REYN-Hrvatska

Članak 28.

REYN-Hrvatska

Kako dobiti odgodu upisa u školu

 • tigi @ 10.04.2007, 21:30

  Poštovani trebali bi vašu pomoć, imamo dijete koje sada ima 6.god. rođen je 29.03.2001., problem je da ni ja ni moja supruga nebi htjeli da ove godine ide u školu jer smatramo da nije emocionalno sazrio. U razgovoru sa vrtičkom psihologicom došli smo do saznanja da se na to pretjerano ne gleda. Ona smatra da je intelektualno spreman jedino da mu grafomotorika nije u potpunosti razvijena.Naše mišljenje je da dijete koje ne osjeća emocionalnu sigurnost i nema dovoljno vjere u sebe još nije spremno na nadolazeće obaveze. Smatramo da bi mu ta jedna godina jako puno značila u sazrijevanju.Stoga vas molimo za savjet ako ste imali slična iskustva što učiniti da dobijemo odgodu

 • Sonja @ 11.04.2007, 13:32

  Upravo prolazim taj postupak sa starijim sinom... Za odgodu polaska u školu treba proći komisijski pregled i dobiti Rješenje o odgodi koje izdaje Gradski ured za obrazovanje i šport.

  Na vratima vrtića, a i škole koju će dijete polaziti nalazi se OGLAS o upisu u školu. Tamo piše gdje se treba javiti liječniku školske medicine (treba ponijeti karton iz ordinacije djetetovog pedijatra, a i sve druge nalaze ako nisu u kartonu). Na oglasu piše i broj telefona, pa nazovite i dogovorite termin. Dat će Vam uputnicu za laboratorij i papir koji popunjava dječji stomatolog. Možda će tražiti i mišljenje psihologa iz vrtića, ali vjerujem da to nije obavezno jer nisu sva djeca polaznici vrtića.

  Nakon pregleda liječnik školske medicine upućuje Vas na tu komisiju koja utvrđuje psihofizičku sposobnost (obično je to u školi, koliko znam) koja donosi rješenje.

  Osobno, smatram da je daleko veća greška dati dijete u školu prerano (jer popravaka tu nema) nego prekasno. Sretno! Ako roditelj smatra da dijete još nije za školu, u najvećem broju slučajeva to se i uvaži. Mi idemo na pregled u ponedjeljak... :-)

 • buba @ 11.04.2007, 18:59

  Pozdrav,
  slažem se sa Sonjom:nikad nije dobro prerano, a prekasno ni ne možete jer Vas obvezuje zakon.
  Naravno da kognitivne sposobnosti nisu jedini preduvjet da dijete smireno i sretno krene u školu i da mu škola za kratko vrijeme ne postane bauk. U predškolskom periodu velike se promjene događaju u kratkim vremenskim intervalima pa tako dijete sa sedam godina nije ni slično sebi godinu ranije.Upravo radim u mješovitoj skupini u kojoj je to vrlo transparentno. Raduje me suradnja s roditeljima i veselim se svakom njihovom pitanju ( pa čak i kritici,doista) jer je to znak da su roditelji zainteresirani za dio života njihovog djeteta u koji nemaju uvid, a važan im je:onaj u vrtiću. I koliko god smo mi obrazovani za odgoj djece, moramo se moći nositi s činjenicom da je obitelj i roditelj glavni odgojitelj.Mislim da kvalitetni roditelji poznaju svoju djecu i,poput Vas uzimaju sve aspekte u obzir promišljajući o važnim stvarima poput upisa u školu.Potpuno Vas razumijem i mislim da intuitivna znanja mogu često biti presudna.Stoga predlažem da i nadalje skupljate informacije i različita mišljenja o ovoj temi, ali nemojte se odricati "autorskih prava".Vi ste kao roditelji usotalom i najodgovorniji za svoje dijete,Vi ćete biti najveća i najvažnija podrška svom djetetu u njegovu školovanju pa stoga samo hrabro!
  Iz osobnog iskustva glasam za odogodu ako već imate dojam da će još godina pripreme biti korisna.
  Tada će potencijalni bauk vrlo vjerojatno postati cjeloživotna zabava i veselje!
  Lijepi pozdrav,

 • Gost @ 13.04.2007, 08:58

  Potpisujem sve navedeno. Doista, ako procjenjujete da vaše dijete nije emocionalno zrelo, onda napravite sve kako biste odgodili polazak u školu. Zrelost za školu uključuje jednako emocionalnu, kognitivnu i fizičku zrelost, pa malo iznenađuje mišljenje psihologa koje ste dobili, no također se slažem da možete potražiti i drugo mišljenje. Nikada nije kasno ući u ozbiljan svijet odraslih a kada se to ipak dogodi - važno je biti spreman. Pozdrav!

 • Sonja @ 13.04.2007, 09:11

  Zakonska granica dobi za školske obveznike je 15.04. - budući da je dijete rođeno dosta blizu toj granici, vjerujem da nema baš nikakvih razloga zašto bi prijedlog roditelja o odgodi bio odbijen.

