REYN-Hrvatska

Članak 28.

REYN-Hrvatska

mama jednog prvašića

 • Gost @ 06.09.2005, 05:41

  Pozdrav svima koji ovo čitaju...
  Mlada sam mama koja je jučer svog 6,5 sina odvela prvi put u školu. Dobro je prihvatio učiteljicu i razred, pa se nadam da neće biti problema. Barem u početku. Za sada se puno ne brinem jer prave školske obaveze nisu započele. No, ipak ima jedna stvar, a to je hoće li moje dijete uspjeti pohvatati svo gradivo koje je raspodijeljeno u nekoliko udžbenika iz jednog predmeta.
  Ako mi netko može dati par korisnih savjeta za učenje, navike i ponašanje bila bih zahvalna...
  Koliko i kada zapravo dnevno moram kontolirati svladavanje gradiva svog prvašića? Je li bolje da dijete uči odmah nakon škole ili mu ipak treba dati malo odmora?
  Znate već iz iskustva da možda majke imaju veću tremu od djece, pa me u tom pravcu savjetujte.
  Unaprijed se zahvaljujem iz sunčanog Splita

 • Sanja Brajković @ 16.09.2005, 12:46

  Draga mama,
  vjerujem da se vaš prvašić i čitava obitelj već uhodava u školske navike. Ipak, dat ću vam nekoliko općenitih i uobičajenih savjeta stručnjaka.
  Djetetu je svakako potrebno pomoći u pisanju domaćih zadaća. Mnogi roditelji iz iskustva kažu da je s obzirom na količinu gradiva koju djeca moraju svladati (a nadamo se da se i to mijenja) to neophodno. Pokušajte djetetu pomoći u onim dijelovima koji mu nisu jasna i pomoći mu da uoči greške koje je uočilo. Izbjegavajte pisanje domaćih zadaća umjesto djeteta jer mu time dajete poruku da ono nije dovoljno sposobno samostalno riješiti zadatke koji se od njega očekuju a i navikavate ga da netko drugi rješava probleme umjesto njega. Vjerojatno je za roditelje i najteže odvagnuti granicu između pomaganja djetetu i rješavanja zadataka umjesto njega.
  Dobro bi bilo da dijete piše zadaću prije vremena za odmor i igru. Ipak, nema pravila u tome jer svako dijete ima svoj ritam koji treba poštivati. Ipak, pokušajte u svojoj obitelji stvoriti osjećaj dnevne rutine, npr. da se zadaća uvijek piše nakon ručka ili nakon škole i prije ručka. Važno je da dijete piše domaću zadaću u približno isto vrijeme u danu.
  Promatrajte dijete za vrijeme pisanja domaćih zadaća. Kada uočite da se vrpolji, ljuti ili ljulja na stolici, predložite mu odmor. Najbolji odmor je lagana fizička aktivnost. Naime, za djecu dobi vašeg sina smatra se da je dovoljno da u danu kod kuće rade 15 min. Nažalost, iskustva govore da mlađa djeca kod kuće uče puno duže, a osmaši tek 15 minuta.
  Nastajte da dijete piše zadaću uvijek na istom mjestu, bilo bi najbolje da je to njegov pisaći stol. Ipak, mjesto za pisanje domaćih zadaća ne treba biti raskošno uređeno. Važno je da je dovoljno osvijetljeno, da dijete ima sve što mu treba i da ga ne ometaju zvukovi ili buka sa strane.
  I naravno, ne zaboravite svoje brige podijeliti s učiteljicom.
  Pozivam učiteljice da nadopune moja razmišljanja svojim preporukama iz prakse.
  Vašem prvašiću i vama želim zabavno školovanje!

 • Gost @ 11.10.2006, 10:14

  Lako je roditeljima koji imaju uspješnu djecu! No, što se zapravo krije iza toga? Postoje ona djeca koja su nadarena, istinski i sama su po sebi uspješna. Ali iza veličine dobrih učenika krije se veliki trud brižnih i strpljivih roditelja.
  Maloj djeci treba usaditi ljubav prema knjizi tako da im već u najranijoj dobi počinjemo čitati razne slikovnice, priče. Dugi niz godina radim u dječjem vrtiću i primjetila sam da djeca kojo se čita imaju puno razvijeniji govor i znatno su komunikativnija. Takva djeca ranije počinju čitati, što im omogućuje i bolji uspijeh u školi. Dakoko, time ne želim reći da je djecu potrebno unaprijed učiti onome što će naučiti u školi, no s određenom dozom predznanja početak može biti mnogo manje traumatičan i stresan. Školski programi su opsežni, djece u razrednim odjeljenjima ima mnogo, a nažalost nastavnik je samo jedan. Individualni rad je gotovo pa isključen, stoga ako vam je stalo do uspijeha svoga djeteta redovito mu kontolirajte zadaće, pomažite mu, čitajte zajedno. Ovim tekstom sam htjela odgovoriti svima koji se pitaju trebaju li i kada početi pomagati svom djetetu. Odgovor je, da zaključim, da, i to čim ranije.

Brzi odgovor

Prepiši znakove:

Brza prijava

Kor. ime: Lozinka:

Početna stranica
Korak po korak na Facebooku


forum


kontakti


newsletter

korak po korak je program metoda poučavanja usmjerenih na dijete

4. travnja 2020.
3.253.480 posjeta