REYN-Hrvatska

Članak 28.

REYN-Hrvatska

Blizi se polaganje stručnog,imate li koji savjet!!

 • mala @ 03.02.2008, 18:42

  Vasa stranica je pravo otkriće i velika pomoć!!!Prvo sve pohvale od mene!!!
  Molim vas da mi kazete koliko je strašan taj naš STRUČNI ISPIT (za odgojitelje). Prijavljena sam za ožujak 2008. ućim i strah me. Zanima me postoje li neke teme koje se često ponavljaju na ispitu tako da se njima posebno posvetim. Ima li nešto što bi trebala znati a što mi može olakšati samu pripremu ispita a ujedno i polaganje. (Osim toga što moram sve naučiti,a ima puuuno toga i bojim se da će mi se sve izmješati).

 • helena @ 03.02.2008, 20:22

  Mala,
  Ispit nije strašan, no treba doći pripremljen za ono što radiš. Naime priprema za aktivnost koju izvodiš – treba biti prvenstveno razumljiva tebi i u svakom trenutku moraš znati kojim si aktivnostima ostvarivala planirane zadaće. Osluškuj djecu, neka te oni vode, nemoj panično slijediti aktivnosti koje si zacrtala ukoliko djeca pokažu interes za neku drugu aktivnost, no uvijek imaj u vidu: Što želim postići? Mogu li to ostvariti i na drugi način? Strah je normalna pojava i posve je razumljiv obzirom da polažeš u vrtiću u kojem vjerojatno inače ne radiš, radiš s djecom koju ne poznaješ.. pa ipak – još jednom – gledaj i slušaj djecu – zaboravi na komisiju. Što se tiče tema, raspitaj se kod kolegica iz vrtiće koje su već polagale. Savjet je – probaj svoju pripremu povezati sa teorijskim pitanjima na ispitu. Obavezno nauči razvojne karakteristike dobi djece s kojom radiš kako bi znala konkretizirati zadaće u pripremi. Važno je da od sve literature koju pročitaš sebi pojasniš kako se ti elementi mogu primijeniti u praksi ili kako si ih i kada već primijenila.. Vodi računa o gramatici i izražavanju u pismenom radu i konzultiraj se sa ravnateljicom svog vrtića oko dijela vezanog uz Zakone i pravilnike. I kada se odlučuješ za temu promisli: U čemu sam dobra? Koje vrste djelatnosti mi najviše „leže“? Naime, ukoliko odabereš izvođenje aktivnosti za koje i sama imaš afiniteta i djeca će to prepoznati i više se uključivati u pripremljenu aktivnost. Nadam se da će ti ovi savjeti koristiti, želim ti sreću na ispitu.

 • mala @ 04.02.2008, 10:39

  Puno vam hvala na savjetu i podršci.Nadam se da će uskoro sve to biti iza mene i da ću ja nekoj pripravnci moci pomoći iskustvom i savjetom. Strah postoji ali se iskreno nadam da uz znanje i malo sreće i ja mogu savladati ovu stepenicu i postati odgojitelj u punom smislu te riječi.
  H V A L A !!!!

 • Gost @ 08.02.2008, 22:15

  Ne znam koji si grad tj. vrtic, ali za splitsko podrucje teme su (obicno): igra, soc. kompetencija, briga djece u jaslicama, , nadarenost. Znam da uvijek stave igru. Ja sam pisla o igri i uspjela :oD!

 • znatizeljna @ 08.02.2008, 22:23

  Evo napokon da se i ja registriram. Mala, ja sam odgovorila ovo gore pod ˝gost˝.
  Tek sam sad vidjela da ti je lokacija Zg. Na seminaru u St-u ˝Priprema mentora i pripravnika˝ su nam rekli koje su najcesce teme na ispitima u St i Zg. Imam to negdje zapisano, pronadjem pa ti tocno javim slijedeci vikend.
  Vazno je i iza svakog obrazlozenja dati svoje misljenje i ako imas primjer iz prakse ˝Dok sam bila pripravnik, i mi smo u vrticu...˝ i definitivno pripazi na pravopis (Č,Ć itd.). Nama, u St su dopustili koristenje knjige ˝Pravopis hrvatskog jezika˝.
  Pozdrav!

 • mala @ 09.02.2008, 15:31

  Znatiželjna,puno ti hvala!!!!
  Pa sigurno su slične teme i u St i Zg-u. Mene su neke cure upozorile da izbjegavam pisat o igri, neznam zašto? Kazu da te tu mogu uhvatit na neku caku. Ma samo mi reci jeli to tako strašno? Koju temu si radila na praktičnom.Ja polažem u 3.mj ali jos neznam koji datum,to me izludjuje,neznam kad će me obavjestit.

