REYN-Hrvatska

Članak 28.

REYN-Hrvatska

nasa djeca imaju pravo na dovoljan broj pedagoskog

 • Gost @ 03.10.2007, 17:59

  krajnje je vrijeme da se udruze roditelji, odgojitelji, psiholozi, udruge za zastitu prava djece te prevenciju zlostavljanja!!!! donesimo standarde prema kojima ce svako dijete imati pravo na odgovarajucu skrb, njegu i odgoj!! svakodnevno zatvaramo oci pred cinjenicom da grad kao poslodavac, ministarstvo kao nadlezna ustanova zlostavlja svako dijete koje je upisano u grupe a da se nije osigurao dovoljan broj odgajatelja.... koji je dovoljan broj odgajatelja??? to je ono sto svi oni ne zele provesti u djelo - standarde ( koje ima svaka drzava - i oni su jako jasni , ne treba biti bog zna sta mudar) i time su sudionici u zlocinu.
  uz to pogledajte na google -u staff - child ratios i usporedite ih sa situacijom u nasim vrticima.
  odgojitelji u zagrebu su supermani, jer kao sto vidimo u cijelom se svijetu covjekove mogucnosti - podcjenjuju!! pa moze jedan odrasli i 50 djece kvalitetno uciti ali samo ako je Hrvat!!! fakat smo super narod a u vodece mudre glave imamo vrasko povjerenje -
  hvala
  superman

 • Sonja @ 04.10.2007, 11:33

  Ipak se nešto događa... Evo, na web stranicama Zavoda za školstvo - Agencije za odgoj i obrazovanje nalaze se PRIJEDLOZI novih standarda za predškolski odgoj, te osnovnu i srednju školu. Evo linka:

  http://www.azoo.hr/tekst/vijece-za-pedagoski-standard-predskolskoga,-osnovnoskolskoga-i-srednjoskolskoga-sustava-odgoja-i-obrazovanja-mzos-a-izradilo-je-prijedlog-drzavnog-pedagoskog-standarda.../185

  Download dokumenata - u dnu stranice!

  Nije puno, ali je ipak korak naprijed... Korak po korak, zar ne?! Nadamo se i realizaciji u navedenom periodu od 5 godina, do kada bi se standard trebao primjenjivati u potpunosti. Nije lako, ali se može.

 • Gost @ 04.10.2007, 23:53

  to je mudro, ali kad za tako veliku stvar koja moze biti i od zivotne vaznosti mi cekamo ostvarenje unutar 5 predstojecih godina, onda se nebi slozila da smo cekanjem dio rjesenja, prije bih rekla da nismo osvjestili vaznost... to nije samo vazno, to je HITNO, prema tome HITNOST rjesenja.
  stvarno se nadam da je vas optimizam tu sa razlogom, mozda ste upravo vi ta koja na tome zurno radi, ako jeste hvala ali žurno žurno
  netreba nam standard koji odgovaraj gradu,proracunima, neka se oni "rastegnu prema standardima u kojima su bitna samo djeca

 • Sonja @ 05.10.2007, 11:09

  Hvala na podršci, ali nisam ja ta koja radi na provođenju standarda. Ja sam "samo" mama, ali sada u šestoj godini vrtićkog staža. Izuzetno smo zadovoljni vrtićem kao rješenjem za našu djecu, ali uvijek može bolje.

  Objektivno - zašto se u prijedlogu standarda navodi 5 godina prijelaznog perioda: Kad pročitate dokumente u cijelosti, vidi se da je tu mnogo toga u igri - nema dovoljno objekata (infrastruktura nam je često upitna, ne samo što se tiče vrtića, tu su i škole, i zdravstvo i još mnogo toga). Raskorak je velik - stari normativi bili su iz 1983. godine, a od tada je bilo vrlo malo vidljivih pomaka.

  Da, točno je, TREBAMO više i bolje i naša djeca to zaslužuju. Najlakše je zaposliti dodatne odgajatelje (radi se i na tome) po odgojnim skupinama, ali gradnja jednog vrtića traje mjesecima. Netko to treba i platiti, a svi se žalimo da su nam plaće male...

  No, kao što prijedlog standarda predviđa - bolji dani su na vidiku. Ne ide to preko noći, ali to je teško shvatiti roditeljima koji trebaju mjesto za dijete SADA - i ja sam među takvima.

  Mi kao roditelji također možemo puno napraviti - olakšati odgajateljicama njihov težak i odgovoran posao razumijevanjem i suradnjom na svakom koraku. Pet godina prođe brzo - vjerujte mi, meni je proletjelo tih pet godina koliko mi je stariji sin boravio u vrtiću. Nije sve bilo idealno, ali nikada NIKADA nismo imali primjedbe na osoblje.

