REYN-Hrvatska

Članak 28.

REYN-Hrvatska

histerija

 • iva @ 05.02.2007, 17:20

  poštovani!

  moj problem je taj što mi je djete navršilo 13 mj. i sada je postalo histerično. Ako joj se nešto neda na volju, ako ne želi jesti , ako ju idem presvuči, ako ju maknem s mjesta gdje ona želi biti a ne smije,odmh počinje vikati,bacati se, bacati stvari oko sebe i histerizirati sve dok ja ne popustim .Ne znam što da radim s obzirom da ima tek godinu dana a ako pusti bit će još gore.

 • helena @ 06.02.2007, 14:14


  U prvoj a osobito drugoj godini života, dijete na razne načine iskazuje svoje potrebe. U 2. godini je karakteristično da odbija razna jela, formira navike uspavljivanja. Malo kasnije javlja se i tipična faza agresije i prkosa. Poželjno ponašanje odraslog je da pokuša uvažiti djetetovu potrebu i zadovoljiti je u toploj atmosferi, dakle savjetujem Vam da ispunite djetetove želje, ako to suviše ne škodi vama i vašim potrebama. Vjerujem da Vas čekaju još veliki izazovi u odgoju, najčešće kada ne udovoljimo djeci možemo očekivati reakcije tipa: bacanja po podu, deranja, odupiranja zahtjevima odraslih, udaranje nogama o pod i sl. No, to svakako ne znači da pod svaku cijenu trebate uvažavati sve moguće prohtjeve djeteta. Nemojte se prestrašiti. U prvoj godini djetetu treba pomoći da razvije temeljno povjerenje i sve aktivniji odnos djeteta prema okolini. Dakle, potrudite se djetetu osigurati sigurno okruženje u kojem se dijete može slobodno kretati i koristiti stvarima iz svoje okoline. „NE“ neka bude Vaša krajnja opcija (koju koristite u po dijete i imovinu opasnim situacijama). Vrlo je važno da u Vašoj obitelji prevladava jednak odgojni stil (dakle, ukoliko je nešto zabranjeno, oba roditelja djetetu jasno pokazuju da je to pravilo. Nastojte ne slati djetetu miješane poruke tipa – kažete NE i pritom se smješkate) jer to dijete dodatno zbunjuje. U samom okruženju djeteta (kako bi imalo manje razloga iskazivati bijes) prilagodite organizaciju prostora i na način da ono može zadovoljiti potrebu za:
  • pićem (uvijek dostupno)
  • jelom (djetetu primjerene količine, mogućnost samoposluživanja)
  • dnevnim odmorom (umirujuća okolina)
  • igrom (dostupnost igračaka)
  • sigurnošću (ukloniti opasne predmete)

  Obogatite okolinu:
  • omogućite djetetu razne igre
  • planski ponudite djetetu igračke i razni pedagoški neoblikovani materijal (razni otpadni materijal iz kućanstva – plastične boce, kutije i sl. koji će ponekad djetetu biti interesantniji od gotovih igračaka, vodite računa da ih temeljito očistite)
  Ukoliko dijete ima potrebu za rezanjem dajte mu tupi nožić ili zaštićene škarice; ako želi crtati po zidu dajte mu veliki papir i podržite dijete u aktivnosti, a ne zabranjujte ju. Evo, dakle dogovoreni slijed aktivnosti, što više rutina (sve u određeno vrijeme), ujednačeni odgojni stilovi, dosljednost – temeljni su preduvjeti dobrog odgoja. Ne očajavajte, probajte korak po korak. Želim Vam sreću!


 • Sonja @ 06.02.2007, 14:44

  Hi!
  Rado bih Vas malo utjesila... Nema mjesta panici - ove stvari obicno brzo prolaze ako si covjek ne dopusti da ga jako "izbace iz cipela".

  Evo malo prakticnog iskustva: djeca se znaju ovako ponasati kad im je dosadno.
  Pred kraj prve godine klinci otkrivaju svijet oko sebe, ali ne mogu ga samostalno istrazivati, pa neprestano traze nasu prisutnost i potporu.
  Imam dva djecaka (dobna razlika godinu dana) i prolazila sam sve te situacije sama tj. nije u blizini bilo drugih odraslih veci dio dana.

  Dijete treba zabaviti - neobicnim stvarima koje nisu opasne: stare marame, tatine carape, pravo posudje (plastika i metal) itd. Moji su se voljeli zavlaciti u donji dio ormara a cine to i danas. Takodjer, obozavaju "kucice" od obicne kartonske kutije od prve godine zivota.

  Dijete ovakvim "teskim" ponasanjem iskusava roditeljske granice - ovo je (he he) samo prvi pokusaj da ih dohvati. Moji klinci su se tako ponasali i tijekom "strasne" trece godine, mladji i sada sa pet i pol ponekad pokusa svasta, ali eto... to brzo prolazi. Najvaznije im je nase prisustvo i paznja, a pritom cesto ne biraju nacin.

  Sto puta sam ostavila neoprano sudje, prozore, neopeglani ves itd. Nakon 6 godina, rezultati su vidljivi. Djeca nas trebaju - zdrave, citave i s dobrim zivcima.

  Kad VAMA bude dosta, napravite pauzu - nadjite neku drugu odraslu osobu da Vas zamijeni NA POLA SATA - pa si nadjite nesto sto Vas veseli. Ja sam se znala potopiti u kadu, otici SAMA na sok (djeca imaju i tatu, dakako, ali u prve dvije godine bila sam uglavnom ja s njima tijekom dana) itd. Priustite si odmor. Dijete koje je tako zahtjevno najcesce se sprema za "kvantni skok" - uskoro ce progovoriti, prohodati i slicno. Uzivajte u svom vremenu s djevojcicom, klinci odrastu nevjerojatno brzo i onda se pitamo kako se to moglo dogoditi...

Brzi odgovor

Prepiši znakove:

Brza prijava

Kor. ime: Lozinka:

Početna stranica
Korak po korak na Facebooku


forum


kontakti


newsletter

korak po korak je program metoda poučavanja usmjerenih na dijete

4. travnja 2020.
3.253.563 posjeta