 • znatizeljna @ 17.02.2008, 00:50

  Meni nije bilo toliko strasno, radila sam u paru s kolegicom (iz istog smo vrtica bile), a u tom vrticu u St-u smo boravile 1 dan (ponedjeljak) i naravno nastojale sto bolje upoznati djecu i zapamtiti im imena :o)! Ja sam polagala u 9.mj. (iako uvijek govore da je to doba adaptacije i da to vrijeme nije povoljno za provedbu prakticnog rada, ali nama je uspjelo i bilo je odlicno). Tema je bila razvoj pozitivne slike o sebi, a mi smo ubacile jednu vilu i 2 patuljka, imale smo improvizirani igrokaz, skupina je mjesovita. Inace, kada smo u ponedjeljak ujutro dosle u skupinu, jedna djevojcica je rekla ˝Ok, znaci opet imamo ispit!˝ :o) Prakticki, ta djeca su vec pripremljena na goste u skupini. U ponedjeljak upoznali djecu, u cetvrtak imali prakticni dio i odmah usmeni.
  Meni su isto rekli da ne pisem igru, ali sam riskirala i dobro prosla. Za igru prodji M. Duran ˝Dijete i igra˝ i knjigu ˝Odgajatelj u djecjoj igri˝. Druga mogucnost je bila pisati o brizi djece u jaslicama, a trece se ne sjecam. Samo znam da sam u tom trenutku (kad sam vidjela ta 3 pitanja) zakljucila da mi je najbolje pisati o igri :o)!

 • znatizeljna @ 17.02.2008, 00:51

  I da, nas su obavijestili tocno 8 dana prije termina pismenog.

 • mala @ 17.02.2008, 16:22

  Koliko sam shvatila imala si tjedan dana za pripremu od pismenog do praktičnog-usmenog ispita.I u Zg.su praktični i usmeni isti dan. Ma sve se to svodi na isto. I ta njega djece mi je ok tema, jer sam ja dosta svog pripravničkog staža provela u jaslicama i to mi je stvarno super.
  Nego kad si već spomenila literaturu,nemoj mi reći da si baš sve s popisa pročitala. Jer ja i ono što sam pročitala za vrijeme stažiranja nije mi baš od velike pomoći,jer je to bilo davno. Imam neku skriptu,moja kolegica kaže da je to dovoljno,neznam baš.
  Tebi puno hvala na informacijama.
  Nadam se da će uletit neka ok tema za pismeni, a onda ću razmišljt o usmenom .

 • znatizeljna @ 19.02.2008, 00:27

  Bit cu iskrena i reci da nisam SVE. Ali stvar je u tome da sam dosta tih knjiga imala na faxu kao popis literature, a naravno baziras se uvijek na ove glevne: Miljak, Slunjski, prijedlog koncedpcije osgoja... Sve ovisi o temi koja te interesira. Naravno, kad pocnes raditi onda popunjavas znanje s knjigama s popisa, tako da u jednom trenutku shvatis da ih ipak procitas.

 • znatizeljna @ 02.03.2008, 14:53

  Ej Mala,
  napokon sam nasla teme koje su nam rekli na seminaru. Najcesce za St su: Djecji projekti, Igra, Osobine suvremenog kvalitetnog odgoja, Razvoj slike o sebi, Organizacija poticajnog prostora, materijala i vremena za djecje aktivnosti u predskolskoj ustanovi, Uloge i postupci odgojitelja u aktivnostima. A za Zg: Adaptacija djece, Dijete - kreativnost - odgojitelj i vise nism uspjela uhvatiti. Toliko!

 • Gost @ 28.09.2010, 21:07

  hey, zanima me dali tko ima skriptu za stručni ispit - odgajatelja!!!

 • Gost @ 28.09.2010, 21:08

  jako mi je potrebna, jer mi se bliži ispit, a literature ima stvarno previše........tnx!!!

 • Gost @ 04.10.2010, 20:53

  bok svima jel mi moze neko reci gdje mogu naci skriptu za učiti za sručni nemogu ništa naći na internetu. malo sam zabrinuta. hvala unaprijed

 • Gost @ 08.11.2010, 17:11

  tko ima skriptu za stručni ispit......pomozite molim vas....

 • Gost @ 30.12.2010, 14:14

  ja imam skriptu, javi se na mail: dinka.filipcic@gmail.com

 • Gost @ 31.01.2011, 20:59

  Dali mi ntk može na mail poslati popis literature za stručni ispit MOLIM VAS POMOZITE Mail: giaroush@net.hr HVALA

 • Gost @ 24.02.2011, 17:34

  bok! da li je netko nedavno polaga stručni u st?? na što posebno trebamo obratit pažnju?

 • duda_d @ 28.02.2011, 18:02

  i meni treba pomoc, da li ima netko tko je polagao strucni ispit u rijeci? vidim da spominjete najcesce teme na ispitu, a ja sam s tim razlogom i vidjeti savjete i iskustva. nekako mi je cudno da bude tamo ponudeno toliko pitanja pa da se izvlace samo tri, pretpostavljam da bude par aktualnih tema. kako da saznam koje su to teme u rijeci??? hvala...naispitu,tirazlogom

Brzi odgovor

Prepiši znakove:

Brza prijava

Kor. ime: Lozinka:

Početna stranica
Korak po korak na Facebooku


forum


kontakti


newsletter

korak po korak je program metoda poučavanja usmjerenih na dijete

7. travnja 2020.
3.256.901 posjeta