REYN-Hrvatska

Članak 28.

REYN-Hrvatska

Nova sredina

 • marija @ 15.11.2005, 21:04

  Poštovani,
  jako sam sretna što sam se uključila u "korak po korak". Ukratko: doselili smo u mali gradić prošle godine i upisali ovdje troje od četvero naše djece. Najstariji je srednjoškolac. Škola je prekrasna iako zub vremena neumitno radi. Upravo je u tijeku zamjena ravnatelja. "Stari" odlazi ali ostaje u školi kao učitelj a nova ravnateljica je jako ambiciozna. Sa bivšim ravnateljem smo u dobrim prijateljskim odnosima a nova ravnateljica mi se jako sviđa kao i njezin pristup rješavanju problema. Želi obnoviti mnogo toga što je već trebao i njezin prethodnik. Novaca je premalo, moli nas roditelje da se uključimo. Ja imam zamisao da kupim kantu boje za zidove i valjke te tako potaknem i druge roditelje da se malim prilozima uključe u obnovu škole. Nadalje, budući da poslovno surađujem sa jednim našim poznatim dječjim psihologom koji je u mirovini ali ipak još aktualan sa svojim knjigama upravo na temu dječjeg ponašanja - upitala sam ga da li bi bio voljan napraviti u našoj školi tribinu.
  Kako da to sve izvedem a da "vuk bude sit a ovce" na broju. Ne bih se otvoreno htjela nametati da ne povrijedim bivšeg ravnatelja a opet niti pasivno gledati kako se osoblje škole bori samo nastojeći uljepšati školske dane naše djece.
  Što vi mislite - kako da to diplomatski izvedem i ne privučem previše pažnje na sebe jer je sredina dosta učmala i gotovo da se zamjera veći angažman roditelja - sve po principu da smo odmah sumnjivi jer očekujemo blaže kriterije za našu djecu. Inače naši su đaci odlikaši i jedan vrlo dobar (8. razred) i zaista im ne treba nikakvo "popuštanje".
  Zahvalna Marija
  Pozdrav i - samo tako nastavite sa željom da nas je više

 • Nives @ 17.11.2005, 13:26

  Poštovana gospođo Marija,

  Razumijem vaše nedoumice. Naše mlado demokratsko društvo još je nenaviklo na civilne inicijative. Ljudi još uvijek očekuju da im probleme riješi netko odozgo i ne shvaćaju da se za rješenje mnogih problema mogu i moraju sami pobrinuti. Pogotovo su sumnjičavi prema nekome tko se želi ''petljati'' u rad škole. No, sudjelovanje roditelja u životu škole u svijetu je potpuno normalna stvar. U našim edukacijama za učitelje za primjenu Programa Korak po korak sudjelovanje roditelja i obitelji je važna tema. I, u ponekim sredinama, najteže primjenjiva jer mnoge škole imaju politiku ''zaključanih vrata'' . No, situacija se polako i kod nas mijenja i jedino što vam mogu savjetovati jest da hrabro probijate led. Da ne biste unijeli pomutnju i možda čak nepotrebno duplicirali akcije, posavjetujte se s novom ravnateljicom i učiteljima vaše djece i ponudite im pomoć u animaciji i koordinaciji roditelja. Možda škola ima dovoljno novca za boju, a dobro bi došle vrijedne ruke roditelja; ili možda treba sakupiti novaca; možda učitelji preuzmu koordinaciju rada roditelja pa napore treba ograničiti samo na učionicu vašeg djeteta. Puno je mogućnosti kako se škola složno može urediti. A onda slijedi jako puno mogućnosti kako roditelji mogu sudjelovati u neposrednoj nastavi kao pomagači učiteljima. I ne samo roditelji, nego i šira obitelj i zajednica, pa i psiholog čija će pomoć sigurno biti dočekana s veseljem.
  Želimo vam puno uspjeha! Veselilo bi nas da s nama podijelite rezultate i reakcije drugih roditelja.
  Dragi roditelji, javite nam se s vašim iskustvima.
  Srdačan pozdrav,
  Nives Milinović
  Ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta ''Korak po korak''

Brzi odgovor

Prepiši znakove:

Brza prijava

Kor. ime: Lozinka:

Početna stranica
Korak po korak na Facebooku


forum


kontakti


newsletter

korak po korak je program metoda poučavanja usmjerenih na dijete

7. travnja 2020.
3.256.971 posjeta