REYN-Hrvatska

Članak 28.

REYN-Hrvatska

Otvaranje vrtića

 • Gost @ 13.02.2006, 13:18

  Trenutno sam još student, ali imam namjeru otvoriti vrtić čim je prije moguće. Jedan od prvih problema na koje sam naišla prilikom traženja potrebnih informacija bio je taj što ne mogu pronaći onaj standard na koji se poziva Zakon o predšk. odgoju i naobrazbi. Postoji li on uopće ili još uvijek vrijedi onaj iz 197x ? Dakle, ne znam ni gdje početi - koliko odgajatelja na koliko djece, veličina samog vrtića i prostorija u njemu... Imate li Vi neke svoje standarde, a da su u skladu sa zakonom? Još me zanima i kako se može postati članom Vaše udruge kao fizička/pravna osoba.

 • helena @ 14.02.2006, 16:24

  Predškolski odgoj ostvaruje se na temelju Državnoga pedagoškog standarda predškolskog odgoja i naobrazbe. I dalje je na žalost, na snazi onaj stari državni pedagoški standard predškolskog odgoja i naobrazbe kojim se utvrđuju:
  1. mjerila za broj djece u odgojnim skupinama, 2. ustroj programa s obzirom na trajanje i namjenu, 3. mjerila za broj odgojitelja, stručnih suradnika i ostalih zaposlenika u dječjem vrtiću, 4. mjerila za financiranje programa dječjih vrtića, 5. materijalni i financijski uvjeti rada, 6. predškolski odgoj i naobrazba djece s teškoćama u razvoju i darovite djece, 7. predškolski odgoj i naobrazba djece hrvatskih građana u inozemstvu, 8. predškolski odgoj i naobrazba djece pripadnika etničkih i nacionalnih zajednica ili manjina, 9. ustroj predškole.
  Možete ga potražiti u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa ili u arhivi Narodnih novina. Također je važno da se upoznate sa Zakonom o predškolskom odgoju i naobrazbi kojim se uređuje predškolski odgoj i naobrazba te skrb o djeci predškolske dobi kao dio sustava odgoja i naobrazbe te skrbi o djeci. Njega potražite na web stranici Ministarstva znanosti, prosvjete i športa. Nadam se da ćete uspjeti u svom naumu. POU Korak po korak je registrirano kao ustanova koja nema svoje članstvo, no ako želite postati članom Udruge roditelja Kpk obratite im se linkom sa naše stranice. Sretno, nadam se da ćete uspjeti u svom naumu!

 • Gost @ 04.05.2006, 15:12

  Hvala na pomoći!

 • helena @ 08.05.2006, 12:07

  Jasna, javite nam kako se odvijaju stvari s otvaranjem vrtića. Nadam se da smo Vam barem malo pomogli.

 • Gost @ 13.10.2006, 22:00

  Pozdrav svima na forumu.
  I ja sam studentica koja bi željela nakon fakulteta, zajedno s jednom kolegicom, otvoriti vrtić. Proučila sam Zakon o predškolskom odgoju i sve što se tiće te pravne strane.
  Mene zanima od kuda početi?? Da li treba za to pisati neki projekt, provesti istraživanje, predstaviti svoje ciljeve u tom smislu?? Isto tako, da li bi bilo pametno otići u Ministarstvo ili Gradsko poglavarstvo i tamo se direktno raspitati o tome?? I kakva je točno situacija sa financiranjem, koga tražiti potporu u tome?
  Puno hvala na odgovoru.
  Marina

 • Gost @ 17.01.2007, 22:36

  možete mi molim vas pomoći i reći na kojoj stranici da nađem zakon...jer nikao ne mogu..
  unaprijed hvala

 • Gost @ 18.01.2007, 18:24

  Zakon možeš naći na www.nn.hr/clanci/sluzbeno/1997/0152.htm, a što se tiče ostaloga vidjet ćeš da je komplicirano jer nije dovoljno da sastaviš akt o osnivanju i program, već je puno važnije da se uklopiš u urbanističke uvjete određenoga grada. Vrtić mora biti samostalni objekt (možeš li isfinancirati gradnju, kupovinu zemljišta ili kupiti kuću u kojoj nećeš stanovati?), i za njega mora postojati tzv "markica" na određenom području, dakle da je predviđena gradnja takve ustanove urbanističkim planom.
  Ja sam htjela u Rijeci otvoriti, ali sam odustala. Pokušat ću u prigradu saznati kakve oni uvjete propisuju, ali nisam jako optimistična. Mislim da ću se prebaciti na igraonicu, iako to nije ono o čemu sam maštala.
  I sama pročelnica gradskog odjela za školstvo mi je savjetovala da se obratim direktno nekome tko je već otvorio vrtić na našem području, ali da se prvo obratim gradskom odjelu za urbanizam. Da ne radim planove i programe uzalud.
  Sretno

 • Gost @ 08.02.2007, 16:24

  Ja sam odgojiteljica bez posla, radim ponekad na zamjenama.. Znate kako je to. Kolegice za mirovinu ne žele niti pomisliti na nju, a na natječajima se primaju oni koji imaju "vezu".
  Dosta mi je i želim otvoriti vrtić te raditi ono što volim i znam!
  Nisam primjetila da moraš imati samostalni objekt, znam privatne vrtiće koji su u kućama pa čak i zgradama..
  Ono što mene brine jest subvencioniranje grada. Ne znam koliko su "dužni" financijski pomagati, a znam da se u okolici, u nekim gradovima i privatnim vrtićima subvencionira 50-60% ekonomske cijene po djetetu.
  Postoji li nešto zakonski uređeno.. Možda po županijama (ja sam u istarskoj)??

Brzi odgovor

Prepiši znakove:

Brza prijava

Kor. ime: Lozinka:

Početna stranica
Korak po korak na Facebooku


forum


kontakti


newsletter

korak po korak je program metoda poučavanja usmjerenih na dijete

4. travnja 2020.
3.253.549 posjeta