  Što se tiče hitnog provođenja standarda, treba senzibilizirati javnost (odgovorne, tj. političare i sve one koji donose odluke o financijama) da je to važno, da su djeca važna - važnija od stadiona i mnogih drugih stvari. A to možemo činiti gdje god i kad god stignemo. Sretno!

 • buba @ 12.10.2007, 21:23

  Nisam se dugo uključivala, ali danas me "svrbe prsti".Mogu Vam opisati kako izgleda moja skupina da dočaram onima koji ne rade u neposrednom radu s djecom ili studentima koji još nisu ušli u skupinu našu predškolsku stvarnost.Moja skupina je tzv. mješovita starija skupina u kojoj boravi 27-ro djece u dobi od 4 do 6 godina. Na sreću,radi se o izdvojenom objektu s prekrasnim dvorištem i dovoljno velikim prostorom unutar vrtića za smještaj dviju skupina u kojem smo osmislile niz centara zanimljivih djeci i tu moje zadovoljstvo i završava. Dio djece odlazi nakon ručka na spavanje tako da jedan odgojitelj ima na brizi i djecu koja spavaju a istovremeno radi i s djecom koja ne spavaju.Svi čekamo nove standarde kao ozebli sunce jer ovog trena sve zapravo ovisi o entuzijazmu svake odgojiteljice ponaosob.U švicarskom Baselu osmero djece ima svoju odgojiteljicu,dok u Barceloni dvoje više "djeli" jednu "tetu".Kod nas se pak sve svodi na ljudski faktor. Većina odgojiteljica su struku odabrala srcem no to nije razlog da im se ne omoguće normalni uvjeti za rad.Toliko o odogojiteljicama.Jučer mi je jedna djevojčica rekla da je u vrtiću prevelika galama.Toliko o djeci.Ona su prva zaslužila bolje uvjete.No, netko je spomenuo politiku pa da se i na to osvrnem.Nemajmo iluzija:djeca nisu glasači pa onda stvarno ne znam čemu da se političari s njima bave.Ironična sam, ali mislim da to nije daleko od istine. Javnost na žalost još uvijek vrtić percipira kao čuvalište djece i stoga je svaki kvalitativni pomak prespor.I za kraj još malo ironijice i sarkazma: fala bogu pa su nam nogometaši nagrađeni sa po 25000 eura za 3 (slovima:tri)dobro odigrane utakmice.E,da se mala dječica nogometaši...di bi nam kraj bio!
  Lijepi pozdrav,

 • Gost @ 19.10.2007, 18:25

  buba, bravo
  ajmo nesto uciniti po tom pitanju. ajmo se za pocetak svi uclaniti u udrugu odgajatelja i zatim trazit donosenje standarda u roku od tjedan dana - mislim da je za to dovoljno i jedan dan ako covjek ima soli u glavi - jel tak?
  ja sam uzasno ljuta, mozda moj odgovor zvuci sad pretjeran, ali svaki dan (stojim iza ovog) dajem sve od sebe za tu djecu i ne sjecam se da je netko od njih bio nesretan, osim mene!
  mi stvarno za njih radimo sve, a oni koji su zaduzeni za to da osiguraju uvjete za ostvarivanje njihovih prava to zanemaruju i prolaze nekaznjeno.
  pa to nije mudrost - donjeti standarde, kao sto si i sama navela - imaju primjera u cijelom svijetu , a ako i dalje neznaju, nisam sigurna sta upce traze na takvim pozicijama - sramota - i jos dobivaju placu!!
  superman

 • Palčica @ 27.10.2007, 16:57

  Ne znam da li je oovo točna informacija, ali sam je čula na jednom seminaru prije tjedan dana . Prijedlog smanjenja broja djece u grupama je skinut sa dnevnog reda u Saboru !!!???
  Zašto !!??
  Nezna se !!!!!!!!!!!!
  Kada će ga vratiti? Ne zna se ????
  Zar svi političari imaju djecu stariju od vrtičke dobi pa ih ova tema više ne golica? Unuci im vjerojatno imaju privatne odgojitelje jer im djedovi i bake to bez problema mogu priuštiti. Sigurno im ni kćeri ne rade u vrtiću nego u nekoj jako profitabilnoj ( umjesto neprofitabilnoj ) udruzi gdje se za rog umjesti svijeće dobiva, a ne prodaje, nekoliko tisuća eura . Toliko !

Brzi odgovor

Prepiši znakove:

Brza prijava

Kor. ime: Lozinka:

Početna stranica
Korak po korak na Facebooku


forum


kontakti


newsletter

korak po korak je program metoda poučavanja usmjerenih na dijete

4. travnja 2020.
3.253.561 posjeta