REYN-Hrvatska

Članak 28.

REYN-Hrvatska

NADARENOST SA POSEBNIM POTREBAMA(ADD)

 • žana @ 10.08.2006, 16:22

  Moje dijete je staro 5 godina i dijagnosticiran mu je add, točnije nadarenost sa posebnim potrebana. Preporučili su mi da bi za njega bilo najbolje da potražim vrtić ili školu koja radi po programu korak po korak. Moje razmišljanje je da li ću ga previše izolirati od već poznate okoline( ide u vrtić), ako ga upišem u neki drugi vrtić ili dogodine školu koja radi po tom programu. (Poznato mi je da najbliža oš u koju bi trebao dogodine ići ne radi po korak po korak programu)

 • Sanja Brajković @ 14.08.2006, 14:57

  Draga Žana,
  Savjet koji ste dobili oko upisa djeteta u korakovsku grupu a onda i razred je svakako dobar. Dodala bih još da je bitno da se radi o razredu usmjerenom na dijete a ne isključivo o korakovskom razredu (npr. Waldorf ili Montessori).
  Trebate li mjenjati vrtić i kako naći odgovarajući razred? Ako ste zadovoljni dosadašnjim odnosom prema djetetu u grupi i razumijevanjem odgajateljice s obzirom na podršku i razumijevanje koje dijete treba, ako je odgajateljica spremna učiti i surađivati s Vama tada nije neophodno mijenjati vrtić. Ako je pak djetetov razvoj ugrožen u dosadašnjoj vrtićkoj sredini, tada bi trebalo razmišljati i o preseljenju kao jednoj od mogućnosti.
  Što se tiče škole, iskustvo nam govori da se sve više učitelja uključuje u našu edukaciju. Možda ne bi bilo loše već ove školske godine otići u školu i razgovarati sa stručnim suradnicima o Vašem djetetu i o njegovom upisu sljedeće godine u razred. Pitajte ih jesu li razmišljali o obrazovanju neke od učiteljica za pristup usmjeren na dijete. Prema politici našeg osnovnoškolskog obrazovanja u našem obrazovnom sustavu se njeguje inkluzija, a prema definiciji to znači da svako dijete ima pravo pohađati školu najbliže što je moguće od njegova doma. Škola je dužna adekvatno se pripremiti za obrazovanje ovakvog djeteta. Ne bi bilo loše da se učiteljica uključi i u neke dodatne edukacije o darovitoj djeci, što će joj isto tako sigurno dobro doći u njezinom profesionalnom razvoju.
  pravovremena informacija školi, možda će im olakšati mogućnost upisa manjeg broja djece u razred što bi opet olakšalo rad učiteljici.
  Ukoliko se nakon svega odlučite za upis djeteta u drugu školu, možemo se čuti i oko toga.
  Vjerujem da ćete naći učiteljicu koja će vašem dijetetu pomoći da ostvari vlastite potencijale jer sam se i sama uvjerila da je krasnih učiteljica velik broj.
  Srdačan pozdrav,
  Sanja

Brzi odgovor

Prepiši znakove:

Brza prijava

Kor. ime: Lozinka:

Početna stranica
Korak po korak na Facebooku


forum


kontakti


newsletter

korak po korak je program metoda poučavanja usmjerenih na dijete

4. travnja 2020.
3.253.518 posjeta