  Kako bilo, kao obveznik dijete mora proći komisijsku evaluaciju psihofizičke sposobnosti, a to je i dobro jer tako znate na čemu ste i što vas čeka nagodinu. Nisam sigurna da li se komisijski pregled iduće godine treba ponoviti ili samo idete na upis s papirima. Liječnički bi treba loponoviti, pa će Vam tamo dati upute.

  Sretno i dobru zabavu još godinu dana u vrtiću!

 • tigi @ 13.04.2007, 12:48

  Zahvaljujemo na potpori i drago nam je da ima još ljudi koji razumišljaju kao i mi .Labaratorijske nalaze smo napravili još nam ostaje stomatolog idući tjedan a 23.04 smo naručeni u dom zdravlja kod liječnika. Ostajemo pri svom uvjerenju da najbolje poznajemo svoje dijete i nadamo se uspjehu.

 • Gost @ 11.07.2007, 12:29

  Evo nakon mukotrpnih pregleda,procjena i nakon što smo obišli psihologa,defektologa i psihijatra na jedvite jade smo uspjeli dobiti odgodu.Bez obzira na stručno mišljenje psihijatra,psihologa i svih ostalih da se preporuča odgoda na komisiji su nas žustro uvjeravali da činimo pogrešku i da bi dijete moglo patiti iduće godine jer je stariji od druge djece.Da postoji mogučnost da to više šteti nego koristi ali nisu nas uspjeli pokolebat ostali smo ustrajni i omogučili djetetu godinu dana igre i pripreme za nadolazeće obaveze.Mislila sam da je to sve puno jednostavnije ali evo gotovo je.Tigi

 • Gost @ 28.09.2007, 09:34

  Svakako ustrajte, vrtićki psiholozi i tete nisu toliko pouzdani kako se čine. Školske službe nažalost najčešće gledaju broj učenika. Imam gotovo identično isustvo i pogriješila sam, Učinite uslugu svom djetetu, a i sebi

  Pozdrav

 • Gost @ 18.03.2008, 08:49

  godinu dana kasnije, mi smo u istom problemu. dijete rođeno početkom 3. mjeseca, a mi NIKAKO ne želimo da ide u školu sada jer je emocionalno nezreo, lako odustaje i ljuti se kad nije najbolji, grafomotorika mu je loša i ima problema s mokrenjem u gaće (redovito mu malo "pobjegne").
  što da radimo?? tko je ključan u potpisivanju odgode?

  unaprijed hvala

 • Gost @ 16.04.2008, 21:35

  Učiteljica sam razredne nastave s 20-godišnjim iskustvom.Moram priznati da sam se u praksi češće susretala s roditeljima koji inzistiraju na upisu jer je dijete intelektualno zrelo.Emocionalnu zrelost su redovito zanemarivali.Ono što želim naglasiti jest da sam imala velikih problema (zajedno s roditeljima)kada je stručni tim tj.upisna komisija zanemarila emocionalnu nezrelost djeteta i predložila upis.
  Odgoda upisa i razdoblje od jedne godine čini čuda kod takve djece.
  Sada radim u OŠ u kojoj pedagoška služba uvažava mišljenje nas učitelja (moramo priznati da su učitelji ipak najkompetentniji u valorizaciji zrelosti prvašića).Naglasak je stavljen na EMOCIONALNU ZRELOST.Pri tom ne umanjujem(o) intelektualnu zrelost.Nemojte se bojati da će djetetu biti dosadno u školi sljedeću jesen jer ono već sada zna čitati,računati i sl.Dobar učitelj će uvijek naći načina da zainteresira i zaposli takvog učenika.Međutim kod djeteta koje ima poteškoća u socijalnom kontaktu (s vršnjacima ili odraslima),koje je nesigurno,sklono plaču,izljevima bijesa,potištenosti i sl.problem se često vrlo teško rješava.Ako još k tome učitelj ne pronađe pravi pristup takvom djetetu, ili ne postoji DOBRA SURADNJA s roditeljima, velika je vjerojatnost da će ime tog učenika biti predmetom brojnih razgovora na sjednicama- zbog problema u ponašanju, nediscipline i sl.
  Naravno, ovo nemojte shvatiti kao pravilo, iznimke uvijek postoje.
  Ako ste donijeli odluku o odgodi upisa, ne dajte se pokolebati pred upisnom komisijom,kao što se nisam ni ja.Moja oba sina (jedan rođen krajem ožujka,a drugi 2.travnja)upisana su sa 7 i pol godina (premda su mi svi govorili da ih ne ostavljam tih godinu dana) i ni u jednom trenutku nisam požalila zbog te odluke.

Brzi odgovor

Prepiši znakove:

Brza prijava

Kor. ime: Lozinka:

Početna stranica
Korak po korak na Facebooku


forum


kontakti


newsletter

korak po korak je program metoda poučavanja usmjerenih na dijete

4. travnja 2020.
3.253.418 posjeta