20 djece

  5. dobna grupa djece u petoj godini zivota 25 djece

  6. dobna grupa djece u sestoj godini zivota odnosno u godini prije polaska u osnovnu skolu 30 djece

  7. dobna grupa djece u drugoj godini zivota do polaska u osnovnu skolu-mjesovita grupa djece od navrsenih 18 mjeseci do polaska u osnovnu skolu 14 djece

  8. dobna grupa djece u cetvrtoj, petoj i sestoj godini zivota -mjesovita grupa djece od navrsene trece godine do polaska u osnovnu skolu 20 djece

  Mjesovita grupa u skladu sa tockom 7. i 8. moze se organizirati samo u sredinama gdje ne postoje uvjeti da se organiziraju dobne grupe u skladu sa stavom 1. tocka 1. do 7. ovoga clana.
  Ako postoji potreba moze se upisati i vise djece u pojedinu grupu, u pravilu 20% vise na normativ za odnosnu dobnu grupu.
  Ako prostorni uvjeti rada bitno odstupaju od uvjeta optimalno utvrdjenih elemenata standarda drustvene brige o djeci, broj djece moze se smanjiti najvise do 20%.

  Pozdrav!

 • Gost @ 26.11.2006, 16:08

  Zanima me hoće li se postojeći standardi o broju djece u skupinama uskoro mijenjati? Možda imate neke informacije o tome.

  Naime, ako u starijoj dobnoj skupini (predškolci) na 35-ero djece (primjer iz mog vrtića) rade dva odgojitelja, koliko se oni mogu posvetiti svakom djetetu dnevno? Koliko je rad u takvim uvjetima kavlitetan? Vrijeme preklapanja je relativno kratko tako da je odgojitelj veći dio vremena ustvari sam. Mislim da je odgojiteljima takav rad jako iscrpljujuć, a ni djeca sigurno nemaju puno koristi.

  Znate li možda kada će se poduzeti nešto po tom pitanju?
  Unaprijed hvala na odgovoru.
  Aretha

Brzi odgovor

Prepiši znakove:

Brza prijava

Kor. ime: Lozinka:

Početna stranica
Korak po korak na Facebooku


forum


kontakti


newsletter

korak po korak je program metoda poučavanja usmjerenih na dijete

7. travnja 2020.
3.256.969 posjeta